TURİZMCİLERİN BİR TALEBİ VAR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kış döneminde turizm tesislerinin açık kalması ve personel istihdamı için kış döneminde ücretlerdeki vergi SSK yükünün devlet tarafından karşılanmasının hayati önem arz ettiğini söyledi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da turizm emekçileri için TBMM Başkanlığına önerge sundu.

TURİZMCİLERİN BİR TALEBİ VAR
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm işçilerine her türlü desteğin sağlanması gerektiğini belirterek, işçilerin sektörde kalabilmesi için Türkiye ve Antalya’da 12 ay turizm yapılabilir olması gerektiğini vurguladı.
Turizm işçilerini ev sahibi yapmanın önemli olduğunun altını çizen Ayık, şöyle konuştu: “Tabi ki ev sahibi yapmak önemli bir katkıdır çalışan insanlara. Onları işe bağlar, bölgeye bağlar, yöreye bağlar. Bunlar önemli şeyler ama aynı zamanda önemli olan o, insanları çalışır tutmak. O insanları çalışır kılmak zorundayız ki insanlar, sektöre bağlanabilsin. Bunun içinde bizim bir önerimiz oldu. Özellikle kış döneminde hem tesislerin açık kalmasını sağlamak hem de insanların işte devamlılığını sağlamak açısından. Kış döneminde ücretlerdeki vergi yükünün ve SSK yükünün devlet tarafından karşılanması, iş verenin de maaşlarını ödemesi. Bu sosyal açıdan çok başarılı bir katkı sağlayacaktır. Bununla ilgili biz önerilerimizi Başbakanımız olmak üzere tüm siyasi otoriteye ilettik. Bu konuda bizim bir arzumuz ve isteğimiz de sektör, işletme sahipleri olarak bu kararın bir an önce açıklanırsa aslında insanların hem işe bağlı kalması hem de sektöre bağlı kalması açısından çok önemli bir adım atılmış olur.” 

“VERGİ YÜKÜNÜN İNDİRİLMESİNİ SEZONDA BEKLEMİYORUZ”

Yaz döneminde bu uygulamayı beklemediklerini kaydeden Ayık, şunları söyledi: “İşlerin yoğun olduğu dönemde tabi ki biz çalışanlarımızın vergi ve SSK yükünü ödeyebilecek güçteyiz. Kışın kapalı olduğu dönemlerde işletmeler veya kapalı olmasını önleyecek dönemler de böyle bir destek sağlanırsa devletimiz tarafından, SSK vergileri devlet tarafından ödenirse, biz çalışanlarımızın maaşlarını ödeyerek bu personeli iş yerine bağlı kalmasını bu şekilde sağlayabileceğiz. Nitelikli personellerinde bu şekilde sektörde tutulmuş olur. Aşağı yukarı Türkiye’de doğrudan çalışan insan sayısı sadece konaklama sektöründe bizim tahminlerimize göre 600 bin civarında. Bunun mevsimlik olanı var olmayanı var. Antalya’ya ve kıyı bölgelerinde mevsimlikler açısından değerlendirecek olursak, tahminlerimize göre 250-300 bin civarında çalışan var.” 

“MİLLETVEKİLİ BUDAK’TAN ÖNERGE”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm çalışanlarının sorunlarının belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını isterken, turizmin 12 aya yayılmasının turizmde istihdamı olumlu etkileyeceğini belirterek, “Devlet turizm için öncü rol üstlenmeli” dedi.


Budak, turizm ve tarımda mevsimlik çalışan yurttaşların sorunlarının belirlenmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sundu. Türkiye’de çalışma yaşamında, başta kayıt dışı çalışma olmak üzere çok ciddi sorunlar yaşandığını belirten Budak, çalışanların örgütlenmesinin zorlaştığını, asgari ücretin temel ücret haline getirildiğini, bu tablo içinde de iş kazaları ve emekçi ölümlerinin arttığına dikkat çekti.

TURİZM VE TARIM LOKOMOTİF

Türkiye için turizm ve tarımın büyük önem taşıdığını, bu alanlarda çalışanların sorunlarının çözülmesinin Türkiye’ye daha çok katkı sağlayacağını vurgulayan Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:“Turizm ve tarım Türkiye’nin lokomotif sektörleridir. Bu iki sektörü emekleriyle ayakta tutan emekçilerin sorunlarının çözülmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tarım ve turizmin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasının yolunu açacaktır. Türkiye’de turizm, kıyı turizmi ağırlıklı olarak yürüyor. Gerekli yatırım ve tanıtımın yapılmaması nedeniyle tüm yıla ve tüm Türkiye’ye turizm yayılamıyor. Bunun sonucu olarak; turizm emekçileri mevsimlik işçi konumundan çıkamaz haldedir ve haklarında ciddi kayıplar vardır.” 

“12 AY TURİZM 12 AY KAZANÇ”

Sıkıntıların uzun süredir gündemde olmasına karşın bir çözüm geliştirilmediğine değinen Budak, sözlerine şöyle devam etti: “Turistik tesislerin yoğun sezon dışında açık kalmasını sağlamaya dönük olarak devletin öncü bir rol üstlenmesi gerekliliği açıktır. Bu kapsamda; turizm işletmelerinin giderlerinde önemli bir yer tutan istihdam yüklerinin, turist hareketliliği açısından düşük sezon sayılan dönemlerde çeşitli yöntemlerle azaltılması önemli bir adım olabilecektir. Ayrıca vergi destekleri ve tanıtım etkinliklerinin arttırılması gibi uygulamalar olumlu katkı sağlayacaktır. İşletmeciler de sağlanacak desteklerle 12 ay faaliyet göstermek için daha yoğun çaba içine gireceklerdir. Turistik tesislerin tüm yıl açık kalması, ülke ekonomisine daha fazla katkı ve turizm emekçilerinin de 12 ay çalışması anlamına gelecektir.”

Budak, turizm ve tarım çalışanlarının sorunlarının araştırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2015, 16:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83