Turizmin sorunları masaya yatırıldı

ALTSO Başkanı Şahin ve diğer oda başkanları yaptığı ortak basın açıklamasında turizm sektörünün sorunları ve çözümleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundular.

Turizmin sorunları masaya yatırıldı
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Esnaf ve Sanaktarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, Alanya Otelciler Pansiyoncular Lokancılar Kafeteryacılar Ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ile Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp birlikte bir ortak basın açıklaması yaptılar. Oda başkanlarının adına açıklama yapan ALTSO Başkanı Şahin, "Geçen hafta ALTSO meclisinde de gündeme getirmiştik. Zaten biz günlerdir diğer oda başkanları arkadaşlarımızla sürekli istişare halindeydik. Çünkü merkezdeki bazı sıkıntılar tamamen bizleri etkiliyordu. Alanya'daki sıkıntıları ve yapılması gereken şeyleri başta sayın valimiz olmak üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Alanya Kaymakamımıza ve Alanya Belediye Başkanımıza yazılı olarak gönderdik. Bunun yanında niteliksizlik olmasın diye sayın Valimizi sözlü olarakta bilgilendirdik. Zaten bizim bu sıkıntıların çözümü noktasında belediye zabıtaları elinden geldiğince çalışıyorlar. Ama beldeler büyüdü yeterli gelemiyorlar. Eksiklerini de tamamlama noktasında biz turizm polisi de talep etmiştik. Turizm polisi Alanyamıza ve Antalya'ya kurulacak. Onlarda hem güvenlik açısından anında olaya anında müdahale edecek hem de çığırtkanlık gibi olayları önleyecekler." dedi.

'GÜVENLİĞİN, HİJYENİN OLMADIĞI YERE TURİST GELMEZ'

Kaymakamlıkta Alanya protokolünün katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda iskelenin sorunlarını ele aldıklarını belirten Şahin, "Arkadaşlarımızla birlikte Kaymakam Beyden bir toplantı talep ettik. Alanya protokolündeki arkadaşlarımızın hepsi vardı. Liman bölgesinde başta alt yapı, fiziki durumu ile sorunlar var. Yolcu indirme bindirme riski oluşturmakta ve alt yapı sorunu ile liman kirliliğine sebep olmakta. Toplantıda bunları dile getirdik. Alt yapı derken limanın içindeki limanın içinden gelen olaylar dahil bir sürü sorunlar var. Gezi teknelerinin özellikle mehtap turlarında düzensiz ve yüksek desibelle müzik yapması. Hem turdan faydalananları ve çevre sakinlerini rahatsız ediyordu. Bölgede de yürüyüş yolunda aynı kaldırımlarda olduğu gibi motosikletler maalesef güvenliği ciddi anlamda risk altına alıyor. Bunun yanında bölgede yoğun bir çığırtkanlık söz konusu. Bunların hepsini toplantıda dile getirdik. Turisti buraya getirmek önemli ama memnun ederek göndermek daha önemli. Ona misafir gözüyle bakmamız lazım. Biz odalar olarak üzerimize düşeni her zaman yapıyoruz. Odalar olarak her toplantımızda sevdiklerimize nasıl davranıyorsak turistlere de öyle davranılması konusunda özellikle üyelerimizi uyarıyoruz. Tabi üyelerimizin bir çoğu buna uyuyor. Ama kurunun yanında yaş yanmaması için cezai müeyyide uygulanmasını özellikle devlet kurumlarından istedik. Buraya gelen turistin hem güvenli, sağlıklı hem de rahat etmesi bizim için çok önemli. Güvenliğin, hijyenin olmadığı yere turist gitmez. Bununla ilgili teknelerin giriş çıkışları, liman bölgesinde işletme izni bulunmamasından dolayı bölgede faaliyet gösteren teknelerin sigorta kapsamında değerlendirilmemesi bile var. Bunun ana çözümü daha önce de söylediğim gibi iskelenin değişimidir. Yat limanındaki oradaki güzel yatların buraya gelmesi buradaki teknelerin oraya gitmesi. En hızlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağ olsunlar Bakanımız, Valimiz, büyükşehir, Alanya Belediyemiz, Kaymakamımız arkamızda. Bizde odalar olarak buna hazırız. Bunu inşallah önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi içinden elimizden geleni yapıyoruz. Alanyamız için bunun gerçekleşmesi gerekiyor." diye konuştu.

'ESNAFLARIMIZ BİZE HER AN HER DAKİKA ULAŞABİLİRLER'

Sahillerdeki seyyar satıcıların arttığını belirten Şahin, "Bugün Kaymakamımıza 90'lı yıllara dönmek istemediğimizi ifade ettik. Sahillerde tepsilerde karpuz satanlar vesaire bunlar olmamalı. Büfelerin açılış kapanış saatleri ile ilgili bir belirleme yapalım dedik. Burada haksız rekabet var. Belediye Başkan Yardımcımız Mehmet Kula Bey'den kesinlikle büfelerin 19.00'da kapanacağını ve  denetimlerini artırtılacağının sözünü aldık. Emniyetimiz de bu konuda desteklerini esirgemeyecek. Biz bunların takipçi olacağız. Bizim göremediğimiz duymadığımız şeyleri de esnaflarımız biz oda başkanlarını her dakika arayabilirler. Bizlere lütfen iletsinler bu tür şeyleri. Biz onların ismini kimseye söylemeyiz. Turizme bacasız sanayi diyorlar. Alanyamızın ülke ekonomisine 4 buçuk milyar dolar katkısı var. İstihdama katkımız ortada." ifadelerini kullandı.

'BEN BİR MASTIR PLAN GÖREMİYORUM'

Toplu taşıma ile ilgili sorunlar hakkında konuşan Şahin, "Beldelerimizde toplu taşıma ile ilgili sorunlar var. Bunu Menderes Bey’e de yazdık. Mastır plan var demişler. Mastır plan varsa biz göremiyoruz. Mastır planı o zaman revize etmemiz lazım. Buradan gelen talepler doğrultusunda taşıma sektörü ile revize edilip onun yapılması gerekir. Turizmciler turist merkeze gidemiyor diye  yakınıyor. Bu taksici esnafını etkilemez. Taksi müşterisi zaten dolmuşa binmez. Biz bunu kaymakamlık toplantımızda da dile getirdik. Turist merkeze gelip gezemezse biz burayı nasıl canlandıracağız. Turizmci arkadaşlarımızda bundan dertli. Bir mastır plan varsa bunun da revize edilmesi  gerekir bence. Şu anda taşıma ile ulaşımla ilgili sıkıntılar var. Bunları bir el  birliği ile çözmemiz lazım." dedi.

'DAHA SIKI TUTUNACAĞIZ'

El emeği ürünleri satışlarının yapıldığı tezgahlarda fabrika ürünlerinin de satıldığını belirten Şahin, "Girişimciliği teşvik etmek amacıyla el emeği ürünlerinin satıldığın tezgahlarda hedeflenin dışına çıkılmış durumda. Burada fabrikasyon ürünler satılıyor. Bizim burada amacımız birinin ekmeği ile oynamak değil haksız rekabeti önlemek. Esnaf orada dükkan kirası veriyor, fatura parası veriyor ama tezgahta esnafın sattığı ne varsa hepsi satılıyor. Ancak sağ olsunlar belediyemiz denetimlerini sıklaştırdılar. Onların sözünü aldık. Onun için bir ay sonra tekrar bir toplantı sözü aldık. Gelişmelerimizi değerlendirmek için. Kaymakamımız ve katılımcılar da çok olumlu baktılar sağ olsunlar. Esnafın ve Alanya'nın sorunlarını hepsi pozitif anlamda haklısınız eksikler varsa düzeltelim noktasındaydı. Bundan sonra daha sıkı tutacağız." ifadelerini kullandı. 

'BUNUN HESABINI VEREMEYİZ'

Son olarak ruhsatsız emlakçılar ve araç kiralama faaliyetleri ilgili konuşan Şahin, "Ruhsatsız emlakçı faaliyetinde bulananlar var. Kayıt dışı araç kiralama faaliyetlerinin artması söz konusu. Rent a car işi yapan arkadaşlarımızdan bize talepler geliyor. Bunların bir çoğunun kaskosu da yok. Allah korusun bir kaza noktasında işin içinden çıkılmaz. Bunun hesabını veremeyiz. Bir turistin başına bir şey geldiği zaman Avrupa'daki rakip ülkeler bunu en üst seviyeye çıkararak yayınlıyorlar. Bizim bunlara özelikle şu dönemlerde daha çok dikkat etmemiz gerekir. Belgesiz yaşam koçluğu adı altında fizoterapi eğitimleri verilemesi. Ruhsatı olmadan kuaförlerin tako hizmeti vermesi. Gümüş ticareti verenlerin ruhsatsız altın ticareti yapmaları gibi bir çok sektörde kural dışı haksız rekabete neden oluyor. Bizde bunların önlenmesi için oda başkanları arkadaşlarımızla yazılı olarak ilgili birimlere kaymakamlığımız önderliğinde ilettik." şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018, 16:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83