"AİLELERİ BU BİTİRİYOR"

Türkiye’de 80 milyonun nüfusun 67 milyonun da kredi kartı bulunduğuna dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, geçim sıkıntısı yaşayan ailelerin kerdi kartı kullanmaya zorlandığını söyledi.

"AİLELERİ BU BİTİRİYOR"
 Son yıllarda kredi kartı kullananların sayısı gittikçe artıyor. Özellikle geçim sıkıntısı yaşayan aileler, bu sorunu atlatmak için geçici çözüm bulayım derken daha da bataklığın içinde saplanıyor. Bu sorunu aşmak isteyen ailelerin ise ilk başvurduğu adres ise bankalar ve bankaların kerdi ve kredi kartları oluyor. Geçim sıkıntısı ayrıca sadece aile içi şiddete neden olmakla kalmıyor, boşanmalarla birlikte toplumda aile kavramı gittikçe zedeleniyor.  Tüketici Hakları Derneği Alanya Şube Başkanı Cemal Şencan, kredi kartlarının kullanımın ve kredi çekenlerin son yıllarda ülkemizde oldukça fazla arttığına dikkat çekiyor. Ayrıca Şencan, yine son yıllarda kredi kartı borçlarından dolayı takibe düşenlerin sayısının da oldukça fazla olduğunu söyledi. Medya da yer alan rakamların çok yüzeysel olarak hesaplanan rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Şencan, “Gerçek rakam ise 80 milyon nüfusu olan bu ülkede 67 milyon kişide kredi kartı bulunuyor. Bu kadar banka var. Siz hiçbir bankanın tökezlediğini gördünüz mü? Bankalar çok karlı. Çünkü para satıyorlar, parayı da karından satıyorlar. Vatandaş ne yapıyor, vatandaş muhtaç hale gelmiş. Asgari ücretle çalışan zaten ev kirasını ödeyemiyor. En ucuz ev kirası 500 TL.  Aldığı bin lira para, bir de çocuğu varsa adam ne yesin. Bu yüzden gidip bankadan kredi çekiyor. Boşanma sayıları gittikçe artıyor. Aileler şiddetli geçimsizlikten boşanıyor. Bunun nedeni tamamen gelire dayalı. Gelir düşük olunca kavga çıkıyor. Aile bütünlükleri artık tehlike altına girdi. Bunların önlemi alınacağına biz başka şeylerle uğraşıyoruz. Halkımız hala bulutların üzerinde gezen anlayışta yaşıyor” diye konuştu.

‘7 YIL MÜCADELE VERDİK YASA ÇIKARDILAR’

Bankaların kanunsuz olarak aldığı paraların geri vatandaşa ödenmesi için 7 yıl boyunca mücadele verdiklerini ama kazananın kendileri oldukları halde yasa çıkartılarak bankaların ekmeğine yağ sürüldüğünün altını çizen Şencan, “Banka insanlarda sadece faiz almıyor. Bir de bunun yan kesintileri bulunuyor. Kredi kartı yıllık aidatı, kredi alırsanız dosya masrafları, hesap işlem bedeli gibi tam 20 kalemden ücret alıyor. Geçen yılda bir yasa ile hak haline getirildi. Biz 6-7 yıl savaşını verdik ama bir yasa çıktı artık banka ne derse o oluyor. Bankalar tahsilatlarını bir başka alacak firmalarına veriyor. Tahsil edemedikleri için de bu kişilerle anlaşıyorlar. Edilen tahsilatı da yarı yarıya paylaşıyorlar. Bunlar devasal boyutlara ulaştı artık.  Halk gerçekten insanca yaşayacak bir gelire sahip değil. Her gün acıyla yatağına giren insanlar var. Ve bu insanların sayısı oldukça fazla. Bu kişileri kimse görmüyor. Şimdi Rusya ile Suriye ile Musul ile gündemi dolduruyoruz. Oralara da harcanan paralarda işin cabası. Ama bir istihdam yaratmanın bir gelir artırıcı devlet politikası izlemeyi çoktan bıraktık. Bu nedenle vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar az yesinler. Tezek, odun yaksınlar gaza falan çok yüklenmesinler” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2015, 18:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83