2016-01-29 11:22:09

Facebook Hesabınızın Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız?

29 Ocak 2016, 11:22

Günümüzün büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz sosyal medya ağlarından biri olan Facebook da güvenliğiniz tehdit altında!

Sosyal medya ağlarının arasında en popüler site hiç şüpesizki facebook. Bunun en büyük kanıtıda 3 milyara ulaşan kullanıcı profili diyebiliriz. Peki eğlendiğimiz kadar güvenliğimizide sağlıyabiliyormuyuz? Sizin için derlediğimiz bu yazıda facebook da son zamanlarda güvenliğinizi tehdit eden zararlı yazılımlardan nasıl korunabileceğinizi, kişisel ve güvenlik verilerinizin güvenliğini nasıl sağlıyacağınızı anlatacağım.

Kullanıcılarının profil güvenliğini en çok tehdit eden yöntem facebook uygulama yöntemidir. Belirli uygulamaları profilinize yüklemenizi sağlayıp şifrelerinizi çalabilir ve hatta sizin adınıza yüzünüzü kızartacak paylaşımlar yapabilir ve beğenebilirler. Bu yöntemden korunabilmek için facebook’un tavsiye ettiği uygulama ve oyunlar dışında profilinize uygulama entegre etmemek. Bu virüsün en yaygın yayma şeklide “Profilinize kimler baktı görün, Arkadaşınız olmayıp profilinize bakanlar, Beğeni Hilesi, Takipçi, Hilesi” gibi uygulamalardır. Şunu bilmek gerekirki facebook profilinize kimin girip kimin baktığınıza dair bir yöntem yada uygulama yok bu sebepten dolayı bu gibi uygulamalar profil kişisel bilgilerinize erişmek, izinsiz paylaşım veya istatistik veri toplama amacıyla yapılmış uygulamalardır. Bu gibi uygulamaları yüklemekten kaçının ve sadece facebook içinde popüler oyun ve popüler sitelerin uygulamalarını yüklemeye dikkat edin.

Bir diğer yöntem ise clone facebook yani karşı taraf size bir link yolluyor siz bu linke tıkladığınızda aynı facebook gibi giriş sayfası olan bir sayfaya yönleniyorsunuz. Bu sayfanın facebook olduğunu ve profilinizden çıktığınızı sanıp e-mail ve şifrelerinizi giriyorsunuz giriş yaptığınız anda da bilgileriniz size linki atan şahsa gidiyor ve hesabınız hack edilmiş oluyor. Bu yöntemden korunmak ise kısacası şöyle; Facebook ssl sertifikalı bir sitedit ve linklerinizin başında yeşil renkte “https://” yazar size yönlendirilen facebook linklerinde linkin başında yeşil renkte “https//” yazmıyorsa bu site facebook’a ait değildir. Zaten size atılan bu linkleri incellerseniz facebook yazmaz facebok, fecebook gibi yanıltıcı küçük harf oyunları olan domainlerdir. Bu sebeple tıkladığınız linklere dikkat edip giri bilgilerimizi bu sayfalara yazmazsak bu yöntemdende kısacası kurtulmuş oluyoruz.

Peki yukarıda anlattığımız yöntemlerden biri ile hack edildiniz ne yapmanız gerekir?
Öncelikle kişisel hesabınızı mutlaka telefon koduyla eşleştirin bu hesabın ne olursa olsun geri almanızı sağlar sonra yapmanız gerekenlerde şunlar:
Uygulama yönüyle hacklendiğiniz diyelim profiliniz sizden izinsiz sayfalar beğeniyor ve gönderiler paylaşıyor. Bu durumu düzeltmek için öncelikle ayarlar kısmından uygulamalar kısmına giriyoruz ve ne olduğunu bilmediğimiz tüm uygulamaları siliyoruz. Sonrasında da şifremizi değiştiriyoruz.

Clone Facebook linki ile hacklendiyseniz de hesbaınıza giriş yapın eğer girdiyseniz direk şifrenizi değiştirin. Eğer giriş yapamıyorsanız şifremi unuttum kısmı ile telefonunuz ile doğrulama yapın ve şifrenizi yenileyin.

Hayatımızın her köşesinde olan sosyal medya hesaplarımızın güvenliği ni sağlamak yukarıda anlattığım gibi sadece birkaç adımla çok kolay. Bu yöntemlere ve uyarılara uyun hackerların hedefi olmayın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.