Ramazan Sonrası Beslenmeye Dikkat!

Sağlık

Sağlığın korunmasında yeterli ve dengeli beslenme hayatımızın her döneminde en önemli faktörlerden birisidir. Ramazan ayı boyunca farklı saatlerde uyumak, aç ya da susuz kalmak, beslenme düzenimizin değişmesi, yeni düzene ayak uydurmak metabolizmamızı değiştirmektedir.

Ramazan'ın sona ermesine kısa bir süre kala bayram ve sonrasında yemeklerde aşırıya kaçmamaları konusunda insanları uyaran Antalya Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Ergin Boylu şu uyarılarda bulundu; “Bir ay boyunca oruç düzenine alışan beden artık yeni bir döneme alışmaktadır. Bir ramazan ayını daha geride bırakırken önümüzdeki günlerde de bayram neşemizin kaçmaması ve sağlığımızı korumak için beslenmemizi tekrar düzenlememiz gerekmektedir. Şüphesiz sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçme süresinde birtakım sıkıntılar yaşamaktadırlar. Başta kalp krizi, sindirim ve mide problemleri, kabızlık, kan şekerindeki ani dalgalanmalar gibi birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir. Bu sorunları aşabilmemiz için ilk önce beslenme düzenimizi 3 ana ve en az 2 ara öğün olacak şekilde düzenlemeliyiz. Bu düzeni rutin hale getirdiğimiz takdirde ramazan ayı süresince yavaşlamış olan metabolizma hızımız da şüphesiz hızlanacaktır” dedi.

Güne Kahvaltıyla Başlayın, Kızartmadan Uzak Durun
Güne yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillik içeren hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır diyen Diyetisyen Ergin Boylu; “Bayramda malum tatlı tüketimi de artmaktadır Bu yüzden en azından kahvaltıda bal, reçel ve pekmez gibi tatlı yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır ki gün içerisinde veya bayram ziyaretlerinde tatlı tüketme hakkımız olsun. Öğle ve akşam öğünlerinde ise kızartma ve hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalı öğlen ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirilecek az yağlı kırımızı et-tavuk ya da balık; akşam yemeğinde de zeytinyağlı bir sebze yemeği ve yoğurt-cacık doğru bir tercih olacaktır. Ana öğünlerde mutlaka 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ya da ekmek yerine geçen pilav-makarna grubundan bir tanesi tüketilmelidir. En önemlisi de Ramazan ayında azalan su tüketimimizi ve sıcakların etkisiyle artan sıvı kaybımızı yerine koymak için gün içinde mutlaka 2,5-3 litre su tüketmemiz gerekmektedir” dedi

Hafif Tatlıları Tercih Edin

Ramazan ayı sonrası bizi karşılayan bayramda tüketeceğimiz tatlı çeşidine gelecek olursak; kan şekerimizi hızlı yükselten baklava, kadayıf, tulumba, lokma gibi hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, kan şekerimizi daha yavaş yükselten sütlaç, muhallebi ve kazandibi gibi sütlü tatlılar yada arzu ettiğiniz meyvelerden hazırlanmış bir salata tüketilmesi daha uygun olacaktır diyen Diyetisyen Ergin Boylu son olarak; “ herkese mutlu ve sağlıklı bayramlar dilerim” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.