"Tedavi edilmeyen fıtıklar diğer organlara zarar verebilir"
Tedavi edilmeyen karın bölgesi fıtıklarında en kaçınılmaz riskinin, fıtığın aniden o bölgede sıkışması olduğunu belirten Op. Dr. Tolgay Akın, fıtığın oluştuğu bölgede bağırsakların sıkışmasının hasta için tehlike olduğunu söyledi. Op. Dr. Akın, "Ameliyat edilmeyen fıtıklar, diğer organlara zarar verebilmektedir. İçerideki organlar bu zayıf bölgelerden dışarı çıkarak sıkıştığı ve içeri giremediği için organın beslenmesi bozulur. Bu durum organların kangren olmasına neden olabilir. Normalde çok basit yöntemlerle yapılabilecek bir fıtık ameliyatı, geç kalınmış fıtıklarda zorlu hale gelebilmektedir" diye konuştu.
Ameliyat 1 santimden küçük 3 delikten yapılıyor
Fıtığın ağır iş yapanlarda, ağır spor yapanlarda, geçmeyen kabızlık şikayeti olanlarda, prostatı olanlarda ve bronşit, astım gibi öksürüğe neden olan kronik hastalarda sıklıkla görüldüğünü ifade eden Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Çocukluk çağında görülen göbek fıtıkları kendi kendine kapanabilmekteyken, ileri yaşlarda meydana gelen tüm fıtıklar için tek tedavi cerrahidir. Karın duvarında gerçekleşen fıtık ameliyatı, 1 santimden küçük 3 delikten kapalı yöntemle yapıldığı için hastanın ağrısı çok az olmaktadır. Tek taraflı kasık fıtıklarında ameliyat süresi 30 dakika iken çift taraflı fıtıklarda da ameliyat maksimum 45 dakika sürmektedir. Hasta ertesi gün taburcu edilmekte ve günlük yaşantısına rahatlıkla geri dönebilmektedir."