2015-11-23 17:01:15

Esnaf seçim heyecanını yaşıyor mu?

Ali Doğan

alidogan_976@hotmail.com 23 Kasım 2015, 17:01

 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimler öncesi Alanya'da yaklaşık 25 bine yakın küçük esnaf seçim heyecanı yaşıyor.
Yasa gereği Alanya'da faaaliyet gösteren 10 Meslek Odası'nın seçimi 1 Ocak ile 31 Mart 2014 tarihleri arasında yapılması gerekiyor. 
Mevcut oda yönetimleri, hem İlçe Seçim Kurulu'nun yerel seçim hazırlıklarını gölgelememek ve hem de onların rahat bir şekilde yerel seçim hazırlıklarını yapmalarına daha fazla olanak sağlamak için çoğunluğu Ocak ayı içerinde seçimlerini gerçekleştirecek. 
Sandık başına gidecek Alanya esnafında farklı duygular gözlemliyorum.
Yeni Büyükşehir Yasası'nın Alanya'daki odalarımız için neler getirip neler getirmeyeceği, yeni yasadan nasıl etkileneceği konusunda esnafların kafası karışık. 
Durum böyle olunca, Odaların neredeyse tamamına yakınının istikrardan yana bir tavır sergilediklerini de görmek mümkün. 
Alanya Adres Dergisi ve 7 yıldır sıcak haber konusunda okurlarımızın ilk aklına gelen ve her gün binlerce takipçisiyle bu alandaki rekoru elinde bulunduran Alanya'nın İnternet Gazetesi www.alanyaadres.com olarak, odaların nabzını tutmak amacıyla 22 Ekim 2013 tarihinde, meslek odası başkanlıkları için adı geçen isimleri tespit edip ziyaretçilerimize sorduk. 
Alanya Adres'in geçmiş seçimlerdeki doğru tahmin ve yüksek orandaki anket güvenilirliğini de göz önüne aldığımız zaman, ziyaretçilerimizle birlikte esnafımızın da yaklaşık 3 aydır devam anketlerimize yoğun ilgi göstrediğini gördük. 
Hem esnaf arkadaşlara ışık tutmak ve hem de ziyaretçilerimizin düşüncelerini sizlerle paylaşmak istedik. 
Alanya'daki 4 oda haricindeki diğer 6 odamızda birden fazla aday var. Tabibiki aday sayısı artadabilir, azaladabilir. 
Bunu önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz. 
Üye bakımından 10 oda arasında ilk sırada bulunan Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda mevcu başkan Ahmet Sert ile geçen dönemki rakibi Nuri Demir, Alanya Minibüsçüler Otobüsçüler ve Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası'nda mevcut başkan Doğan Bacak ve geçen dönemki rakibi Mustafa İnce, Alanya Sabit Seyyar Pazarcılar Manavlar Esnaf Odası'nda mevcut başkan Bekir Akış, Hasan Yiğit ve Murat Akdağ, Alanya Metal işleri Demirciler Oto Elektrikciler Kaportacılar Sanatkarlar Odası'nda mevcut başkan Kerim Taş ve Avni Aşçı, Alanya Elektrikçiler Elektronikçiler Sıhhi Tesisatçılar Odası'nda mevcut başkan Hasan Parmaksızoğlu, Mesut Akgül ve Turan Sağlamel, Alanya Şoförler Nakliyeciler Otomobilciler Esnaf Odası'nda mevcut başkan Ali Akkaya ile eski rakibi Recep Çalış başkanlık için yarışacaklar. 
Alanya Mobilyacılar Doğramacılar Ve Hizarcılar Odası Başkanı Hüseyin Alataş, Alanya Kuyumcular Sarraflar Ve Gümüşçüler Esnaf Odası Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Alanya Pansiyoncular Lokancılar Kafeteryacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ve Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp'in şuana kadar rakibi bulunmuyor.
10 oda başkanlığı için 3 aylık anket çalışmasının sonuçlarını ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz. 
Şimdiden seçilecek olan yeni oda başkanları ve yönetimlerinin esnaf camiasına hayırlı olmasını diliyorum.
***
Bu arada, 2002 yılında Türk siyaseti hayatına giriş yapan AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan, Alanya'yı ve Türkiye'yi önce Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı olarak gururlandıran ve son olarak Avrupa Birliği Bakanlığı görevine getirilerek Alanya'nın ilk bakanı olma onurunu bizlere yaşatan Mevlüt Çavuşoğlu'nu bir Alanyalı olarak tebrik eder ve başarılar dilerim. 
Neyise bu durumu bir başka zaman daha geniş ele almakta fayda var. 
Şefik Türktaş, 1999-2009 yılları arasındaki 10 yıl boyunca benim de beldem olan Oba'nın Belediye Başkanlığı görevini yaptı. 
2009'da ismi Milliyetçi Hareket Partisi'nden Alanya Belediye Başkan aday adayı olarak anılsa da bu gerçekleşmedi. 
Kısmet bugüneymiş, süreç bugün Şefik Türktaş'ı CHP'nin Alanya Belediye Başkan Adayı yaptı. 
Türktaş, aslında yıllardır Alanya'da seçim kazanamayan Cumhuriyet Halk Partisi için bir şans. 
Türk siyaseti iki partili döneme geçilen 1950 yılından bu tarafa Alanya Belediye Başkanlığı koltuğu CHP'li bir başkan görmemiş. 
Dile kolay, yılların ana muhalefet partisi bir CHP'li 64 yıl gibi "Normal bir insanım ortalama yaşam süresinden fazla bir zaman diliminde" Alanya Belediye Başkanlık koltuğuna oturmamış. 
Yıllardır CHP'yi elinde bulunduran insanların bunu iyi değerlendirip, bazı ufak tefek şeylere takılmadan, Alanya siyasetine damga vuran isimler arasında yer alan Şevki ve Şefik Türktaş'la güçlerini birleştirerek, 64 yıllık özleme son verebilirler. 
Tabiki bunun kararını verecek olan CHP'liler ve Türktaşlar.
Not: 
AK Parti ile MHP'yle ilgili değerlendirmemizi adaylar ortaya çıktıktan sonra yapmak daha sağlıklı olur. 
Eklenme Tarihi: 31 Aralık 2013
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.