Teknoloji Geliştirme Merkezi için imzalar atıldı

Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Genç Organize Sanayi Derneği işbirliğiyle Antalya OSB’ye kurulacak Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Kurucu Heyet Protokolü imzalandı.

Teknoloji Geliştirme Merkezi için imzalar atıldı

 Antalya OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin protokol imza törenine Vali Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Genç Organize Sanayi Derneği Başkanı Canan Gürkan katıldı. Antalya OSB Konferans Salonundaki toplantıda, AOSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi korucu heyet üyeleri arasında protokol imzalandı.

banner111

ANTALYA'YA EN UYGUN DAL BİOTEKNOLOJİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, kurulan yapının sadece bir teknokent değil tüm Antalya'yla bilimsel işbirliği içinde olmasını arzu ettikleri bir yapı olacağını dile getirerek şunları söyledi: "55 bin metrekarelik yapı içinde bilimle uğraşan bürolar, bunları destekleyen bir kuluçka merkezi ve tasarım ofisleri ve çok ciddi laboratuvarlar olacak. Bölgemize uygun bir bioteknolojiyi de uzmanlaşmış dal olarak şehrimize getirmek istiyoruz. Çünkü bioteknoloji, dünyanın geleceğinde çok önemli yer tutacak cari açığımıza çözüm olacak yenilikçi bir daldır. OSB'deki 8 ana sektör için en uygun bilim dalı bioteknolojidir. Bioteknoloji doğayla barışık, tam Antalya’ya uygun yeşil bir daldır."

ÜNİVERSİTE DUVARI YIKILACAK

OSB'nin bulunduğunu alanla Antalya Bilim Üniversitesi arasında sadece bir duvar bulunduğunu kaydeden Ali Bahar, “Biz Valimiz ve rektörlerimizle birlikte elimizde balyozla o duvarı yıkarak üniversite-sanayi işbirliğine sembol niteliğinde atıfta bulunmak istiyoruz. Bunun farkındalığını yaratmak istiyoruz. O yeşil bilim alanında tıpkı 3 ödül almış yeşil organize sanayimiz gibi elektrikli araçlarla sürekli tur düzenlemek istiyoruz. Meslek lisemizi de o alana kazandırmak istiyoruz" dedi. Ali Bahar, kuracakları yapının öznesinin teknokent değil, katma değer olmasını istediklerini söyledi. Ar-ge'lere şirketlerin destek verilmesini, yapılacak çalışmaların bir danışma kurulu tarafından değerlendirilmesi ve bu ar-ge merkezlerinde can bulmasını istediklerini kaydeden Bahar, "Bizim tek bir hedefimiz var, bu hedefle yola çıkıyoruz. Bu hedefin adı tam bağımsız Türkiye'dir. Tam bağımsız Türkiye için cari açığın önlenmesinin yolu da bilim ve ar-ge'dir. Bugün dünyada para var ama pratik projeler için, teorik projeler için para yok. Biz katma değeri yüksek bir teknoloji bölgesi yaratacağız" dedi.

AR-GE AYRILAN PAY

Türkiye'de özellikle son 10- 15 yıldır ar-ge konusunda gayretler olduğunu anlatan Vali Münir Karaloğlu, "2002'de gayri safi milli hasıladan ar-ge'ye ayrılan pay yüzde 0.2 civarındayken bugün yüzde 1'in üzerine çıktı. Rakamsal ise GSMH'nın 250 milyar dolardan 870 milyar dolara çıktığını ve onun yüzde 1'ini hesap ederseniz rakamın ne kadar büyüdüğünü görürsünüz. Sorunlar bitti mi, hayır. Türkiye'nin 4-5 yıldır ihracatı 150 milyar doların biraz altında biraz üstünde debelenip duruyoruz. Daha fazla büyütemiyoruz. Niye? Katma değeri yüksek mallar ihraç edemediğimizden. Almanya'nın ihracattaki kilogram fiyatı 4 dolar civarında, bizimki 1.4-1.5 civarında. Bunu Almanya'nın seviyesine yaklaştırmadığımız sürece o rakamları yakalama şansımız yok. Bunun yolu ar-ge, inovasyon, tasarım ve marka şeklindeki 4 kavramdan geçiyor" dedi.

BEYİNLERDEKİ DUVARIN YIKILMASI LAZIM

Bugün imzası atılan protokolün bu sorunların çözümüne dönük olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, “Üniversitelerde hocalarımızın yaptığı ar-ge çalışmaları sanayicinin makinesinde ürüne dönüşmüyorsa, rafa çıkıp ticarileşmiyorsa sadece hocanın doçent, profesör olmasına yarar. Ne senin, ne benim karnımı doyurur, ne milletin geleceğine bir faydası olur. Onun için üniversitelerimizde ar-ge'nin ticarileşmesi, pazara inmesine ihtiyacımız var. Beyinlerdeki duvarın yıkılması lazım. Hocalarımızda sanayicilerimizde ortak çalışma kültürünü geliştirmemiz lazım" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2017, 13:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83