Sağlık

Deprem anını hatırlatmak, ruhsal çöküntü sebebi
Psikiyatri Uzmanı Dr. Şakir Özdemir, deprem felaketi sonrası yaşanabilecek psikolojik hastalıklar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Özdemir, deprem anını yeniden yaşıyormuş gibi tekrar tekrar hatırlamanın, “Ani irkilme, korku, kaygı ve endişe, uykusuzluk, kâbus görme, moralsizlik, keyifsizlik, yalnızlık, umutsuzluk, çaresizlik hissi” gibi sorunlara neden olduğunu dile getirdi.

Enkazdan çıkarıldıktan sonraki tıbbi süreç hastaların yaşamını belirliyor
Depremin ardından enkaz altından sağ çıkarılan bir vatandaşın, çıkartıldıktan sonraki tıbbi sürecin hastanın yaşamını hayati derecede belirlediğini söyleyen Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, “Çok hızlı bir şekilde hastanın hastaneye transferi gerekli. İdrar çıkışının olup olmadığının incelenmeli. Böbrek değerlerine bakılması, kas yıkım testlerinin yapılması lazım. Bu arada bunlar yapılırken bir an önce serum tedavisinin başlaması, idrar sondasının takılması ve sonuçlara göre de tedavi planının yapılması gerekiyor” dedi.

Hastane afetzedelere sağlık hizmeti veriyor
Gazipaşa Devlet Hastanesi, deprem bölgesinden sevk edilen yaralılara sağlık hizmeti veriyor.

19 hastanedeki evde sağlık ekipleri, binlerce hastaya hizmet verdi
Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, engelli, yaşlı ya da yatağa bağımlı hastaların rutin tıbbi ihtiyaçlarını hastaneye gitmelerine gerek kalmadan evlerinde karşılamak üzere 19 hastanede oluşturulan evde sağlık ekiplerinin binlerce hasta ve yakınının hayatını kolaylaştırdığını bildirdi.

MS hastalarının dikkat etmesi gereken 6 altın kural
Multipl Skleroz (MS) hastalığının, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye'de ise 35 bin kişiyi etkilediğini belirten Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, dikkat edilmesi gereken 6 altın kuralı açıkladı.

Kadınlarda "idrar kaçırma" durumuna dikkat
İstem dışı idrar kaçırma ya da idrarın tutulamaması kadınlar arasında genellikle olağan bir durum olarak görülerek dikkate alınmayabiliyor ya da gizlenebiliyor. Özellikle öksürürken, hapşırırken ya da gülerken idrar kaçıran kadınların sosyal hayatları olumsuz etkilenebiliyor. Uzmanlar, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olan idrar kaçırma sorununun ciddiye alınması gerektiğini, aksi halde başka sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyor.

Aşılanma ve erken teşhis kansere neden olan HPV virüs tehdidini yok ediyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, aşılanma ve erken teşhisle rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüs tehdidinin ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Çöp evde bulunan Cem Muhammet'den sevindiren haber
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Bursa’da uygunsuz koşullarda yaşadığı evden kurtarıldıktan sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi edilen ve sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Cem Muhammet A.’yı kaldığı Çocuk Evi’nde ziyaret etti.

Uzmanından kışa özel beslenme önerileri
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Toptaş Bıyıklı, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirecek altın değerinde beslenme tavsiyelerinde bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmeyle güçlü bir vücut direncine sahip olunabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bıyıklı, bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme formüllerini anlattı.

Grip vakaları covid-19'dan fazla
Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğunu bildirdi.

Yabancı hastalar türk hekimlerine emanet
Tesadüfen memesinde fark ettiği kitle nedeniyle Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran 59 yaşındaki Rus uyruklu hasta Praskovia Cherven, meme kanseri olduğunu öğrendi. Cherven, başarılı bir operasyon sonrasında Türk hekimleri sayesinde sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan süper gribe karşı propolis önerisi
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Zorlu, doğal takviye edici gıdaların üst üste meydana gelebilecek gribal enfeksiyonlardaki önemine değindi. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış döneminde doğal takviye edici gıdaların kullanımının önem kazandığına dikkat çeken Zorlu, "Bu bakımdan, antioksidan vitamin ve minerallerden zengin yeterli ve dengeli beslenmenin yanında C vitamini, D3 vitamini, Anadolu propolisi, çinko minerali içeren takviye edici gıdaların günlük beslenmeye eklenmesini tavsiye ediyorum" dedi.