ALKÜ'de orak hücreli anemi anlatıldı

Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendilsik Bölümü’nün hazırladığı 2017 Güz Dönemi Seminerleri başladı.

ALKÜ'de orak hücreli anemi anlatıldı
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesinde bilimsel aktiviteler başladı. Genetik ve Biyomühendilsik Bölümü’nün hazırladığı program 13 hafta boyunca her hafta Çarşamba günü 13.30’da Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda devam edecek. 

İlk semineri Genetik ve Biyomühendislik Bölümünden Araştırma Görevlisi Hazal Banu Olgun, "Orak Hücre Anemisi ve Gen Tedavisi" konulu sunumunu ile gerçekleştirdi. Olgun, seminerde şu konulara dikkat çekti: ”Dünyada kalıtsal monogenik hastalıklardan en sık görünen “Orak Hücreli Anemi”, eritrositlerin demir bağlamada kullandıkları hemoglobin proteininin ß zincirindeki bir mutasyondan kaynaklanır. Hemoglobin-ß zincirindeki 6. aminoasit yabanıl tipte glutamik asitken, bir nokta mutasyonu ile valine dönüşür. Gerçekleşen mutasyon proteinin üç boyutlu yapısında değişime neden olduğundan, vücutta anormal morfolojide (C-orak şeklinde) kırmızı kan hücreleri oluşur. Orak şeklindeki bu eritrositlerin yaşam süreleri daha kısa ve oksijen taşıma kapasiteleri daha azdır. Özellikle kılcal damarlarda kan ve oksijen akımını engelleyerek damar tıkanıklıkları ile birlikte çok ağrılı hematolojik krizler, ani solunum yetmezliği ve ciddi organ hasarlarına neden olurlar. Bu hastalığın tedavisine yönelik uygulanan farmasötik ilaçların yanında en umut vaat edici yaklaşım rekombinant genler ile yapılan gen tedavi uygulamalarıdır. Gerçekleştirilecek seminer sunumunda, rekombinant hemoglobin geni içeren Lentiviral vektörler aracılığıyla yapılan gen nakli ardından, uygulanan gen tedavisinin; klinik denemelerde oraklaşmayı engelleyici etkinlik ve sürdürülebilirlik testlerinin sonuçları paylaşılacaktır.”

Bir sonraki program ise 27 Eylül 2017 Çarşamba günü 13.30’da başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 15:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83