Rüzgar'dan tarımsal üretim için faizsiz ve düşük faizli kredi çağrısı

Rüzgar'dan tarımsal üretim için faizsiz ve düşük faizli kredi çağrısı
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin uygulama esasları tebliği 25 Mart 2020 tarihli ve 31079 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları düşük faizli tarımsal yatırım ve işletme kredilerinde şartlar belli olduğunu açıkladı. Rüzgar “Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeler, 50 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanabilecekler. 50 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek. Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 2,5 milyon TL olarak belirlendi. Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler, 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanabilecekler. 100 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek. Düşük faizli kredi kullanım üst limiti de 1,5 milyon TL olarak belirlendi.” diye konuştu.

İlçe Müdürü Rüzgar tarımsal kredilerle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar kapsamında 1 Ocak 2020-31 Aralık 2022 yılları arasında (bu tarihler dahil) Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri ile ilgili teknik esasları kapsıyor.

BİTKİSEL ÜRETİME 50 BİN LİRAYA KADAR FAİZSİZ KREDİ

Buna göre; Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeleri, 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanabilecekler. 50 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek. Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 2,5 milyon TL olarak belirlendi.

HAYVANSAL ÜRETİME 100 BİN LİRAYA KADAR FAİZSİZ KREDİ

Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler, 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanabilecekler. 100 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek .Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 1,5 milyon TL olarak belirlendi. Yatırım ve işletme kredisi başvuruları, ilgisine göre Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılacak.

Hayvansal Üretim Kredileri

Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği ve küçükbaş hayvancılık konularında, belirtilen illerde faaliyet gösteren veya gösterecek üreticiler öncelikli bölge yatırımı özellikli kriterinden yararlanabilecek. Büyükbaş hayvan besiciliği kredisinden yararlanabilmek için manda dahil olmak üzere 50 baş ve üzerinde besi sığırcılığı işletmesi kurulması veya işletme kapasitesinin 50 baş ve üzerine çıkarılması gerekecek.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için ise üreticilerin, koyunda en az 250 baş, keçide en az 100 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları ya da mevcut kapasitelerini belirtilen kapasitelere veya üzerine çıkarmaları, küçükbaş hayvan besiciliğinde ise 250 baş ve üzerinde besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 250 baş ve üzerine çıkarmaları dikkate alınacak.
Kanatlı sektöründe ise etlik piliç yetiştiriciliği için asgari on bin adet, kaz, ördek, hindi için asgari bin adet, bıldırcın için asgari iki bin adet, deve kuşu için asgari elli adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkaran üreticilere kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.

Su ürünleri yetiştiriciliği yapacak üreticilerin faiz indirimli yatırım kredisine başvurabilmeleri için projelerinin Bakanlık tarafından onaylanmış olması şartı aranacak.
Arıcılık
Bakanlık Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, asgari elli adet arılı kovanı olan işletmeler, mevcut arılı kovan sayısını elli ve üzerine çıkarmak isteyen işletmeler ile Bakanlıktan bombus arısı ön izinli veya izinli işletmeler arıcılık kredisinden yararlandırılacak.

Bitkisel Üretim Kredileri

Karar kapsamında, ilgili yönetmelik hükümleri kapsamında kurulmuş veya kurulacak lisanslı depo işletmelerine inşaat yatırımlarıyla makine-ekipman alımlarına yönelik yatırım kredisi kullandırılacak. Kapasite artışları ve yenilemeler de bu kapsamda değerlendirilecek.
Tohumculuk sektöründe ise üreticilerin yetkilendirme ve denetleme yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu belgesine sahip olması ve sertifikasyon sistemi dahilinde yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan veya doku kültürü ile tohumluk üretimi yapması veya sözleşmeli üretim yapması koşuluna bakılacak.
Bu kapsamda üreticiler;
-Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği,
-Büyükbaş hayvan besiciliği,
-Küçükbaş hayvancılık,
-Arıcılık,
-Kanatlı sektörü,
-Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği,
-Su ürünleri sektörü,
-Geleneksel hayvansal üretim,
-Kontrollü örtüaltı tarımı,
-Yem bitkisi üretimi,
-Yurt içi sertifikalı tohum,
-Fide,
-Fidan üretimi,
-Süs bitkisi üretimi,
-Stratejik bitkisel üretim,
-Meyve yetiştiriciliği ve bağcılık,
-Geleneksel bitkisel üretim,
-Tarım makineleri (traktör),
-Traktör,
-Modern basınçlı sulama sistemi yatırımı,
-Tarım makineleri parkı,
-Arazi alımı (birleştirme),
-Lisanslı depoculuk yatırımları,
-Soğuk hava deposu yatırımları,
-Tarımsal ürünlerin işlenmesi,
-Sözleşmeli üretim(üretim yaptıran gerçek/tüzel kişi),
-Özel ormancılık,
Belirlenen alanlarda üreticiler yüzde 25 ila yüzde 100 oranlarında düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanabilecek. Yayınlanan tebliğ 3 yıl geçerli olacak.

Doğal Afetlerde Borç Erteleme

Daha önceki yıllarda indirimli kredi kullanmış olanlardan, çeşitli doğal afetler sebebiyle üretimi ve yatırımı zarar görenlerin borçları ertelenebilecek veya taksitlendirilebilecek.
Bu uygulamadan; 01.01.2020 – 31.12.2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) ülkemiz sınırları içerisinde meydana gelen/gelebilecek deprem, şiddetli rüzgar, doğal afetlerden kaynaklanan yangın, aşırı sıcak zararı, sam yeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel, su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören, Bakanlık kayıt sistemlerinde kayıtlı olup, üretim faaliyetlerine devam edenler yararlanabilecek.” dedi.


 

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020, 13:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83