Türel: “Ekonomik itibarımız çok güçlü”

Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında borcunun gelire oranının yüzde 125 olduğunu belirten Başkan Türel, 3 yılda bu oranı yüzde 45’lere düşürdüklerini, 1 milyar liranın üzerinde borç ödediklerini açıkladı. Ekonomik itibarı çok güçlü bir belediye haline geldiklerini belirten Türel, uluslararası finans kuruluşlarının Hazine garantisi istemeden kredi verdiği Türkiye’deki ilk belediye olduklarını kaydetti.

Türel: “Ekonomik itibarımız çok güçlü”
Tahvil çıkarma kararından vazgeçilmesiyle ilgili kamuoyunu yalan, yanlış, uydurma bilgilerle yanıltmaya çalışanlara da seslenen Türel, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ve şahsımı itibarsızlaştırmaya çalışanlar şunu bilsinler; hayal dünyasında yaşıyorlar. Bizim büyüklerimizle aramıza gireceklerini zannediyorlarsa onlar başka yerde gezsinler. Buralardan onlara ekmek yok” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Antalya’ya büyük katma değer sağlayacak Konyaaltı Sahil Projesi ve diğer yatırımlarda kullanılmak üzere borçlanma yetkisinin görüşüldüğü maddede açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2014 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni 1 milyar 275 milyon lira bir borçla devraldıklarını hatırlattı. Görevde oldukları 2014-2017 yıllarında arasında geçmiş dönemlerden kalan 1 milyar 53 milyon lira borç ödediklerini açıklayan Türel, “1 milyar liranın üzerinde bir borç ödemişken bugünkü borçlanma da dahil yaklaşık 697 milyon liralık toplamda borçlanma yetkisi meclisimizden almışız. Yani ödediğimiz borç aldığımız borçtan çok daha fazla” dedi.

FAİZ GİDERİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜ

Belediyenin geçen dönemle, şimdiki finansal durumunun mukayesesini yapan Başkan Türel, “Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılındaki faiz giderlerinin bütçeye oranı yüzde 4.8 arkadaşlar. Yani belediye, bütçesinin yüzde 4.8’ini faize ödüyormuş. Bu 2016 yılında 1.79’a düşmüş. Bize bu yatırımları nasıl yapıyorsunuz diyenlere de duyulur bu. 2017 senesinde faiz giderlerinin bütçe giderine oranı 2.30, yani 2013’ün yarısı. Bugünkü alacağımız borçlanmalarla da bu oran çok yükselmeyecek” diye konuştu

BELEDİYEYİ BATIRIP GİTTİLER

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu FITCH’in tespitine göre 2013 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun gelirine oranın yüzde 125 olduğunu belirten Türel, şunları söyledi: “Şimdi bazı siyasiler borçlanıyorsunuz diye bize akıl vermeye kalkıyor. Kendi dönemlerine baksınlar. Ne hale getirmişler belediyenin ekonomisini. Biz güya belediyeyi batırıyormuşuz. Siz batırıp, bırakıp gelmişsiniz bize. 2013’te belediyenin borcunun gelirine oranı yüzde 125 arkadaşlar. Biz göreve geldikten sonra belediyenin borcunun gelirine oranını yüzde 125’ten yüzde 45’lere düşürmüşüz. Ben enkaz edebiyatı yapmadım, yapmayacağım. Ama bize akıl vermeye kalkarlarsa kendi dönemlerinde bu belediyeyi nasıl batırdıklarını da benim söylemem boynumun borcu. Ondan sonra biz Antalya’nın yatırımları için borç yapacağız diye meclisimize geldiğimizde aman ha diyorsunuz.”

BORÇ ORANI GELİRİN YARISI BİLE DEĞİL

Türel şöyle devam etti: “Bugünkü borçlanmaları da koyduğumuzda bizim toplam aldığımız borç 697 milyon lira. 2015’te hiç borçlanmamışız. 2016 yılında 66 milyon borçlanmışız. 2017 yılında da şu ana kadar 90 milyon borçlanmışız. Ve bugün alacağımız borçlanma yetkileri de yarın harcanacak borçlar değil. Siz 2 kere 2 kaç eder öğrenin de

sonra bize ekonomi dersi verin. Bunu bilmeden bize ekonomi dersi vermeye kalkarsanız rakamlarla boyunuzun ölçüsünü alırsınız. Şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesinin borç oranı yeni borçlanma da dahil gelirinin yarısı bile olmayacak. Bize devrettiğiniz yüzde 125’lik borç oranının yarısı bile değil.”

HALKIN 114 MİLYONUNU HAKSIZ YERE ÖDEDİLER

Mustafa Akaydın döneminde belediyenin haksız tazminatlar için ödediği rakamın 114 milyon lira olduğunu hatırlatan Başkan Türel, “Milletin 114 milyon lirasını haksız yere ödediniz, birilerini zengin ettiniz. Bunu bana akıl vermeye kalkan siyasilere söylüyorum. Antalya’ya yatırım yapmak için ve tamamen yatırımda kullanmak için borçlanmaya giden belediyeyi hesap bilmezlikle suçlayanlar kendileri hesabı şaşırmış demektir. Maaşları ödenmediği için belediye personeli buranın kapı ve penceresini indirdi. Şuanda personeline sıfır borcu olan belediyeyiz. Bizim yapmış olduğumuz borçlanmalar hiçbir şekilde belediyenin ödeyemeyeceği, belediyeyi batıracak değil tam tersi Antalya’ya büyük eserler kazandıracak, finansman kaynakları oluşturmak sureti ile rahatlıkla ödenebilecek bir borçlanmadır” ifadelerini kullandı.

ARTIK HAZİNE GARANTİSİ İSTEMİYORLAR

Uluslararası finans kuruluşlarının artık Hazine garantisi istemeden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kredi verdiğini kaydeden Başkan Türel, “Bu kuruluşlar eskiden Hazine garantisiz kimseye 1 lira vermezlerdi. Belediyemizin ulaştığı başarılı ekonomik tabloyu bu çok güzel gösteriyor. Belediye öyle bir hale geldi ki biz sizden Hazine garantisi bile istemiyoruz diyorlar. Belediyenin garantisi bize yeterli diyorlar. Bu borçlanma da bu şekilde gerçekleşecek” dedi.

İTİBARIMIZI RİSKE ATMAK İSTEMEDİK

Daha önce alınan tahvil çıkarma kararından vazgeçtiklerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, nedenini şöyle açıkladı: “SPK yetkilileri, uluslararası kredilendirme kuruluşları raporlarında ekonomik durumu fevkalade güçlü olan belediyemizin tahvil çıkartmasının, ekonomik tabloya göre şüpheli bir izlenim ortaya çıkartabileceğini konusunda bizi uyardı. Dolayısıyla biz belediyemizin bu kadar güçlü prestije sahip olduğu bir süreçte tahvil çıkartmak yerine uzmanların önerisiyle aynı miktarda iç borçlanmaya gidilmesi gibi bir tercih değişikliğine gittik.”

HAYAL DÜNYASINDA YAŞIYORLAR

Konunun kamuoyuna fevkalade yanlış bir şekilde yansıtıldığına dikkati çeken Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakınız size buradan bir teşekkürle birlikte bir gerçeği ifade edeyim. Çarşamba günü Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Antalyalılar adına şahsıma Mavi Ev Projemizle ilgili bir ödül takdim edildi. Ödül töreninde İçişleri Bakanımızla aynı ortamda bulunuyorduk. Bildiğiniz gibi iç borçlanmalar İçişleri Bakanlığımız onayıyla gerçekleşiyor. Antalyamızın bu hizmetlerinin çok hızlı bir şekilde sonuçlanması elbette başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız, Bakanlarımız ve hükümetimizin destekleri ile oluyor. Çok kıymetli büyüklerimiz, bütün bürokratik meselelerini çok hızlı bir şekilde talimatlarıyla çözülmesi hususundaki desteklerini bizden esirgemiyorlar. Ben de ortam müsait olunca Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Biz tahvil çıkartmaktan vazgeçtik ve bunun iç borçlanmaya yönelik bir adımını atacağız. İçişleri Bakanımız da hazır buradayken bunun izninin verilmesi hususundaki desteklerinizi arz ediyorum dedim. Hiç tereddütsüz anında Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımıza oracıkta gereken talimatı verdi. Şimdi olay bu iken, yalan, yanlış, uydurma, iftira ile böyle bir araya getirilmiş bilgi kırıntılarından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ve şahsımı itibarsızlaştırmaya çalışanlar şunu bilsinler; hayal dünyasında yaşıyorlar. Bu kadar net söylüyorum. Çok da

iddialı konuşuyorum. Bu konularda bizim büyüklerimizle aramıza gireceklerini zannediyorlarsa onlar başka yerde gezsinler. Buralardan onlara ekmek yok.”

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2017, 11:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83