Alanya'da denizden çıkan mayının hikayesini paylaştı

Alanya'da denizden çıkan mayının hikayesini paylaştı
Alanya'nın efsane tarih öğretmeni, eğitimci, yazar, araştırmacı Oğuz Korum, 1941 yılında Alanya sahiline çıkan mayının hikayesini kaleme aldı.


İşte o müthiş hikaye...

1941 Alanya'sı... 2. Dünya Savaşı'nın sıkıntıları Alanya'da da hissedilmeye başlanıyor.

Geceleri karartmalar yapılıyor. Millet tedirgin. Radyodan ajans haberleri pür dikkat takip ediliyor.

Şimdiki Yat Limanı'nın karşı taraflarında üstlerde oturanlardan bazıları Çakal Adası'nın karşısında, denizin karaya çıkardığı yalloz odunlarını toplarken garip bir cisimle karşılaşırlar.

Kimdîr bunlar?

Rahmetli Hasan Kuloğlu. Rahmetli Ali Görgülü.

Bu garip cisim bir mayındır. Peki nerden gelip de Alanya'dan çıkıyor. Bu mayın Çanakkale harbinde Nusret Mayın Gemisi'nin denize döşediği mayınlardan biri.

Çanakkale Boğazı'ndan denizaltından yuvarlanarak Alanya'da Çakal Adası karşısından sahile çıkıyor. Kulular Mahallesi sakinlerinden Hasan Kuloğlu ve Ali Görgülü bu cismi incelemeye alıyorlar.

Mayından çıkan, ortaya saçılan barutu ateşle tutuşturuyorlar. Barut bir hafta yanıyor. Yanması dikkat çekiyor. Barut yanıp bittikten sonra merhum Hasan Kuloğlu 6 kişi bularak boş mayını katıra yükleyip Kulular Mahallesi'ndeki evinin ahırına yerleştiriyor. Zahire dolabı olarak kullanıyor.

Yıllar sonra Kuloğlu Hasan Çavuş, Yat Limanı karşısındaki evi terk ediyor. Evin bir bölümü de yıkılıyor. Mayın orda kalıyor. 2003 yılında Kanal Alanya TV'ye program yaparken bunun haberini almıştım.

Hasan Çavuş sağdı. Kendisini oraya götürerek mahallinde TV programı yaptım. Programı izleyen rahmetli doktor Ahmet Avsallı daha sonra merhum Hasan Çavuş'tan izin alarak bu mayını Hasan Çavuş'un terk edilmiş evinin altından aldırtarak görev yaptığı verem savaş dispanserinin önündeki bahçeye koydurtuyor.

Ben de bugün buraya gelmesine vesile olduğum için mayınla bu fotoğrafı çektirdim. Kuloğlu Hasan Çavuş'a, Ali Görgülü'ye, doktor Ahmet Avsallı'ya rahmet diliyorum.

Esķi Alanya'ya ve anılarına selam ola. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2021, 09:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83