Büyükşehir taşeron işçileri askıya çıkardı

Antalya Büyükşehir Belediyesi taşeron işçilerin kadro sonuçlarını açıkladı.

Büyükşehir taşeron işçileri askıya çıkardı
Antalya Büyükşehir Belediyesi taşeron işçilerin kadro başvuru sonuçlarını açıkladı. Askıya çıkan listede buluanan isimlere BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu arada listeye giremeyen işçilerin 3 gün içerisinde itiraz edebileceği belirtildi.

Kadroya Geçecek Taşeron İşçilerin Yeni Hakları Neler Olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olağanüstü hal kapsamındaki 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmelerinin yolunu açan düzenlemeyle ilgili özet bilgi notu paylaştı.

Taşeron işçilerin yıllardır süren hasreti sona erdi. Son verilere göre 450 bin taşeron işçi 4/D statüsüne geçiş yapacak. Yeni statüde yeni haklara kavuşacak olan eski taşeron işçilerin kazanımları ve kayıplarını inceleyebilirsiniz.

Hükümetin çözüme kavuşturulması için bekleyen sorunların başında gelen taşeron sorunu sonunda çözüldü. Yüzbinlerce taşeron işçi kadroya alındı. Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra yasal haklarında yapılan değişiklikler ve son düzenleme ile kadroya geçen işçilerin haklarını araştırdık.

Taşeronda kadroya geçiş için başvurular 11 Ocak'ta tamamlandı. Taşeron işçiler sürecin başlamasıyla birlikte özlük hakları ve maaşlarını merak etmektedirler. Hep aynı kamu kurumunda çalışanlar veya farklı kamu kurumunda olmakla birlikte aynı alt işverene bağlı çalışanların kıdem tazminatı ile ilgili kafalarda çok sayıda soru işaretleri bulunmaktadır. 

KADROYA GEÇEN TAŞERONLAR KAÇ PARA MAAŞ ALACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Resmi Gazete'de "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24'üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esasları" yayımlandı.
Ve taşeron işçiler bugün itibariyle kadroya geçiş için başvurularını yapmaya başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan metinde taşeron işçilerin ücret ve sosyal haklarına da yer verildi.

AYNI ÜCRETLER...

Buna göre, sürekli işçi kadrolarına geçenlerde geçiş işlemi yapılırken, mevcut iş yerinin girdiği iş kolunda kurulu iş yerinden bildirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar alınan ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan fazla olmayacak. Ve yine ücretler, süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belirlenecek.

TAŞERONDA MAAŞA 52 GÜNLÜK İKRAMİYE

Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun da açıkladığı gibi çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak.

Bu konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu daha önce yaptığı bir açıklamada "Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Toplu sözleşmenin devamını istedik ki bir kargaşa, bu geçiş sürecinde önümüzdeki iki sene süresince yaşanmasını arzu etmiyoruz. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk." demişti.

Kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçiler kadroya geçme sevincini yaşarken, kıdem tazminatı haklarının ne olacağını merak etmeye başladılar.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun hükmünde kararnamede (KHK) kıdem tazminatıyla ilgili bir hüküm bulunmuyor. Çünkü taşeron işçilerin kıdem tazminatı hakları 2014 yılında çıkartılan kapsamlı torba kanunla düzenlendi.

TAZMİNATIN ÖDENMESİ KİŞİSEL DURUMA BAĞLI

Resmi Gazete’de 11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı torba kanunla 4857 sayılı İş Kanunu’nun 112. maddesine eklemeler yapıldı. Kanundaki bu değişikliğe dayanarak 8 Şubat 2015 tarihinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetmelik yayımlandı.

Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin akça'nın haberine göre, yönetmelik uyarınca, taşeron işçilerin kıdem tazminatının nasıl ödeneceği, herkesin kendi durumuna göre değişiyor. Taşeron firmanın değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı konusunda hiçbir hak kaybı olmayacak.

Bu kişilerin kıdem tazminatları, o kurumda işe ilk başladıkları tarih dikkate alınarak emekli oldukları veya işten ayrıldıkları tarihte hesaplanarak, kadroya geçtikleri kamu kurumu tarafından ödenecek. Burada önemli olan, işten ayrıldıklarında iş sözleşmesinin “Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde” sona ermesi.

Taşeron işçilerin yıllardır beklediği taşeron işçilere kadro kanunun yayınlanmasının ardından 2018 yılının ilk gününde de Taşeron Personelin Kadroya Geçiş Yönetmeliği yayınlandı. Kadroya geçecek işçilerin de kadro işlemlerini yürütecek kurumların da merakla beklediği yönetmelikle birçok soruya da cevap bulunmuş oldu. 2 Ocak Salı (yarın) başlayacak olan taşeron işçilere kadro maratonunda yönetmelikle aynı zamanda ilgili dilekçe ve formlar da yayınlanarak resmi evrak belirsizliği de ortadan kaldırılmış oldu.

Taşeron işçilerin kadroya başvuruları 2 ocak 2018 salı gününden itibaren başlayacak. Başvurular taşeron firmalara değil bizzat bağlı bulunulan kamu kurumlarına dilekçe ile başvuracaklar. Başvurular SGK'ya toplu halde iletilecek ve SGK'dan gelecek emeklilik durumu netleştikten sonra diğer şartları değerlendirilecek. Burada en önemli sorunlardan birisi de eski hakların ne olacağı konusudur.
 
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çalışma dünyasında yeni bir dönem başlamış oldu. Bakanlıklarda, belediyelerde ve özel idarelerde çalışan taşeron işçilerle ilgili kadro hususunda yıllardır beklenen çalışmanın sonuna gelindi. KHK'nın yayınlanmasının ardından taşeron işçilere kadro verilmesi, yeni haklarının neler olacağı, belirtilen kurumlarda çalışan hangi taşeron işçilerin kadroya geçip, hangilerinin geçemeyeceği konuları da gündeme oturdu.

 Onbinlerce taşeron işçinin beklediği kadro nihayet geldi. Yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçişi kesinleşti. Yeni statüsünde taşeron işçilerin haklarının neler olacağını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yayınladığı çizelge ile açıkladı.

24 Aralık 2017 tarihti Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ait işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren İsçilerimizin başvurulan 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır. Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir.

Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hatta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018 ten itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır.

2 Ocak 2018 tarihinden itibaren isçilerimizin geçiş yapacakları idarelerce başvuruların alınmasına başlanacaktır.

Alt işveren isçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde çalıştıkları ALT İŞVEREN ŞİRKETLERE DEĞİL istihdam edilecekleri KURUMLARA BAŞVURACAKLARDIR.

Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri başvurduktan idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır.

İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdmde kontrol edilerek, çalıştıktan İdarelerce sınav sureci başlatılacaktır Bu işlemlerin ardından isçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir

ALT İŞVEREN İŞÇİLERİMİZİN. ÇALIŞTIKLARI ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİNE HERHANGİ BİR EVRAK YA DA FERAGAT BELGESİ VERMESİ GEREKMEMEKTEDİR. BÖYLE BİR UYGULAMA KHK'OA YER ALMAMAKTADIR.

90 günlük sürcin sonunda, isçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıktan dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden vazgeçtiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi. ÇALIŞTIKLARI İDARELERCE talep edilecektir

İsçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için. kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları idare ile sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu Sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir HAK KAYBINA SEBEP OLMAYACAKTIR.

Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup BU DURUM ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİNE KARŞI İSÇİNİN HAKLARINDAN VAZGEÇMESİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR. Alt işveren Şirketleri sulhc taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.

Ait işveren işçilerimizin. bu kapsamda çatıştıktan hizmet sureleri. Is Kanunu hükümleri çerçevesinde idareler tarafından ödenecek kıdem tazminatına esas toplam hizmet suresi ile izin sürelerinin hesabında dikkate alınacaktır

Bu prosedür, çalışanların kamuda kadroya geçişlerinde geçmişte de işletilmiş genel bir uygulama olup, yeni bir düzenleme değildir. 

 696 Sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçiş sisteminin ayrıntıları belli oldu. Böylece taşeron işçilerin bekleyişi sona ermiş oldu. 696 sayılı KHK'nın yayınlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan beklenen açıklama da geldi.

Yıllardır binlerce taşeron işçinin dört gözle beklediği kadro konusu KHK/696   Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de yayınlanan KHK/696 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile nihayete erdi. 

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 16:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83