Şaka gibi! Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Şaka gibi! Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?
Bakanlık tarafından kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş alkollü içki üreten firmalar arasında ifşa edilen Kırbıyık şirketinden Şahin Kırbıyık, bir TV kanalında sahte ve kaçak içkilerin üretilmesinin engellenmesi için canlı yayında açıklamalar yaptı


Kırbıyık ifşa edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlere ait bilgileri 12 Haziran 2020 günü yayımladı. Bu listede sahte içki bölümünde ilk sırada Kırbıyık İçecek şirketinin ürünleri yer aldı. 24 ayrı denetimde 6 ayrı ürün ifşa edildi. Daha bunun üzerinden birkaç ay geçmişti ki bir televizyon kanalına Ekim ayının ortalarında çıkan Şahin (Harun) Kırbıyık, sahte içkilerin üretilmesinin engellenmesine dair açıklamalarda bulundu.


Canlı yayında konuştu

Bakanlık tarafından ifşa edilen, ürünleri toplatılan, üretim ve dağıtım izinleri iptal edilen Kırbıyık grubunun adına canlı yayında konuşan Şahin Kırbıyık, alkollü içkilerde sahte ve kaçak üretimle, kaçakçılarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini anlattı. Son günlerde sahte alkollü içki kullanımı nedeniyle yaşanan ölüm vakalarının artması sonrası gerçekleştirilen canlı yayında konuşan Kırbıyık, “Devletimiz terörle nasıl mücadele edip engelliyorsa sahte içki ile de aynı şekilde mücadele etmelidir” dedi.


Tüm izinleri de iptal edildi

Kendisini iş adamı olarak tanıtan Şahin Kırbıyık isimli kişi, insan sağlığına zararlı olan sanayi tipi etil alkol ile içki yaptığına dair haberleri yalanlamış ancak tüm üretim ve dağıtım izinleri ile etil alkol tesisi kurma uygunluk belgesi; ürünlerinde TBA (tersiyer bütil alkol) içeren sanayi tipi etil alkol kullanmak ve hacmen alkol yönünden uygun olmayan ürün üretmek nedeniyle iptal edilmişti. Kırbıyık ardından da bakanlığın ifşa listesinde yer almaktan kurtulamamıştı. Tarımsal kökenli olmadığı ve insan sağlığına zararlı olduğu için bu tip bir etil alkolü; alkollü içki-içecek yapımında kullanmak yasak. Buna rağmen bu ürünle yapılan içkiler market raflarında, turizm belgeli 5 yıldızlı otellerde, barlarda yerini alıp satışa sunulmuş, ardından da toplatılmıştı.


Etil alkol bağışlayacaktı

Koronavirüs mücadelesi için dezenfektan üretimi için devlete 14 Mart 2020 Tıp Bayramında 100 bin litre etil alkol bağışlayacaklarını duyuran alkollü içki üreticisi firmanın; insan sağlığına zararlı sanayi tipi etil alkol kullandığı tespit edilip tüm belgelerinin Şubat 2020’de bakanlıkça iptal edildiği, 10 Mart 2020 günü ise “çok ivedi” başlıklı yazıyla bahse konu ürünlerinin toplatılmasına karar verildiği tespit edilmişti. Bakanlığın Kırbıyık grubunu ifşa etmesinin ardından gerçekleşen bu canlı yayında Kırbıyık’ın sahte içki üretenlerle mücadele edilmesini istediği sözler arşivlerde yerini aldı.


Tersiyer butil alkol nedir?

Butil alkol, CH3(CH2)2CH2OH kimyasal formüle ve 74,12 GR / MOL molekül ağırlığına sahip, renksiz, karakteristik alkol kokulu ve sıvı formunda bir ham madde olarak biliniyor. Butil alkol, başta deterjan olmak üzere, birçok endüstriyel ürün üretimlerinde ana ham madde veya yardımcı ham madde olarak kullanılıyor. Butil alkol tarım alanında ise fungusitler, insektisitler ve herbisitlerle ilgili tarımsal ilaçlar üretilirken, etken maddeler için çözücü ve taşıyıcı ajan olarak kullanılıyor. 

Kaynak: akdenizmanset.com.tr

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2020, 08:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83