TİTREYENGÖL CAN ÇEKİŞİYOR

Titreyengöl’ün yüzeyini kaplayan yosunlar ve atılan çöpler göldeki oksijen oranının azalmasına neden oldu.

TİTREYENGÖL CAN ÇEKİŞİYOR

 Antalya'nın Manavgat ilçesinde 3 bin metrekarelik alana sahip Titreyengöl’ün yüzeyini kaplayan yosunlar ve atılan çöpler göldeki oksijen oranının azalmasına neden oldu. Tedbir alınmaması durumunda canlı ölümlerinin yaşanacağı bildirildi.

banner111
Sorgun Mahallesinde çevresinde çok sayıda 5 yıldızlı turistik tesisin bulunduğu Titreyengölün yüzeyi, gerek atılan çöpler gerekse temizliğin yapılmaması sebebiyle yer yer yosunlarla kaplandı. Manavgat Irmağından ayrılan küçük bir kolun getirdiği tatlı su ile denizin yükselmesi sonucunda göle ulaşan tuzlu suyun karışması nedeniyle yüzeyinde oluşan titremeden adını alan ve bir çok kuş ile deniz canlısını bünyesinde barındıran Titreyengöl, özellikle sabah ve akşam saatlerinde bölgede tatilini geçiren turistlerin uğrak yeri oluyor.
Titreyengöl’ün ekolojik dengesinin sağlanması ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla MATAB tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve Titreyengöl Yatırımcılar Birliği tarafından özel yaptırılan araçla göldeki yosunların kesilme işleminin uzun süredir yapılmaması gölde bulunan hayvan ve bitkilerin yaşamlarını sürdürmelerini zorlaştırıyor.
Göl içerisinde zararlı yosunların üremesi hızlanırken kuruyup çürüyen yosunlar gölün yüzeyinde oluşturduğu tabaka ile gölde oksijen oranının düşmesine neden oluyor. Bu durum da kısa süre içerisinde gölde bulunan canlıların ölümlerine yol açmasından endişe ediliyor.
MATAB’ın göldeki ekolojik dengenin sağlanması amacıyla İTÜ Su Ürünleri bölümünden uzmanlarla yaptığı çalışmalar kapsamında gölde ekolojik dengenin sağlanması, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve yosun oluşumunun yavaşlatılması amacıyla göle deniz suyu pompalama işlemi başlatılmış, göldeki deniz suyu oranı azaldıkça bu olay tekrarlanmıştı. Aynı şekilde Titreyengöl Yatırımcılar birliği tarafından yaptırılan makine ile büyüyen yosunlar kesilerek ekolojik dengenin korunması hedefleniyordu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2016, 12:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83