Alanya BİLSEM, yörüklerin izinde doğayı keşfe çıkıyor

Alanya BİLSEM, yörüklerin izinde doğayı keşfe çıkıyor

Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Alanya Bilim ve Sanat Mekezi'nin (BİLSEM) Tübitak projesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Projemiz, 06/09/2021 ve 11/09/2021 tarihleri arasında Antalya ili Alanya ilçesinde kültür, sanat, bilim ve doğa eğitimi temelinde gerçekleşecektir.
Alanya halkının önemli bir nüfus çoğunluğunu oluşturan Yörük halkının, zengin kültürü ve farklı bakış açılarından beslenerek, birçok alanda yeni bir görüş açısı oluşturmak ve bu farklı disiplinlerle yeni bir bilim-değer üzerinden bütüncül bir eğitim anlayışı yaratmayı hedefliyoruz. 

Projemiz ile öğrencilerin bu sıra dışı toplumlara bakış açılarının gelişmesini sağlamak ve bilimsel bilgilerin doğrudan yansıtıcı yaklaşımını kullanarak, doğayı yepyeni bir gözle yeniden keşfetmelerini istiyoruz. 

Projemiz aracılığıyla, Bölge halkının yaşam tarzını ve kültürünü araştırmak, göçer toplumların temel özelliklerinden biri olan, ‘’her zaman kolayca hareket etme’’ yeteneğine sahip olmalarının çıkış noktalarının keşfedilmesini amaçlıyoruz. Aynı şekilde, Yörük kültürünün etkileşim içinde olduğu uzak-yakın kültürlerle ilişkilerini araştırmak ve var olan ilişkileri geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak hedefindeyiz. Özetle, Yörük kültürünün her bakımdan tüm yönlerini disiplinler arası bir yaklaşımla araştırıp, Yörük kültürüne dair bütün unsurları ortaya koymak, bu verileri kayıt altına almak, korumak ve geliştirmek projemizin temel amaçlarındandır.

Katılımcıların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını besleyecek Yörük efsaneleri, masalları ve tekerlemelerinden yola çıkarak, gündelik eşyalarda görebileceğimiz desen ve motiflerin sanata, matematiğe ve bilimsel unsurlara uyarlamalarını göstermek amacındayız.

banner111

Projemizdeki katılımcıların Yörük yaşantısını yerinde görerek deneyimlemeleri sayesinde, Yörüklerin günlük hayatlarında sıklıkla karşılaştıkları olayları, ekonomik geçimlerini, yiyecek kültürlerini, gelenek ve göreneklerini, çeşitli kullanım eşyalarına yansıttıklarını öğrenecek ve deneyimleyecektir. Böylece Yörüklerin, kullandıkları günlük araç-gereçleri, eşya ve giysileri, tarihe bir kültür mirası olarak bıraktıklarını kavrayacaklardır. 

Projemizde uygulanan etkinlikler, eğitimi eğlenceli kılacak şekilde, tabiat ve kültür eserlerini seven, koruyan, kendisi için gerekli el becerilerine sahip, sorumluluk almaya hazır, hoşgörülü ve olumlu düşünen, grupla beraber hareket edebilen, doğayı tanıyan ve severek büyüyen bir birey olmalarını amaçlayan doğrultuda düzenlenmiştir. "

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2021, 23:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83