ALKÜ'nün destekleriyle Başkent'te Ali Şîr Nevâyî sempozyumu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) destekleriyle Başkent Üniversitesi’nde “I. Uluslararası Ali Şîr Nevâyî’nin Eserleri ve Kültürel Etkileri Sempozyumu” düzenlendi.

ALKÜ'nün destekleriyle Başkent'te Ali Şîr Nevâyî sempozyumu

Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde UNESCO Türkiye Milî Komisyonu, Türk Dil Kurumu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkezi tarafından “I. Uluslararası Ali Şîr Nevâyî’nin Eserleri ve Kültürel Etkileri Sempozyumu” düzenlendi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) destekçisi olduğu sempozyumun açılışına katılan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “I. Uluslararası Ali Şîr Nevâyî’nin Eserleri ve Kültürel Etkileri Sempozyumu”nda açılış konuşması gerçekleştirdi.  Açılış konuşmasında Rektör Kalan, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin Özbekistan’a özel önem veren bir üniversite olduğunu belirtti. Çevrim içi düzenlenen sempozyumun açılışında, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Başkent Üniversitesi Önceki Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Ali Şîr Nevai Uluslararası Fonu Direktörü Doç. Dr. Olimcon Davlatov ve Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel birer konuşma yaptılar.

REKTÖR KALAN: “NEVAİ TÜRK DÜNYASININ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİNDENDİR”

banner111

Düzenlenen sempozyumu seçkin ve anlamlı bulunduğu ifade eden Rektör Kalan, “Çağatay Türkçesi klasik dönem temsilcisi olarak tasnif edilmekle birlikte yalnız Çağatay edebiyatının değil genel anlamıyla Türk edebiyatının, yalnız Türkistan’ın değil Türk dünyasının ve hatta dünyanın zirve şahsiyetlerinden biri olan ve ne mutlu ki insanlığa bizim medeniyetimizin bir armağanı olan  Ali Şir Nevâyȋ üzerine gerçekleştirilen son derece yetkin bilim insanlarımızın katılımıyla da Ali Şîr Nevâyȋ’ye yakışır bu etkinlikte bulunmak şahsım ve Alaaddin Keykubat Üniversitesi adına onur ve mutluluk vesilesidir. Tam da bu noktada Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyȋ Araştırma Merkezi tarafından düzenlenmiş olan bu seçkin ve anlamlı sempozyuma Alanya Alaaddin Keykubat Üniversite’mizin de katkı sunmasına fırsat verdikleri için Türkçe Eğitiminin duayen ismi, Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Abdurrahman Güzel Hocamıza hassaten teşekkür ediyor, kendisinin öncülüğünde emek veren ekibini gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

REKTÖR KALAN: NEVÂYȊ TÜRK DÜŞÜNCE TARİHİNDE DAMGA VURMUŞTUR”

Ali Şîr Nevâyȋ, Türkçe’nin Farsça’dan üstünlüğünü göstermek için önemli bir eser ortaya koyduğuna değinen Rektör Kalan, “Türk düşünce, dil ve edebiyat tarihine damga vuran bilginlerden biri olan Ali Şîr Nevâyȋ’nin özellikle Türk dilinin zenginliğini ve edebi gücünü örneklerle ortaya koyduğu “Muhakemetü’l-Lugateyn” adlı eseri ayrı bir öneme sahiptir. Türkçenin Arapçaya üstünlüğünü göstermek amacıyla yazılmış Dîvânû Lügâti’t-Türk’ten sonra aynı bakış açısıyla Farsçaya üstünlüğünü göstermek için yazdığı bu kıymetli eser, dönemin Farsça yazma özentisinin önüne geçerek dilimizin gücünü ortaya koymuş, edebi bir çığır açmıştır.” şeklinde konuştu.

SEMPOZYUMA DAVET

Konuşmasının son bölümünde Rektör Kalan, “Dilimizin edebi zenginliğini eserlerine yansıtan Nevâyî’nin sınırları aşan kalemi, Anadolu edebi geleneğine de derinden tesir etmiştir. Büyük edip, Nevâyî dili adıyla anılan üslubuyla XVI. yüzyılda yazılan Anadolu tezkirelerinde, üslup sahibi şairler arasında ilk sırada yer bulmuştur. Böylelikle Farsça divanında Fanî mahlasını seçmiş olsa da Ali Şîr Nevâyȋ, bakî kalmayı başarabilmiş abidevî şahsiyetimiz olarak insanlık mirasına medeniyetimizin armağanı olarak sunulmuştur. Türkçe meselemizin medeniyet meselesi olduğunun bilinciyle hareket eden ve her biri Ali Şîr Nevâyȋ üzerinde derinlikli bilgiye sahip olan bilim insanlarını dinlemek için sabırsızlandığımı belirterek sizleri bu yıl 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Alanya Alaaddin Keykubat Üniversite’mizin ev sahipliğinde düzenleyecek olduğumuz 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’na davet ediyor, katılmaktan onur ve mutluluk duyduğum Ali Şîr Nevâyȋ Sempozyumu’nun ilim, sanat ve tefekkür dünyamıza sunacağı katkıdan emin olduğumu vurgulayarak hepinize saygı ve selamlarımı arz ediyorum.” diye konuştu.

DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMUNA ÖZEL ALİ ŞÎR NEVÂYÎ BÖLÜMÜ

Sempozyumun açılışında konuşan Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, 20-22 Ekim 2022 tarihleri arasında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde düzenlenecek olan 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumunda özel Ali Şîr Nevâyî bölümü oluşturulmasından ALKÜ Rektörü Ekrem Kalan’a ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir'e teşekkür etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83