İTÜ ETA Vakfı Alanya Doğa Koleji TÜBİTAK Kimya Dalında Türkiye 3.sü oldu !

Bitkisel Çözelti Kullanılan Buğday(TRİTİCUM) Bitkisinin Kuraklık ile Mücadelesi adlı proje ile İTÜ ETA Vakfı  Alanya doğa ortaokul öğrencileri Ada UZUN, Kuzey YAĞDIR ve  danışman öğretmenleri Mehmet Selim ÇOBANOĞLU ile TÜBİTAK Türkiye finallerinde büyük bir başarıya imza attı.

İTÜ ETA Vakfı Alanya Doğa Koleji TÜBİTAK Kimya Dalında Türkiye 3.sü oldu !

Danışman öğretmenleri İTÜ ETA VAKFI ALANYA DOĞA KOLEJI Fen Bilgisi Öğretmeni Mehmet Selim Çobanoğlu "Öğrencilerimiz bu proje ile kurak tarım alanlarının üretime açılması, kuraklığa dayanıklı bitki özütlerinin kuraklığa hassas olan bitkileri koruması ve su tüketiminin bilinçsiz kullanımını önleyerek kullanılmayan tarım alanlarının tekrardan canlandırılması amaçlanmıştır. Elde ettikleri bu çözelti ile bitkinin 7 günlük su ihtiyacını karşılarayarak tarım için kullanılan su oranını düşürmeyi başarmışlardır. Ekonomik önemi olan bitki türlerinde çeşitli abiyotik ve biyotik streslere karşı dayanıklılığın ve verimliliğin arttırılması amacı ile sentetik bitki aktivatörlerinin yerine alternatif olarak doğal bitki özütlerinin kullanılmasının ekosistem üzerindeki kirliliğin azaltılmasında yardımcı olacağını  düşündüler. Tarımsal ürünlerin daha sağlıklı olarak üretilmesinde önemli rol oynayabileceği düşünerek bu projeyi hazırladılar." dedi.


Ayrıca  İETA Vakfı Alanya doğa koleji öğrencileri bilimsel çalışmalardaki başarılarını her yıl katlayarak sürdürmeye devam edecek. Bu başarının birçok yeni proje ve öğrenciye ilham olduğunu söyleyen Mehmet Selim ÇOBANOĞLU farklı branşlarda farklı projelerle öğrencilerine ışık olmaya devam edeceklerini söyledi.

banner111


Ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türkçe ve Yazılım alanlarında Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.

Bu yıl yarışmaya 3.089 farklı okuldan 10.819 kız ve 7.973 erkek öğrenci olmak üzere toplam 18.792 öğrencinin hazırladığı 15.674 proje başvurusu alınmıştır.

Proje başvurularının ön değerlendirmeleri Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde yapılmış ve ön değerlendirmeyi geçen 1.453 projenin sahibi öğrenciler, 15-16 Haziran 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen bölge yarışmalarına katılmıştır. Bölge değerlendirmeleri sonucunda finalist olarak belirlenen 204 proje, 1-2 Eylül 2021 tarihleri arasında final değerlendirmesine katılmıştır.

Bu yıl Türkiye  final yarışmasına 60 ilde bulunan 155 farklı okuldan toplam 314 projenin sahibi öğrenci katılmıştır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83