Bu kez avokadodan yağ elde edildi

Bu kez avokadodan yağ elde edildi
Gazipaşa'da zeytinden sonra ilk kez avokadonun da yağı sıkılmaya başlandı. Bu işlemle birlikte avokadoya farklı bir değer katılırken, üreticilerde bu uygulamadan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Gazipaşa´da zeytinden sonra avokadonun da yağı çıkarılmaya başlandı. İhracata edilmeye başlandıktan sonra en önemli tropik ürün konumunda bulunan avokado, Alanya avokadosu olarak meyvesi coğrafi işaret belgesi alınarak edilmişti. Alanya ve Gazipaşa başta olmak üzere Akdeniz çanağında yaygınlaşan üreticinin umut bağladığı önemli bir ürün haline geldi. Gazipaşa´da üretimi son derece yoğun olan avokado ile ilgili çok önemli bir adım atıldı. Pazar ve marketlerde tanesi en az 6 liradan satılan, vitamin, mineral ve şifa deposu avokadonun yağı da çıkarıldı. Gazipaşa´da faaliyet gösteren bir zeytinyağı fabrikasında sıkımına başlanan avokado yağının litre fiyatının önümüzdeki dönemde belli olacağı bildirildi.

20 KİLOGRAM AVOKADODAN 1 KİLOGRAM YAĞ ELDE EDİLİYOR

Bahçeden kasalara toplanan avokado, yağ sıkım fabrikalarına getirilerek teslim ediliyor. Ardından yağ sıkım işlemi için yıkama makinesine düşüyor. Yıkama aşamasından sonra ayrıştırılıyor. Ayrıştırıldıktan sonra kırım işlemi yapılan avokado hamur şeklini aldıktan sonra homojenleşmesi için yaklaşık 3-4 saat bekleniyor. Son olarak ise yağ sıkım işlemine geçildikten sonra posası ve diğer maddeleri ayrılan yağ filtre edilerek işlem tamamlanmış oluyor. Yaklaşık 20 kilogram avokadodan 1 kilogram yağ elde ediliyor

'AVOKADOYA DEĞER KATMAK İSTEDİK'

Gazipaşa’da yetiştirilen avokadoya katma değer katmak için böyle bir girişimde bulunduklarını söyleyen Zeytinyağı Fabrikası İşletmecisi Hasan Uysal, “Gazipaşa’da zeytinyağı sektöründe uzun bir zamandır çalışmamız var. Son günlerde avokado yetiştiriciliği Gazipaşa’da oldukça yaygınlaşınca, bizde bu ürüne katma değer katmak istedik. Avokado yağını denemek istedik. Denedik gerçekten çok güzel oldu. Avokado konusunda yarın ilerde pazarın daralabileceğini düşünerek böyle bir şey yapmak istedik. Avokadodan yağ çıkarılmasıyla ilgili çeşitli araştırmalar yaptık. Birinci partiyi denedik. Olduğunu gördük. Biraz daha emek sarf ederek yeni deneyimler kazanmak istiyoruz” dedi. Ürünün fabrikaya geldikten sonraki sürecinden de bahseden Uysal, “Ürün bize geldiği zaman ilk önce yıkanıyor. Daha sonra çekirdekleri ayrıştırılıyor. Kırıcı vasıtasıyla kırıldıktan sonra hamurun homojenleşmesi için aşağı yukarı 3-4 saat gibi bir zamandan sonra yağ çıkartma işlemlerine başlıyoruz” diye konuştu.

'BU UYGULAMA BİZ ÜRETİCİLERİ ÇOK MUTLU ETTİ'

Avokado sıktırmaya gelen çiftçi Mustafa Gül, “Ürünlerimizin daha farklı bir şekilde değerlendirilmesi için avokadonun yağının sıkıldığının farkına vardık. Yıllardır avokado üretiyoruz ama hep tane olarak satıyorduk. Başka yerlerde değerlendiremiyorduk. Bugün avokadolarımı topladım ve getirdim. Bunların yağını sıkacağız. Tüketicilere daha farklı şekillerde sunacağız avokadolarımızı. Yapılan bu uygulama hem biz çiftçileri hem de Gazipaşa halkını çok mutlu etti. Firma sahibine de çok teşekkür ediyoruz. Hem bizim hem ilçemiz için çok iyi bir uygulama oldu. Ürünlerimizi daha iyi pazarlayıp, satabileceğiz. Avokado yağını herkesin denemesini tavsiye ediyorum. Ürünlerimizin tadına bakılsın. Hem çiftçimiz mutlu olsun hem de ilçemiz bir yerlere gelsin” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2020, 06:47

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83