Çetin’den “döviz kuru” değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Özel sektörümüzün kısa vadeli döviz borcu, cari açığımızın finansmanı, muhtemel sıcak para çıkışları karşılanabilir düzeydedir. Bu nedenle piyasada döviz konusunda aşırı kaygı oluşmasına gerek yoktur. Türkiye ekonomisi Suriye ve Rusya'daki sorunlardan kaynaklanabilecek etkileri aşacak güçtedir" dedi.

Çetin’den “döviz kuru” değerlendirmesi
ATSO Başkanı Davut Çetin, son günlerde döviz kurlarındaki artışlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Suriye konusuyla ilgili ABD ve Rusya arasındaki artan gerilimin, Rusya ekonomisiyle birlikte Türkiye’yi de etkilediğine dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti: 
"Türkiye ekonomisi artan cari açık ve özel sektörün döviz borcu nedeniyle döviz konusunda bir zayıflığa sahiptir ve borsa ve tahvillerden yabancı sermaye çıkışı döviz kurunu artırıcı etki yaratmaktadır. Ancak, uluslararası piyasalarda özellikle Rusya, İran ve Türkiye paralarında sert hareket olması dikkat çekici bir durumdur. Her durumda ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale araçlarını kullanabilme mesajı da dahil olmak üzere güven yaratıcı önlemler alması, kısa dönemde cari açığı ve enflasyonu azaltma kararlılığının vurgulanması gereklidir." 

Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 87 milyar dolar, bankalardaki döviz mevduatının ise 202 milyar dolar düzeyinde olduğunu aktaran Çetin, "Özel sektörümüzün kısa vadeli döviz borcu, cari açığımızın finansmanı, muhtemel sıcak para çıkışları karşılanabilir düzeydedir. Bu nedenle piyasada döviz konusunda aşırı kaygı oluşmasına gerek yoktur. Türkiye ekonomisi Suriye ve Rusya'daki sorunlardan kaynaklanabilecek etkileri aşacak güçtedir. Ancak kurlardaki kısa vadedeki oynaklığın öngörülemediği bu noktada özel sektörün de kur riskini hedge edecek enstrümanlara yönelmesinin ticari sürdürülebilirlik adına son derece önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 17:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83