'Esnafa faizsiz kredi gerekiyor'

'Esnafa faizsiz kredi gerekiyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın esnaf destek paketini açıklamasının ardından oda başkanları, "Esnafa faizsiz kredi gerekiyor. Esnaf nefes almakta zorlanıyor" dedi.

banner111

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı esnaf destek paketinin ardından, Alanya'da bulunan esnaf odalarının başkanları değerlendirmede bulundu. Oda başkanları, verilen desteklerin yetersiz olduğuna değinirken, taleplerinin de faizsiz kredi olduğunu ifade etti.


'ESNAF YARA ALDI'


Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, "Esnafımıza verilen destek tam kapanma döneminde yeterli olmasa da rahatlatacak bir destek. Hiç yoktan iyidir diyebiliriz. Ancak çek senet düzenlemesinde ertelemenin daha uzun olmasını bekliyorduk. İnanaın şu kapalı kalınan 17 gün içerisinde esnafın ciro kaybı az bir şey değil. Esnafın eski günlerine geri dönmesi çok zor. Ciddi bir yara aldı esnaf.  Esnafın çek senetleri ödemesi için faizsiz kredi gerekiyor" dedi.


'ESNAF NEFES ALMAK DA ZORLANIYOR'


Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp de, "1 aylık bir destek paketi esnafın şu anki durumu için yetersiz kalıyor. Bizim esnafın kirası döviz kuru üzerinden olduğu için verilen 750 TL'lik kira desteği hiçbir şey değil. Bir anlam ifade etmiyor. TL üzerinden olmayan kira nedeniyle bir işe yaramıyor. Bizim bölgemizde kiralar yüksek. Bin TL'lik desteğe gelecek olursak da, bu esnaf zaten nefes almak da zorlanıyor. Ciddi masrafları var. Elektriği, suyu, kredileri ve dahası. Ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Esnafın ihtiyacı faizsiz kredi. 2 yıl sonra ödemeli olacak şekilde" dedi. 


'ESNAF MI GÜNAH KEÇİSİ?'


Alkol yasağına da değinen Yenialp, zincir marketlerin alkol satışı yaptığını ancak tekel bayilerin kapalı olduğunu söyledi. Haksız rekabet olduğuna değinen Yenialp, "Günah keçisi esnaf oldu. Zincir marketler alkol satışı yapabiliyor. Haksız rekabet oluyor. Küçük esnaf günah keçisi olmamalı" dedi.


'ESNAFI SAHİPSİZ BIRAKMAMAK LAZIM'

Alanya Pansiyoncular ve Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, "Esnaf zorlu bir süreçte. Malesef pandemi döneminde ciddi bir darbe aldı. Bizlerin esnafa yönelik destek talepleri vardı. Tam kapanma sürecinde verilen destekler yeterli olmasa da rahatlatacaktır. Esnafı sahipsiz bırakmamak lazım. Bu nedenle de bazı desteklere esnafın ihtiyacı var. SGK prim desteğinin de ilave edilmesi gerekiyor. Çünkü, esnaf gerçekten de çok zor durumda.İnşallah bir an evvel normalleşerek, kendi ekmeğini de kendi kazanır. Esnaf yeter ki haksız bir rekabet içerisinde yer almasın.Özellikle alışveriş merkezleri ve büyük marketlere karşı da esnafın korunması gerekiyor" dedi. 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83