GELİR SERVETTE TÜRKİYE 8'İNCİSİ!

İllerde gelir, servet boyutunda yaşam endeksi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri açıklandı. Antalya gelir servet boyutunda Türkiye 8'incisi oldu.

GELİR SERVETTE TÜRKİYE 8'İNCİSİ!

 Türkiye'de kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkanı sunan gelir ve servet boyutunda en yüksek endeks değerini 0,8788 ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 0,7972 ile Ankara ve 0,6553 ile İzmir izledi. Gelir ve servet endeksinde son sırayı 0,0191 ile Adıyaman aldı. Antalya, 0,5838 gelir ve servet boyutunda yaşam endeksi değeri ile 8'inci, Isparta 0,5267 ile 19'uncu sırada yer bulurken Burdur 0,4270 ile 44'üncü sırada yer bulabildi.

banner111
İllerde Yaşam Endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif ölçütler kullanarak yaşam boyutları ayrımında yerel düzeyde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması olan istatistik, konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere hayatın 11 farklı boyutunu içine alıyor. 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutlar tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunuluyor.

GELİR VE SERVET

TÜİK istatistiklerinde daha iyi sağlık ve eğitim durumu, yaşamdan daha yüksek bir tatmin ve daha temiz ve güvenli yerlerde yaşama ihtimallerinin, kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılamada, ekonomik ve kişisel risklere karşı koruma sağlamada en önemli belirleyicilerden biri olarak kabul edilen gelir ve servetin yükselmesi ile paralel olarak yükseleceği değerlendiriliyor.
İstatistiklerde baz alınan diğer faktörler ise şunlar:
Kişi başına düşen tasarruf mevduatı: İlde kayıtlı tasarruf mevduatlarının (Türk Lirası ve döviz) toplam il nüfusuna bölümüyle elde edilen bir gösterge. İlde ortalama finansal servet birikiminin bir göstergesi olması amacıyla tasarruf mevduatının nüfusa oranı kullanıldı. Tanım olarak tasarruf mevduatı, gerçek kişiler tarafından açtırılan ve ticari işlemlere konu olmayan mevduattır. Tasarruf mevduatı, kişilerin harcamalarını ileride telafi etme kapasitesini ve yaşamlarını iyileştirebilecek maddi koşullar ile ilgili potansiyelinin düzeyini belirten bir göstergedir.
Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranı: Beşli gelir grup aralıkları dikkate alınarak, hanehalkı net gelirine göre orta ve üzerine gelir grubunu kapsayacak şekilde, üç ve üstü gelir gruplarında yer alan hanelerin toplam hanelere oranını veren bir göstergedir.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı: Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiklerini beyan eden hanehalklarının toplam hanehalklarına oranını göstermektedir. Bu gösterge ile hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilme konusunda gelirlerini dikkate alarak alım güçlerini nasıl algıladıklarının ölçümü amaçlanmıştır. Göstergenin endekse katkı yönü negatiftir.
2015 yılında illerde yaşam endeksi il sıralamaları ve endeks değerlerinde ilk 10 sıra şu şekilde oluştu:
İstanbul: 0,8788, Ankara: 0,7972, İzmir: 0,6553, Kocaeli: 0,6291, Tekirdağ: 0,5993, Zonguldak: 0,5987, Yalova: 0,5873, Antalya: 0,5838, Bolu: 0,5803, Kırklareli: 0,5776

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 11:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83