Göktepe'den tarımın kaderi için önemli uyarı

Göktepe'den tarımın kaderi için önemli uyarı

Üreticilerin maliyetlerinin yükselmesi yanında kuraklık nedeniyle kara kara düşündüğünü söyleyen Ziraat Odası Başkanı Göktepe, Alanya’da bulunan 2 barajın acilen hizmete girerek suyun tarımda kullanılmasını istedi.

banner111


Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, su kaynaklarının kuruduğunu ve üreticilerin kuraklık nedeniyle zor durumda olduğunu söyledi. Pandeminin olduğu ve kuraklığın had safhada olduğu bir dönemde üretim yapmanın çok daha zorlaştığını belirten Göktepe, devlet büyüklerine seslendi. Göktepe, “Zaten kuraklıkla mücadele ediyoruz. Bunun haricinde girdi maliyetlerinin de çok yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Dolar ve Euro kur farkı çok fazla. Hammadde sıkıntısı yaşadığımız ürünler var. Özellikle kuraklıkla ilgili devlet büyüklerimizden dekar başına 200 TL destek verilmesini rica ediyoruz. Ürettiğimiz ürünü birim alanda en yüksek maliyeti almak için üreticiler mücadele veriyor ama bugün bunların karşılığında salatalık 70 kuruş, domates 2 lira 30 kuruş. Bu maliyetleri karşılayabilecek durumda değil. Destekten ziyade pazara ihtiyacımız var. Geçen sene otellerimizin kapalı olmasından dolayı üreticilerimiz ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Birçok üreticimiz ayrılmak istedikleri ancak pandemiden dolayı alternatif alan olarak gördükleri tarıma döndü. Sıcak, yağmur, dolu altında tarımsal üretim yapmak çok zordu zaten. Üreticilerin çoğu şu anda sübvansiyonlu kredi ile işletme kurdu ancak suların kuruması ve maliyetlerin çok artmasından dolayı üreticiler bu işten birazcık çekilmek istiyor. Üretim şartları çok zor ama üreticilerimiz her zaman en iyisini üretmeye çalışıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden başvurumuzu yaptık. Burada tarımsal üretimin devam etmesi için 1 kilowatt saatte kullanılan elektriğin 40 kuruşa çekilmesi lazım. Tarım Bağ-Kur’u primleri çok yüksek. Üreticiler bin 130 lira prim ödüyor. Elektrik maliyet, Tarım Bağ-Kur’u ve tarım kredilerinin faizsiz bir şekilde ertelenmesi ile ilgili devlet büyüklerimizden ricada bulunuyoruz. Artık bir önlem almazsak üreticiler ister istemez tarımdan çekilecek. Şu anda Toslak, Hacıkerimler, Yeniköy, Emişbeleni bölgesindeki üreticilerimiz kara kara düşünüyor. Kuraklık başladı. Sular kurudu. Sondaj suları kurudu ama orada bizim bir kaynağımız var. Yeniköy Barajı.

“BU 2 BARAJ BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI”

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu ile DSİ Bölge Müdürlüğü’ne gittik. 2021 yılı içerisinde bunun yetişemeyeceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Doğu mahallemizde yıllardır aynı sıkıntı var. Burada da Dim Çayı gibi bir su haznemiz var. Denize akıyor. Üreticilerden şu taahhüdü alıyorum. Gerekirse her bir üretici üretim yaptığı dönüm başına 50 bin lira para vermeye hazır. Yani bu yatırımı yüklenmiş firmaya destek olmaya hazır. Artık çok bir alan kalmadı. Her bir üretim yapılan yerde muz ve avokado üretimi yapılıyor. Bunlar da suya en çok ihtiyacı olan ürünler. Herkes sondaj kuyusu kuruyor. Bugün suyu buldum diyor ama aslında yan tarafındaki komşunun suyunu tüketiyor. Devlet büyüklerimizden bu 2 barajın bir an önce tamamlanıp suyun tarımsal üretime açılmasını rica ediyoruz. Sonrasında daha yüksek rakımlı kotun basmayacağı yerlerde de belli bölgelerdeki suyu değerlendirmek için akarsularımızı göletler şeklinde çalışma yapmamız lazım. Oda olarak bunun projesini hazırlıyoruz. Pandemi döneminde bunu çok iyi anladık. Biz üretim yapmazsak hiçbir kimse mazot alıp bunu su olarak içmeyecek ya da beton alıp bunu yemeyecek” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83