Muz üreticisinin bakanlıktan beklentisi

Yılda 80 bin ton muz üretimi yapılan Alanya’da yeni bir ekonomik değer olarak dikkat çeken ürünün bugünü ve geleceği canlı yayında konuşuldu.

Muz üreticisinin bakanlıktan beklentisi

 Yerli muzda ithal muzla yarışacak düzeyde ürün kalitesinin sağlandığını söyleyen MUZ BİR üyeleri, pazarlama ve paketleme de yaşanan sıkıntılara dikkat çektiler.  Gaye Coşkun’un sunduğu Kanal A’da Cuma akşamları ekrana gelen Haberin Manşeti programında bu hafta yerli muzun sürdürülebilirliği konuşuldu. MUZ BİR Başkanı Hüseyin Güney, Başkan Yardımcısı Mehmet Kural, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şenli ve Muz Bir üyesi Orhan Metin canlı yayın konuğu oldular.

banner111
“MUZ KUPON BİR ÜRÜNDÜR”

Yerli muz üretiminin devletin sağladığı destekleme ile son yıllarda arttığına dikkat çeken Mustafa Şenli, muzda pazarlama sorunu olmadığını söyledi “Muz kupon bir üründür” dedi. Şenli “Türkiye de muz belli bir bölgede yetişiyor. Ürün kendi kendini satıyor. Getiri eskiden beri var. İthalatın başladığı önemde Alanya muzu bırakmıştı, sona ermişti. Gümrükte uygulanan fondan dolayı muz canlandı. Bunun neticesinde, ithalatın kısılmasında sonra muz üretimi çoğaldı. Pazarlama da sıkıntı yaşanmadı. Ürün kendi kendini satıyor. Bu nedenle birliğe ihtiyaç duymadı üretici. Biz birliğin yararlarını anlatamadık, insanlar kayıt ayltına girmek istemediği için birliğe üye olmadı. Ama bugün durum biraz değişti. Muzun işleniği tesis olmaması nedeniyle yavaş yavaş birliğe talep başladı.

“BAKANLIK CİDDİ PLANLAMA YAPMALI” 

MUZ BİR Başkanı Hüseyin Güney de örtü altı üretiminde ki artışa değinirken Türkiye’de muz üretimiyle ilgili rakamsal verilere dikkat çekti. “Üretim sıkıntımız yok. Geldiğimiz noktada çok mesafa kaydettik. Biz aldığımızda ülke üretimi 170 bin tondu. Şimdi 350 bin tona yaklaştı. Neredeyse iki katına çıktı. Bölgemizde de daha düşüktü. Dışarda üretilen ürün vardı. Yoğun örtü altı yatırım yapılıyor. Şu an alanya’da yıllık üretim 80 bin ton. Ziraat bankası çok güzel krediler veriyor, devlet destekleme yapıyor. Ama diğer faktörler öne çıkıyor. Üretimin dışındaki faktörler muzun geleceğini etkileyecektir. Bundan sonraki sürecini ise planlı götürmeliyiz. Büyük kesim muz ürününden geçiniyor. Ama plansız gelişim devam ederse herkesi etkileyecektir. Bakanlık daha ciddi şekilde planlama yapmalı. Biz diyoruz tüketim 620 ton civarında diyoruz ama tabi ki bazı sıkıntılar bir anda muz ekonomisini göçertebilir.” 

Hüseyin Güney, MUZ-BİR üyesi olmayan üreticilere de seslenerek “Gelin birlikte çalışalım. 10 yıldır biz yorulduk. Gelin işin içine girin hatta yönetici olun, birliği siz yönetin” dedi. 

“MÜKEMMELLİĞİ BELGELEMELİYİZ”

Canlı yayın konuklarından Mehmet Kural muz üretiminde yakalanan kaliteye dikkat çekerek “daha önemli olan durum belgeli üretim yapmakta” dedi. Kural, muzun organik bir ürün olduğuna dikkat çekerek “Nasıl organik olduğunu belgeli üretimle göstermek  gerekli.  5 yıl önce aldığımız iyi tarım uygulamaları belgesi aldık. Bunu yenilemeliyiz.” dedi. Kural, üretici ve saratma depolarının sahipleri ile birlik çatısında biraraya gelerek fiyat istikrarı için bir noktada buluştuklarını da söyledi. “Biraraya geldik ancak burada belirlediğimiz fiyat bir çizgidir. 7 kişi üretici, 7 kişi saratma tesisi sahipleri,  Hal Derneği ve Hal Müdürü katılıyor. Uzun mesaiden sonra fiyat belirleniyor ama bu allah kelamı değil.” 

“PAKETLEMEDE REFORM YAPILMALI”

Muzun paketleme ve pazarlamadaki sorunlarını ise Paketleme tesisi sahibi ve MUZ BİR Üyesi Orhan Metin anlattı. Metin “2000’li yıllardan sonra üretim arttı. Bu yıllardan sonra halda birkaç kişi halde depolama yaptı ve böyle başladı serüven. 200 bin dekar sadece geçen yıl takviye edilmiş. Dolayısı ile geçen yıla kadar depo sorunu yoktu ama artık sorun var. Ürün  kalitesi  çok iyi artık. Taşımadan, hasatta, paketleme, sarartmaya kadar artık kökten reform yapma zamanı gelmiştir. Bu kaçınılmazdır. Reform için yeni hal  kompleksini bekliyoruz. Herkes onu bekliyor açıkçası.” 

“MUZU TEHTİD EDEN UNSUR SUSUZLUK” 

Programın son bölümünde Mehmet Kural “Muzun en önemli sorunu susuzluktur” dedi. Kural, su sorununun giderilmesi, modern taşıma ve paketlemenin sağlanması halinde muz üretiminde çok daha ieri bir duruma gelineceğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 16:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83