Tarıma 3.5 yılda 208 milyonluk destek

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi çiftçinin elektrik maliyetini sıfırlamak üzere 3 megavat’lık yeni bir santral daha kuracak.

Tarıma 3.5 yılda 208 milyonluk destek
Antalya Büyükşehir Belediyesi, sulama kooperatiflerine bedava elektrik projesi kapsamında üçüncü güneş enerji santralini kurmak üzere BAKA ile protokol imzaladı. 12 milyon liraya mal olacak 3 megavatlık yeni santral tamamlandığında Büyükşehir Belediyesi’nin güneşten ürettiği elektrik 6 milyon 750 bin kilovatsaate çıkacak. 39 sulama kooperatifi üyesi 7 bin 429 çiftçi sulama suyu için gerekli elektrik enerjisini ücretsiz sağlayacak. Projenin Türkiye’de ilk ve örnek olduğunu belirten Başkan Türel, gerçekleştirdikleri projelerle tarım sektörüne 3.5 yılda toplam 208 milyon liralık destek verdiklerini söyledi. Türel, “Antalya tarımına böyle bir belediye desteği tarihimizde bir ilktir” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve BAKA arasında Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi”nin protokolü imzalandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2017 yılı Güdümlü Proje Destek Programı kapsamında desteklenen Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi protokolüne Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile BAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz imza koydu. Rixos Downtown Hotel’de düzenlenen protokol imza törenine Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yılmaz, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ve STK temsilcileri katıldı. İmza törenine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya genelinde tarımsal sulamadan toptancı hal projelerine, mezbahalardan, soğuk hava depolarına kadar Büyükşehir Belediyesi’nin tarım sektörüne verdiği desteğin toplam 207 milyon 503 bin 735 TL olduğunu söyledi.

SÖZÜMÜZDE DURUYORUZ

2014 yerel seçimleri öncesi tarımsal sulamada çiftçinin enerji maliyetini karşılama sözü verdiklerini hatırlatan Türel, şöyle konuştu: “GES projelerimizle güneşten elektrik üretmek belediyemiz için bir ilktir, güzel bir başarıdır. Bu proje fosil yakıt yerine güneş enerjisi kullanımıyla çevreci bir projedir. Bu proje benim için dört yıl önce yani belediye başkanı seçilmeden önce seçim kampanyası döneminde verdiğimiz bir sözün hayata geçmesidir ki çok şükür şimdi sözümüzü de yerine getirmiş oluyoruz. Antalya’ya bedava elektrik vereceğiz dememiştik, tarımsal sulamada çiftçinin enerji maliyetini biz karşılayacağız, tarımsal sulamada elektrik bedava olacak demiştik ve işte sözümüzde duruyoruz. Bu projemiz tarım sektörümüze destek olma yönünde Büyükşehir Belediyesi olarak geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından önemlidir.”

TÜRKİYE’DE ÖRNEK PROJE

Büyükşehir Belediyesi ile BAKA arasında imzalanan protokolün Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Türel, şunları söyledi: “Bu protokolle Antalya tarım üreticisine, eli nasırlı çiftçi kardeşimize güzel bir destek sağlamış olacağız. Tarımsal üretimde en büyük harcama kalemini elektrik giderleri oluşturuyor. Göreve geldiğimiz anda bu sorunun çözüm için çalışmalara başladık. Bu proje benim Ankara’da milletvekilliğim ve genel başkan yardımcılığı görevimden beri aklımda olan bir projeydi. Enerjiyi güneş enerjisiyle adeta bedava temin ettiğimizde bunu çiftçimize bir desteğe nasıl dönüştürürüz, bunun hazırlıklarını o zamandan yapmıştık. Bugün zannediyorum Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. BAKA ile birlikte güneş enerji santralleri oluşturmak suretiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de örnek bir proje ortaya koyuyoruz. Örnek bir proje, bu ilk oluyor. İnşallah Türkiye’ye de yaygınlaşmasına vesile oluruz.”

39 SULAMA KOOPERATİFİNE ELEKTRİK ÜCRETSİZ

Daha önce 2 megavatlık bir güneş enerji santralini Döşemealtı Mellidağ mevkiinde hizmete sunduklarını hatırlatan Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Orada elektrik üretimimiz yaklaşık 2 senedir devam ediyor. O projede de yine BAKA ile bir işbirliğimiz söz konusuydu.BAKA’dan mali destek programı kapsamında 1 milyon 382 bin TL yardım alınmış, 7 milyon TL belediyemiz bütçesinden karşılanarak toplam 8 milyon 382 bin TL harcama yapılmıştır. Antalya’daki 39 sulama kooperatifi tarımsal sulamada yıllık 5 megavat elektrik kullanıyor dolayısıyla bugüne kadar yaptığımız 2 megavatlık üretim bizim ihtiyacımızı karşılamıyordu ve yeni yatırımlara ihtiyaç vardı. Bu nedenle, 2018 yılında sulama kooperatiflerinin tamamının ihtiyacını karşılayacak şekilde, toplam 2.82 megavat kurulu güce sahip GES için BAKA ile yeni proje başlattık. Bu proje kapsamında da 9 milyon 375 bin TL’si BAKA bütçesinden ve 3 milyon 124 bin TL’si de Belediyemiz bütçesinden olmak üzere 3 megavata yakın enerji santralinin toplam 12 milyon 500 bin TL tutarında yatırımla gerçekleşmesini sağlayacağız. Böylece ürettiğimiz elektrik 6 milyon 750 bin kilovatsaate çıkacak. Bu elektriği çiftçimizden, kooperatiflerimizden hiçbir bedel almadan 39 sulama kooperatifinin üyesi olan 7 bin 429 çiftçi ailemizin sulama elektriği desteği olarak kullanacağız.”

TARIMA DESTEKTE ÇIĞIR AÇTIK

Antalya genelinde Büyükşehir Belediyesi’nin 17 bin 960 dekar tarım arazisinin sulama suyuna kavuşmasına vesile olduğuna dikkati çeken Türel, şunları aktardı: “Bu yıl tesisler tamamlandığında çiftçimize yapacağımız toplam enerji desteği bir yılda 4 milyon 250 bin TL’yi bulacak. Bu imkanı sağlayan başta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız ile Kalkınma Bakanımıza Antalya adına, Antalyalı çiftçiler adına teşekkür ediyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak tarım sektörümüze destek noktasında çığır açmış bulunuyoruz. Bir taraftan da önemli sulama projeleri yaparak çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar; Elmalı Yuva, Elmalı Yapraklı, Finike Arif Yalnız Gökbük Gökçeyaka,Finike Asarönü Gazipaşa Çörüş, Muratpaşa Ermenek, Döşemealtı Karaveliler, Korkuteli Başpınar Kaş Yayla Çavdır, Gündoğmuş Akyar, Kaş Yayla Belenli ve Yeşilbarak, olmak üzere toplam 11 mahallemizde kapalı sistem sulama tesisleri kurarak 17 bin 960 dekar tarım arazisinin sulama suyuna kavuşmasına vesile olduk. Kumluca Büyükalan mahallesinde 1100 dekar arazinin su ihtiyacını karşılayacak kapalı sistem sulama tesisi proje inşaatı da devam ediyor.”

SULAMA SİSTEMİ VE HALLER

Başkan Türel, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ve inşaatına başlanacak kapalı sulama sistem projelerini şöyle sıraladı: “Gazipaşa İnal, Karaçukur, Alanya Beyreli, Gündoğmuş Karadere, Kaş Sahil Palamut, İslamlar, Kemer, Akörü, Çayköy, Sütleğen, Yuvacık, Döşemealtı Yağca-Çığlık, Kevşirler, Kovanlık, Korkuteli Sülekler, Yukarı Karaman, Manavgat Çardak, Demre Gürses, Davazlar-Yavu- Kapaklı.” Kumluca Çaltı mahalleleri ile 19 kapalı sistem sulama tesisinin ise proje çalışmalarının sürdüğünü belirten Türel, bu projelerin 2018 yıllarında ihale edilerek yapımına başlanacağını müjdeledi. Başkan Türel, “Bunları tamamladığımızda kapalı devre sulama sisteminde yeni bir çığır açıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana yaptığımız ve yapacağımız 31 projenin tamamının bedeli 32 milyon 259 bin TL’dir” dedi. Çiftçinin ürünlerini değerlendireceği büyük ve güçlü haller yaptıklarını kaydeden Türel, “Küçük belde hallerini birleştirerek etkinliklerini arttırdık. Finike Sahilkent halimizi tamamlayarak hizmete sunduk, Korkuteli, Kumluca Beykonak Mavikent, Gazipaşa hallerimizin eksikliklerini tamamladık, hal içi düzenlemelerini yaptık. Alanya halimizin ihalesini yaptık inşaatı devam ediyor. Kaş-Kınık hali proje yapım sürecindedir. Proje bedelleri 130 milyon TL’dir” diye konuştu.

MEZBAHALAR VE SOĞUK HAVA DEPOLARI

Çiftçinin ürettiği tarımsal ürününü piyasa şartlarına göre daha yüksek fiyatla satarak, daha fazla gelir elde edebilmesi için soğuk hava depoları yapacaklarını anlatan Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi: “Manavgat Taşağıl, Finike Yalnız mahallelerimize 2 adet soğuk hava tesisi 2018 yılında yapılarak çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Proje Bedeli 13 milyon 820 bin TL’dir. Çiftçimizin hayvanlarının daha hijyenik şartlarda kesimini yaptırması ve tüketicinin sağlıklı et tüketiminin karşılanması amacıyla: Akseki, Kumluca-Finike, Gazipaşa, Elmalı mezbahaları yapılarak hizmete açıldı. Demre-Kaş Mezbahası çalışmaları devam etmektedir. 5 projenin yatırım bedeli 10 milyon 342 bin 735 Lira’dır. Çiftçilerimizin güncel ve gelişmiş teknolojik tarım bilgisine sahip olabilmesi için Kadın Çiftçiler Bilgi ve Kültür Yarışması düzenledik. Kadın çiftçilerin heyecanını görseniz çok önemli iş yaptığımızın farkına varabilirsiniz.”

HİZMET DÖNEMİ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK

Başkan Türel konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ”Çiftçilerimize tarımsal eğitim ve eğitim amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlanarak çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Göreve geldiğimiz günden beri yaptığımız ve projelendirdiğimiz tarım sektörü ile ilgili toplam yatırım ve destek miktarı 207 milyon 503 bin 735 TL olarak gerçekleşmiştir. Antalya ve ülkemiz için vazgeçilemez olan tarım sektörünün desteklenmesi bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Antalya’nın köylüsü, Antalya’nın tarım üreticisi hakikaten bizin efendimiz olmuştur. Antalya tarımına böyle bir belediye desteği tarihimizde bir ilktir. İnşallah bu hizmet dönemi büyüyerek devam edecektir. Bu işbirliğimizin de daha büyük projeler için devam etmesini temenni ediyorum.” BAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz da bugüne kadar sınırlı sayıda iş yerine ve kurumlarına destek verildiğini, bundan sonra daha büyük kesimlere destek olacak güdümlü projelerin yanında bulunacaklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2018, 12:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83