'TÜKETİCİ HUKUKSAL SÜREÇTEN KORKUYOR'

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, 2013'te yürürlüğe giren yasadan önce bankalara kredi kartı aidatı veya dosya masrafı ödeyenlerin geriye dönük haklarının saklı kaldığını söyledi. Özellikle iletişim firmalarının 12 ayı geçen taahhütname süresinin yasal olmadığını belirten Gündüz, "Tüketici 13'üncü ayda çıkmak istiyorsa hiçbir ceza ödemeden çıkabilir. Tüketici hukuksal süreçten korkuyor, karşı taraf bunu bildiği için baskı yapıyor" dedi

'TÜKETİCİ HUKUKSAL SÜREÇTEN KORKUYOR'
28 Kasım 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da, kart aidatları ve dosya masraflarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) belirleyip bankanın onaylayacağı şekilde düzenlendiğini belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kanun öncesinde kart alan ya da kredi çekenlerin eski yasaya göre haklarının saklı kaldığını söyledi. Vatandaşların yeni yasanın ardından haklarını kaybettiği gibi bir yanılgıya düştüklerini anlatan Gündüz, "Yeni yasayla birlikte banka sizinle kredi kartı aidatı ya da dosya masrafıyla ilgili yeni bir sözleşme imzalamadıysa 4077 sayılı eski yasayla haklarınız korunmaktadır. Banka ya sözleşme yenileyecek ya da tüketiciye aidatsız kart vermek zorunda" dedi. Kısa süre önce bir bankanın çıkardığı 19 bin 500 liralık dosya masrafını yerel mahkemenin haksız bulup, Yargıtay'ın da kararı onadığını hatırlatan Neşet Gündüz, eski yasaya göre 'dosya masrafı alınamaz' diye bir madde yok. Ama burada bankalar ipin ucunu kaçırdı" yorumunu yaptı.

14 GÜN İÇİNDE VAZGEÇİN

Takipteki borçlu sayısının 2 milyonu geçtiğini hatırlatan Gündüz, kredi çekip kısa süre sonra ihtiyacı kalmayan, 'ceza öderim' korkusuyla kredi taksidini ödemeye başlayanları uyardı. Tüketicinin 14 gün içinde hiçbir ücret ödemeden sözleşmeden vazgeçme hakkı olduğunu, bu sürenin aşılması halinde yüzde 2 oranında ceza uygulandığının altını çizen Neşet Gündüz, "Özellikle yüklü miktardaki kredilerde vazgeçmeyi düşünürseniz yüzde 2 oranında olsa dahi bu cezayı ödeyin ve vazgeçin. Ekonomik kriz ya da özel hayatla ilgili bir sorun olabilir. Çünkü zaman içersinde ne gibi risklerle karşılaşılacağınızı bilemezsiniz" diye konuştu.

SÖZLEŞMENİZİN NÜSHASINI ALIN

Tüketicilerin sözleşme yaparken aynı nüshayı kendileri için almadıklarını, bu nedenle hukuki birçok sorunla karşılaştıklarını hatırlatan Neşet Gündüz, "Sözleşmenin aynısını almanız gerekir. Yani karşı tarafta bunu imzalayacak ve iki nüshadan biri tüketicide olacak. Bir süre sonra karşınıza bir avukat çıkıp hukuki dilde birkaç şey söylediği zaman panikleyip kabul etmek zorunda kalıyorsunuz. Kendi aleyhinize bir şey imzalamış olsanız bile o sözleşmeyi alın. Biz 100 davadan 70'e yakınında usulsüz, üzerinde oynanmış sözleşmelerle karşılaştık. Hem de bunu çok büyük ulusal kurumlar yapıyor" diye konuştu.

KİMLİK HIRSIZLIĞINA KARŞI SİGORTA

Son günlerde bankaların kimlik hırsızlığıyla yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı sigorta kampanyaları başlattığına da değinen Neşet Gündüz, tüketicinin mali portföyünü korumanın zaten bankanın görevi olduğunu, bunun için ücret ödenmemesi gerektiğini hatırlattı.

TAAHHÜTNAME 12 AY GEÇERLİ

Özellikle iletişim hizmeti veren firmaların tüketicilere 24, 36 hatta 48 aya varan taahhütler sunduğunu, tüketicinin taahhütten vazgeçmesi halinde yüklü miktarda cezayla karşılaşıldığını anlatan Neşet Gündüz, "Ne olursa olsun, taahhüdün geçerlilik süresi 12 aydır. Tüketici 13'üncü ayda çıkmak istiyorsa hiçbir itiraz sebebi olmadan ve ceza ödemeden çıkabilir" uyarısında bulundu.

'TÜKETİCİ HUKUKSAL SÜREÇTEN KORKUYOR'

Ulusal hatta uluslararası firmaların saldırgan bir tavırla satış yaptıklarını, tüketicinin taahhütten vazgeçmemesi için adeta şantaj yaptıklarını söyleyen Neşet Gündüz, şöyle konuştu:
"Tüketici hukuksal süreçten korkuyor. Siz olayı çözünceye dek bir sürü cereme çekebilirsiniz. Avukat tutmaya kalksanız dünya kadar para ödeyeceksiniz. Davanızı avukatsız takip ettiğiniz zaman kaçıracağınız birkaç terimle davayı kaybedeceksiniz. Karşı taraf bunun gibi birçok şeyi bildiği için tüketiciye baskı yapıyor. En büyük şikayetlerimizden biri de hakem ve hakem heyeti başkanlıkları. Yetersizlik ve vasıfsızlık var. Bu nedenle birçok davayı önce kaybedip, sonra temyizde kazandığımız oluyor. Tüketiciler Birliği olarak vatandaşlardan kesinlikle ücret almayız."

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 12:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83