Alanya’daki inşaat mühendislerinden master plan vurgusu

İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Alanya’yı olası bir depreme hazır bir kent haline getirmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Alanya’daki inşaat mühendislerinden master plan vurgusu

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.5 şiddetindeki deprem Türkiye’nin 10 ilinin etkilerken deprem sonrası son verilere göre yaklaşık 30.000 vatandaşımız hayatını kaybetti 80 binin üzerinde vatandaşımız ise yaralandı. Tüm Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketinin ardından İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Alanya’yı olası bir depreme hazır bir kent haline getirmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

banner111

İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği tarafından depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara da acil şifalar dileyerek başlanılan açıklamada; “Tarihte eşine az rastlanan büyüklükte iki depremin art arda gelmesi can ve mal kayıplarımızı maalesef arttırdı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra, deprem yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler ve ‘Yapı Denetim Kanunu’ sayesinde yeni üretilen yapıların deprem performanslarında gözle görülür iyileşmeler var. AFAD verilerine göre 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ivme kayıtları, deprem yönetmeliğinde ön görülen ivme değerlerinin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Bu durum maalesef can ve mal kayıplarını arttırmıştır. Depremi Alanya’da da hissettik. Depremden korkmak yerine önlemlerimizi alıp depremle beraber yaşamaya mecburuz. Deprem değil, çürük binalar öldürür. Biz İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciği olarak vatandaşlarımızın kaliteli yapılarda ikamet etmeleri Alanya Belediyesi ile koordineli olarak çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizdeki tüm şehir merkezlerinde olduğu gibi Alanya Şehir merkezinde de oldukça fazla sayıda eski bina var. Her eski bina “Riskli” olarak kabul edilmemekle birlikte eski binaların depreme karşı dayanıklılığının oldukça düşük çıktığını gözlemliyoruz. Alanya’yı depreme hazır kent yapmak için:
1-Meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak ivedilikle Deprem Master Planı hazırlanmalıdır.
2-Yangın, sel, heyelan vb. afet durumlarına karşı eylem planları oluşturulmalıdır.
3-Afet durumlarına karşı toplanma alanları, kullanım amacına uygun, hazır olmalıdır.
4-İmar barışından yararlanmış binaların kesinlikle performans analizleri yapılmalıdır. Deprem performansı düşük çıkan yapılar güçlendirilmeli ya da yıkılmalıdır.
5-2007 yılı öncesi yapılmış binalardan başlayarak eski yönetmeliklere göre yapılmış binalar, uzman inşaat mühendisleri tarafından gözlemsel muayene edilmeli, gerekirse performans analizleri ile detaylı incelenmelidir.
6-Zemin ve bodrum katı ticari olan yapılarda iş yeri ruhsatları yenilenirken kolon ve kirişler kontrol uzman inşaat mühendisleri tarafından kontrol edilmelidir. Taşıyıcı elemanlarına hasar verilmiş yapılara iş yeri açma ruhsatı verilmemeli, güçlendirme zorunlu tutulmalıdır.
7-Konut olarak tasarlanmış yapılarda eğitim ve sağlık hizmetleri için iş yeri ruhsatı verilmeden önce performans analizleri ile yapının uygunluğu belirlenmelidir.
8-Kentsel dönüşüme teşvikler arttırılmalıdır. İnsan hayatı her şeyden değerlidir. Vatandaşlarda deprem bilinci oluşturulmalı, büyük eski dairede oturmaktansa; yeni, depreme dayanıklı küçük dairede oturmanın daha risksiz olduğu anlatılmalıdır.
9-Konut alırken “depreme karşı dayanıklılık” ilk tercih olmalıdır.
Depremleri önleyemeyiz ama depremlerde oluşan can ve mal kaybını önleyebiliriz. Bunun için sağlam yapılara ihtiyacımız var. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak, Alanya’da odamıza kayıtlı 556 inşaat mühendisiyle; Alanya’nın “Depreme Hazır Kent” olması için üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız” ifadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2023, 15:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83