Antalya OSB'de AR-GE ve inovasyon proje pazarı başladı

Antalya Organize Sanayi Bölgesinin, üretimdeki katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, ve üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği, Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı 2022 Etkinliği başladı.

Antalya OSB'de AR-GE ve inovasyon proje pazarı başladı

Antalya Organize Sanayi Bölgesinin, üretimdeki katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirdiği, Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı 2022 Etkinliği, Antalya OSB Müdürlüğü İdari Hizmet Binasında gerçekleşen tören ile başladı.

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları, Meclis Üyeleri, SİAD'ların, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının başkan, yönetici ve üyeleri, Türkiye'nin dört bir yanından akademisyenler, üniversite öğrencileri, yatırımcılar, girişimciler ile Bölge sanayicileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, bilim ve teknolojinin, 7 yıllık görev süresi boyunca yönetim vizyonunun merkezinde yer aldığını belirtti. Sanayi sektörünün ve gençlerin geleceğini bu iki temel üzerine planlayıp, yol haritası oluşturduklarını söyleyen Bahar şöyle konuştu;

Değerli konuklar;

Bugüne kadar Antalya Organize Sanayi Bölgemizde yüzlerce toplantı ve organizasyon gerçekleştirip, binlerce misafir ağırladık. Fakat, Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği ve siz değerli katılımcıları, nazarımızda hep özel bir yere sahip oldu.

Çünkü Bölgemizin ve firmalarımızın geleceğini, bu organizasyonun temelinde yer alan iki olgunun ve bu iki olguya hizmet eden insanların belirleyeceğini biliyoruz.

Bilim ve teknoloji.

7 yıllık görev süremiz boyunca bilim ve teknolojinin, yönetim vizyonumuzun merkezinde yer aldığı, ortaya koyduğumuz eserler ve projelerle sabittir.

Hem sanayi sektörünün hem de gençlerimizin geleceğini bu 3 temel üzerine planlayıp, yol haritamızı bu minvalde oluşturduk. Sanayicilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini, bilim insanlarımızın ve akademisyenlerimizin akıl teri ile harmanlayıp, Antalya OSB’yi yepyeni bir kimliğe büründürmek için çalıştık.

Salt üretimin merkezi konumunda olan Antalya OSB’nin, önce eğitimin, akabinde teknolojinin, son tahlilde ise üretimin merkezi haline dönüşmesi için, elimizden gelen tüm çabayı sarf ettik.

Değerli konuklar;

Dönüşümün fitilini eğitimle ateşledik. Kurduğumuz eğitim birimi ile 7 yılda 350’den fazla eğitim programını başarıyla gerçekleştirip 9000’e yakın sertifika verdik.

Hemen ardından kreşimizi kurduk. 6 yıllık hizmet süresi sonunda, Antalya’nın en iyi kreşine sahip olduğumuzu büyük bir gururla sizlere ifade etmek isterim. Kreşimiz uzun bir süredir tam kapasite çalışıyor ve neredeyse her gün birileri beni arayıp, çocuklarını kreşimize kayıt ettirmek için benden yardım talep ediyor.

Ne mutlu ki her seferinde şu sözü söylemek durumunda kalıyorum. “Maalesef hiç yerimiz yok, tam kapasite doluyuz”

Sadece kreşimiz mi? Antalya OSB Teknik Kolejimizde durum, benim açımdan daha da zor. Okulu açtığımız ilk yıl, yani bundan 8 ay önce, 282 kişilik kontenjan için 1300 kişi başvuruda bulundu. Kayıt dönenimde telefonum neredeyse hiç susmadı ve kimler arayıp çocuğu ya da yakını için yardım talep etmedi ki.

Ne mutlu ki, onlara da aynı şeyi söylemek nasip oldu. “Maalesef hiç yerimiz yok, tam kapasite doluyuz”

Teknoparkımız. Üretimin tam kalbine konuşlandırdığımız, sanayinin merkezinde yer alan ve üretim yapan firmalarımıza, gerek prototip üretimleri, gerekse yeni ürün geliştirme aşamalarında Antalya OSB Teknopark ekosisteminde olmanın avantajlarından yararlanacak oldukları Antalya OSB Teknopark. Orada da durum farklı değil. Teknopark Hizmet Binamızın içindeki ofislerde faaliyet gösterecek start-up’lar için ön rezervasyonlar alınmaya başladı.

Ayrıca gerek OSB içerisinde gerekse dışında üretim yapan firmalardan, Ar-Ge çalışmaları yaparak yeni ürün geliştirmek isteyen firmalar, Teknoparkımıza başvuru yapmıştır. Teknoparkımızın açık alanları, kendi Ar-Ge binasını kuracak olan ve hali hazırda sağlık, yazılım-otomasyon, biyoteknoloji, tarım, savunma sanayi, enerji gibi çok farklı sektörlerden oluşan bir mozaikte üretim yapan firmalara tahsis edilmiştir. Söz konusu bu firmalar, 2024 yılı sonunda Antalya’mıza ve Bölgemize yaklaşık 200 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımı gerçekleştirecektir.

Teknopark hizmet binamız ile birlikte çok farklı mimari disiplinlere sahip kendi arge binalarını yapan teknopark firmalarımız, Bölgemiz sınırları içerisinde yükselmeye devam ediyor. Yılsonuna kadar tamamlayıp, yine hep birlikte hizmete açacağız inşallah. Hala talepler gelmeye devam ediyor ve tam da tahmin ettiğiniz gibi talepte bulunan firmalara yine aynı şeyi söylüyorum; Maalesef hiç yerimiz yok, tam kapasite doluyuz”

Eğitim alanındaki son projemiz olan OSBEM yani Organize Sanayi Bölgesi Eğitim Merkezine biraz daha geniş yer ayırmak istiyorum. Çünkü OSBEM bir eğitim projesinden öte, hem Bölge firmalarının nitelikli eleman ihtiyacına çözüm olan, hem de iş arayan kişileri meslek sahibi yapıp, istihdam edilmelerini sağlayan, örnek bir eğitim-istihdam projesidir.

Yaklaşık 5 ay önce başlayan OSBEM Projesi kapsamında ilk olarak, Bölge firmalarına iş gücü talep anketi uygulanıp, en çok personel ihtiyacı duyulan alanlar tespit edildi. Kalifiye ön muhasebe personeli ile çelik kaynakçısı bulmakta güçlük çektiklerini belirten Bölge firmaları için, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliği ile OSBEM atölye ve derslikleri kurduk.

İŞKUR üzerinden açılan çağrıya 200’den fazla işsiz başvuruda bulunurken, Bölge firmalarının aradığı özelliklere sahip 32 kişi, Antalya OSB’ye kurulan OSBEM atölye ve dersliklerinde ön muhasebe ve simülasyonlu çelik kaynakçılığı kurslarına katılma hakkı kazandı. Kursiyerler, eğitim süresi boyunca Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından maddi olarak da desteklendi.

2 ay süren yoğunlaştırılmış eğitimler sonunda Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB tarafından düzenlenen Mesleki Yeterlilik Sınavlarına giren kursiyerlerden 27’si, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı. Söz konusu 27 kişinin 20’si, Bölge firmalarında istihdam edildi ve şu an mesaideler, çalışıyorlar.

OSBEM Projesi ile Antalya OSB firmalarının nitelikli personel ihtiyacının dönemsel arzı, yüzde 9 oranında karşılanmıştır.

5 ay gibi kısa bir sürede, Bölgenin nitelikli iş gücü ihtiyacının yüzde 9’una çözüm üretecek bir başarının ortaya konması; istişareye, birlikte çalışmaya ve liyakat esasına göre oluşturulmuş bir ekip ile mümkündür.

Değerli konuklar;

OSBEM’i bu kadar uzun uzadıya anlatmamın nedeni, bu son cümledir. “İstişare, liyakat, ekip.”

İşte Antalya OSB’nin başarısının formülü.

Bizler hayata geçirdiğimiz her projenin önce kültürünü oluşturuyor, akabinde harekete geçiyoruz.

Bugün, bir araya gelmemiz vesile olan Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği de, istişare, liyakat ve profesyonel bir ekip ile bu başarıyı yakalamıştır.

Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği, Bölgemizde gerçekleştirmek istediğimiz teknolojik dönüşümün, kültür alt yapısıdır. Antalya OSB Teknopark, 3 kısım alanındaki 55 bin metrekarelik toprak alandan ziyade, bu kültürün üstüne inşa edilmektedir.

2018 yılında başladık bu kültürü oluşturmaya. 2018 yılında ilkini düzenlediğimiz Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliğine 211 proje başvurmuş, 165 proje sergilenmeye ve yarışmaya girmeye hak kazanmıştı. Bu 165 proje içerisinden birçok yatırım alan ve ticarileşen proje oldu. Etkinliğimiz ayrıca yeni iş birliklerine ve ortaklıkların doğmasına da vesile olurken, Antalya bu etkinlik ile ar-ge ve inovasyonun, yeni cazibe merkezlerinden bir haline geldi.

Etkinlikten elde ettiğimiz bu yüksek katma değer nedeniyle, 2020 yılı Mart ayına etkinliğimizin ikincisini planlamıştık ki maalesef pandemi gerçekleştirmemize mani oldu.

Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte hemen harekete geçtik ve bundan 7 ay kadar önce, Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı 2022 Etkinliğini 26-27 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştireceğimizi kamuoyuna ilan ettik. Ertelemeyi de sayarsak 2 yıllık heyecanlı bekleyiş, yarın düzenleyeceğimiz ödül töreni ile önemli bir mesafe kat etmiş olacak.

Son bulacak dememiş olmama özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum, çünkü bugün aslında başlangıç. Etkinliğe başvuran 297 proje içerisinde seçilen ar-ge ve inovasyon temelli 180 proje, bugün başta sanayicilerimiz olmak üzere yatırımcıların ve kamuoyunun dikkatine sunuluyor.

banner111

Ümit ediyorum ki etkinliğimizde yer alan projeler, hızlı bir şekilde ticarileşme sürecine geçip, katma değer olarak ülkemizin kar hanesine yazılırlar.

Ümit ediyorum ki etkinliğimizde yer alan projeler, bölgede üretim yapan firmalarımızın teknolojik dönüşümünü tetikler ve yeni ortaklıklara, yeni iş birliklerine vesile olur.

Ümit ediyorum ki etkinliğimizde yer alan projeler, Antalya’mızın ar-ge ve inovasyon alanında yeni bir cazibe merkezi olmasına katkı sağlar. Antalya’nın tarım, turizm ve ticaret olarak nitelendirilen 3T’sinin yanına 4’üncü T’yi, yani teknolojiyi eklememize olanak tanır.

Değerli konuklar;

Bakmayın siz benim ümit ediyorum dediğime, elbette ki yine, ümit etmekten fazlasını yapıyoruz.

Lütfen not ediniz, 25-26 Ekim 2022.

Bu tarihlere randevu vermeyiniz, tatil planı yapmayınız, önceden yapılmış programınız varsa iptal ediniz, hatta mümkünse hasta bile olmayınız.

Çünkü 25-26 Ekim tarihlerinde, tam da söylediğim gibi Antalya’nın arge ve inovasyon alanında bir cazibe merkezi olması yolunda çok önemli bir adım olan, Dünya Melek Yatırım Forumunu ve Akdeniz Melek Yatırım Zirvesini gerçekleştireceğiz.

Yaklaşık 123 ülkenin melek yatırımcıları ile dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını Antalya OSB Teknopark organizasyonu ile Antalya’mızda konuk edeceğiz. Daha özet bir şekilde tarif etmem gerekirse, bugün ulusal çapta düzenlediğimiz Ar-Ge & İnovasyon Proje Pazarı Etkinliğinin çok daha geniş kapsamlısını, uluslararası ölçekte düzenleyeceğiz.

Etkinlik kapsamında, tıpkı burada olduğu gibi akademisyenlere, sanayicilere, araştırmacılara, Ar-Ge ve tasarım merkezi çalışanlarına, öğrencilere ve profesyonellere, somut ar-ge projelerini hayata geçirebilecekleri global çapta, çok büyük bir imkan sunacağız.

Sizleri Antalya’da G20 ve EXPO 2016’dan sonra yapılacak üçüncü büyük uluslararası organizasyon olan, Dünya Melek Yatırım Forumuna davet etmenin onurunu yaşıyorum.

Değerli konuklar;

Sizlere buradan müjdeli bir haber daha vermek istiyorum.

Girişimciler için en önemli problemlerden birisi, bildiğiniz gibi finansmana erişimdir. Projeler ne kadar iyi olsa da, finansman olmayınca hayata geçmesi mümkün olmuyor. Bizlerde bu bilinçle, teknopark kurulum aşamasında, 2019 yılında sanayicilerimizden oluşan bir Melek Yatırım Komisyonu kurduk.

Komisyonumuz bu süreçte, Melek Yatırım Ağları ve Girişim Sermayesi Yatırım fonları ile görüşmeler ve toplantılar yaptı. Melek Yatırım ağında, yatırımcıların daha bireysel hareket ettiği ve ağırlıklı erken aşama projelere yatırım yaptığını gördük. Mevcut Melek Yatırım ağı kuranların, bir süre sonra fon kurduklarını da tespit ettik.

Girişim Sermayesi yatırım fonunun daha gelişmiş bir finansal araç ve profesyonel yaklaşımla yönetilmesi, bizi fon kurma kararına götürdü.

Evet, yine bir ilki başlatmanın sevincini bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Bölgemizin liderliğinde, Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu kurma kararı aldık. Batı Akdeniz Girişimcilik ekosistemi için hayırlı uğurlu olsun.

Yine hep birlikteyiz, güç birliği içerisinde bölgemizi, Antalya’mızı, turizmden sonra teknoloji alanında da cazibe merkezi yapacağız.

Değerli konuklar;

7 yıllık görev süremiz boyunca ne dediysek yapmış olmanın iç huzuru ve yaptığımız, hayata geçirdiğimiz tüm projelerin tam kapasite dolu olmasından aldığımız güven ile Antalya’mıza hizmet etmeye devam ediyoruz.

Üretimdeki katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, Ar-Ge ve İnovasyon kültürünün yaygınlaşması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi, sadece proje pazarına ait bir amaç değildir. Konuşmamın başında da ifade ettiğim üzere bilim, ar-ge ve inovasyon, yönetim vizyonumuzun merkezinde yer almaktadır.

Hem sanayi sektörünü hem de gençlerimizi daha müreffeh yarınlara ulaştırmanın bilim, ar-ge ve inovasyon ile mümkün olacağını biliyoruz. Bunu sizler olmadan başaramayacağımızın farkındayız.

Bugün, bu etkinlik ile sizlere elimizi bir kez daha uzatıyor, istişareyi ve liyakatı esas alan ekibimizin daimi bir üyesi olmanızı talep ediyoruz. Gelin birlikte başaralım.

Değerli konuklar;

Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliğimizin bu ekosistemin oluşmasına katkı sağlaması, Bölgemize, Antalya’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesi dileğiyle, etkinliği destekleyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza, birbirinden değerli panelist ve konuşmacılarımıza, proje sahiplerine, akademisyenlerimize, Proje Pazarı Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulu Üyelerimize, hakemlerimize, Bölge Müdürlüğümüze, Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu üyelerimize teşekkür eder, saygı ve sevgilerimi sunarım"

Konuşmaların ardından, proje pazarının açılış kurdelesi kesildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83