ADD Kabotaj Bayramını kutladı

ADD Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeci 'Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

ADD Kabotaj  Bayramını kutladı

 Basın açıklaması şöyle:

banner111
'Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Sevr’i imzalamak zorunda kalmış, orduları dağıtılmış, egemenliği elinden alınmış, toprakları paylaşılmış, denizlerdeki hakimiyetine son verilmişti. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkması ile başlayan Kurtuluş Savaşı 30 Ağustosta zaferle sonuçlanınca düşman yurdumuzdan kovulmuş,24 Temmuz 1923 te Lozan Antlaşması imzalanmış,29 Ekim 1923 de Cumhuriyet ilan edilmiş,1 Temmuz 1926 da kabotaj hakkı elde edilmişti.

“Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız.” Diyen ulu önderimiz gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Kabotaj hakkımızı sökerek geri aldı ve Türk denizciliği yeniden ayağa kalktı.

Kabotaj hakkı karasularımızdaki egemenlik hakkıdır.Bağımsız bir devlet olmanın en büyük özelliklerinden biridir.Çünkü ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir.Karasularına,gümrüklerine ve limanlarına hakim olamayan bir devlet bağımsız sayılamaz.

1 Temmuz günü birçok ilimizde “yağlı direğe tırmanma” yarışı ile hatırlanan bu bayramın milli ekonomiye olan katkısı ve deniz vizyonu, bir yarışmanın çok ötesinde önem arz etmektedir.  Kabotaj kanunu Türk milletinin deniz ekonomisi üzerinden finans elde edebilmesinin önünü açması ve bu sayede denizci millet olma yolunda atılan ilk adım olması açısından tarihi öneme haizdir.

Üç tarafı denizlerle çevrili ve sahil şeridi uzunluğu 8333 km olan denizlerimizde, ticareti geliştirmek amacıyla her türlü yük ve yolcu taşıma hakkının Türk gemilerine tanınmasını sağlayan Kabotaj Kanunu’nun, Ülkemizin kendi limanları arasında deniz ticaretinin, yalnızca kendi vatandaşlarımızca yürütülmesi hakkını veren Kabotaj Kanunu’muzun, “Mavi Vatan” diye adlandırdığımız Türk karasularımızdaki ulusal çıkarlarımız ile egemenlik haklarımız açısından korunması büyük önem taşımaktadır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Alanya Şubesi Yönetim Kurulu olarak, 1 Temmuz 1935’te Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaya başlanan ve 1 Temmuz 1939’dan sonra denizciliğimizin tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması bağlamında “Kabotaj ve Denizcilik Bayramı” olarak kutlanan bu bayramın tüm denizcilerimize kutlu olmasını dileğiyle  .Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyor ve tüm denizcilere başarılar diliyoruz.'dedi.


Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2019, 21:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83