Alanya'da keşfedildi!

Alanya'da keşfedildi!

Alanya'da doğasever Ahmet Tıraş'ın keşfiyle yeni bir yabani soğan türü bilim dünyasına kazandırıldı.

Tıraş, Söğüt Yaylası civarı dağlık alanda farklı olduğunu düşündüğü soğan türüne rastladı. Tıraş, bitkinin fotoğraflarını Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ile Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a ulaştırdı. Yapılan incelemeler sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığı belirlendi.

banner111


Alanya Soğanı Bilim Dünyasına Kazandırıldı


Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi tarafından yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda yeni soğan türünün bilimsel ismi ‘Allium ahmet-tirasii Yıldırım’ olarak belirlendi. Bitkiye Türkçe isim olarak ise ‘Alanya soğanı’ adı verildi.


Bu Keşifle Türkiye’deki Soğan Türü Sayısı 228’e Yükseldi


Alanya soğanının keşfi ile Türkiye’de bulunan endemik soğan sayısının 113’e, Türkiye’deki soğan türünün de 228’e yükseldiği belirtildi. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, “Yurttaş bilgin dediğimiz kendilerini yetiştiren ve bilim insanları ile ortak çalışma yapan doğaseverler arttıkça ülkemiz doğası ve botanik bilimi adına çok önemli kazanımlar elde etmekteyiz. Halk ve bilim insanları arasında köprü görevi üstlenen yurttaş bilginlerin artması doğamızın korunmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2024, 14:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83