Alanya DENEYAP projeleri ile şenlendi

12 uygulama noktası içerisinde deneyap projesinin uygulandığı tek ilçe olan Alanya'da proje aşamaları tüm hızıyla ilerliyor. Hafta sonu öğrenciler projelerini tanıttı, şimdi ise Alanya Gençlik Merkezi'nde, robotik ve kodlama teknik eğitici eğitimi veriliyor.

Alanya DENEYAP projeleri ile şenlendi
Hafta sonu yapılan deneyap proje şenliğine Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Cemil Bedir, Antalya Gençlik Merkezleri Koordinatörü Mehmet Ünlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er ve veliler katıldı. Proje hakkında konuşan Alanya Gençlik Merkezi Müdürü Emre Kıldırgıcı, "Hafta sonu burada deneyap atölyemizdeki ilk bölüm olan üretim ve tasarım kısmımızı bitirdik. Proje şenliğimizi hafta sonu gerçekleştirdik. Burada 160 öğrencimiz 48 projeyi sundular. Proje çok verimli geçti, çok farklı projeler, icatlar gençler tarafından sergilendi ve ilgi ile de izlendi. İlk baştaki kısım üretim ve tasarım, şimdi robotik ve kodlamaya geçtik. Bununla ilgili eğitmenlerimiz eğitim alıyorlar. İkinci aşamaya geçiyoruz seçilen bu 160 öğrencimiz robotik ve kodlama alanında burada eğitimlerine başlayacak. Onun ardından da yine bir proje şenliği olacak ve her branşın projeleri olacak. Örnek veriyorum yapay zekânın sunumu olacak, yapay zeka proje şenliği yapılacak. Bu projeler sonrasında çocuklarımız ilgi duydukları alanlara göre yönlenecek. 12 merkezde deneyap projesi yapılıyor. İlçe olarak bir tek Alanya'da var. Tabii burada bakanlığımız bu projeye çok önem veriyor, çok büyük bir desteği var Alanya'ya. Antalya'da da önümüzdeki sene açılması planlanıyor. Daha sonra da 81 ilde deneyap atölyelerinin tüm Türkiye'ye yayılıp projelerini yaygınlaştırılması hedefleniyor" dedi.
'EĞİTİMLERİMİZ BAŞARILI GEÇİYOR'

Robotik ve kodlama teknik eğitici eğitimini veren Harun Göker ise, "İçerde 13 öğretmenimiz ve bir robotik ürünümüz var. O ürünümüzle birlikte projeksiyondan Öncelikle birkaç aktivite yaptık. Sonrasında ise şimdi onları zorlamak üzere hiç bilmedikleri bazı şeylerden aktiviteler verdim ve çok başarılı bir şekilde yapıyorlar. Aslında trafikle ilgili yıllardır bir eğitim yaptırmayı düşünüyordum. Robotlarımızda aynı anda birkaç program çalışması gerekiyor ve İstanbul'daki trafiği hatta tüm Türkiye'deki trafikle alakalı problemleri orada yansıtıyoruz.

Öğretmenlerle çok basit bir simülasyonla başladık. İlk başta dedik ki en öndeki arabaya çok fazla yaklaşırsa korna çalan bir program yapalım. Mesafe sensörü koyduk. Önce öndeki objeyi algıladığı zaman korna basmaya başladı. Daha fazla yaklaşırsa ön taraftaki motor hareket etsin ve sürekli olarak kolunu aşağı yukarı kaldıran bir araç sistemi yaptık. Sonra buna paralel başka program ekledik, kızgın surat çıkmasını sağladık. Çünkü insanlar trafikte sinirlenmeye başlıyor, el hareketleri başlıyor, bir süre sonra da robotları duracak şekilde programladık. Trafikte öncelikli araçlar var, ambulansın, polisin, itfaiyenin geçmesi lazım. Emniyet şeridini boş bırakılması gerekiyor ama maalesef robotlar da bunu yapmadı. Onların programlarını sonlandıracak başka bir program daha yaptık. Bütün robotları arka arkaya koyduğumuzda hepsi bir öndeki robotu algılıyor, bir arkadaki araç öndeki robotla iletişim kurarak bir trafik aktivitesi oluşturuyor ve bu problemi çözmek adına bir program geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2019, 13:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83