'Alanya'nın 366 şehidi var'

Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Çanakkale ziyaretiyle ilgili değerlendirme yaptı.

'Alanya'nın 366 şehidi var'

 Özcan'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

banner111
Resmi rakamlara göre son 150 yılda Alanya olarak 366 şehit vermişiz. Bu rakamlara terör olaylarında verilen şehitler dahil değildir. Gayri resmi rakamlar bu sayının çok üstündedir. Alanyalıları en çok etkileyen savaşlardan birisi de bundan 104. Yıl önce yaşanan Balkan Savaşı Çatalca muharebeleridir. Bulgar askerleri İstanbul’a girmek üzere iken onları durduran ve aynı gece tümden şehit edilen Alaiye Taburunda bulunan 657 kişiden Alanyalı 7 subay ve 150 asker şehit olmuşlardı.
Alanya Kent Konseyi olarak 5 yıldır şehitlerimizi anmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu yıl 11 Kasım Cuma akşamı Alanya Kent Konseyi öncülüğünde  Alanya Belediyesi, Alanya müftülüğünün desteği ile Belediye Kültür merkezinde bir anma gecesi düzenledik. Gece ile ilgili olarak İstanbul’dan hocalar getirttik.
Alanya Kent Konseyinin düzenlediği gezideki kafile  13 Kasım Cuma akşamı saat 22.30 da dualarla yola çıktı. Kafileyi içlerinde Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’inde bulunduğu çok sayıda vatandaş uğurladı.
Bursa’ya sabah saatlerinde ulaşan kafile öncelikle Sultan Beyazıt hanın damadı.Emir Sultan (1368-1430) camii ve türbesi ile Yeşil türbe gezildi. Sonra tüm kente hakim Tophane parkında Osman Bey (1258-1326) ve Orhan Bey (1281-1360) türbeleri gezildi. Öğleden sonra 600 yıllık Ulu camii ziyaret edildi. Yemek molasında isteyenler Bursa’nın ünlü İskender kebabını yemeye gitti. Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan’da Bursa Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’yi ziyaret etti. Bursa basını bu geziye çok büyük ilgi gösterdi.
Öğleden sonra yola çıkan kafile akşam saatlarında Çanakkale’ye ulaştı. Geceyi Çanakkale’de geçiren kafile sabahın erken saatlarından itibaren rehberler eşliğinde Çanakkale savaşının geçtiği yerleri gezdi ve savaş hakkında aydınlatıcı bilgiler alındı. Bu gezi esnasında Kilitbahir Kalesi, Namazgah tabyaları,Rumeli Mecidiye Tabyası,Seyit onbaşı Abidesi,Şehitlikler, Seddülbahir,Yahya Çavuş,57. Alay,Conk bayırı yerlere gidildi.Gazi Mustafa Kemal’in savaştığı yerler görüldü. Proğramın sonunda dualar edilerek, hatıra fotoğrafı çektirildi ve Edirne’ye doğru yola çıkıldı.
Geceyi Edirne’de geçiren kafile sabahtan itibaren Sarayiçi’nde bulunan Beyazıt Külliyesi,Sağlık Müzesi,Eski Saray, Tarihi Kırkpınar ermeydanı ve Balkan Şehitleri Abidesi’ni ziyaret etti. Şehitlerimiz için dualar edildi. Hep birlikte resim çektirildi. Öğle saatlarında ünlü Ciğer kebabının tadına bakan kafile, ikindi namazı bitiminde II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı Selimiye Camisinin (1568-1574) eski müezzinlerinde Nadi Ersoy hocadan Selimiye camisi hakkında bilgiler alındı. Edirne proğramının sona ermesinden sonra İstanbul’a hareket edildi.
İlk gece otellerine yerleşen kafile sabah erken saatlarda Çatalca’ya hareket etti. Elindeki Türk Bayrakları ile birlikte tören alanına hareket eden yaklaşık 350 kişilik Alanya heyeti 17 Kasım 1912 de önce düşmanı durduran ve vatan uğrunda şehit düşen dedelerinin gururu ile tören alanındaki yerlerini aldı. Dedelerimize layık güzel bir anma törenine Alanyalılar dışında Çatalca protokolu da tam ve eksiksiz olarak katıldılar.
17 Kasım anma töreninden sonra topluca Sultanahmet meydanında toplanan kafile rehberler eşliğinde Ayasofya camii (532-537), Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet camii (1609-1617) ve Yerebatan Sarnıcı (6.YY.) gezildi. Oradan Eyüp’teki Eyüp Sultan Türbesi ve camisine geçildi. Dualar edildi. Namazlar kılındı. Akşam 19.30 da yine Eyüp’teki Feshane salonuna geçildi.
Alanya Kent Konseyi ve Başakşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşen Alanyalılar gecesine Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt UYSAL katılmıştır.Programın ilerleyen saatlerinde Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve Alanya Kent Konseyi başkanı Nurhan Özcan’nın açılış konuşmalarından sonra üçü birlikte konukların masalarını dolaşarak misafirlere hoş geldiniz dediler. 
İlk konuşmayı yapan Nurhan Özcan misafirlere hoş geldiniz konuşması yaptı. Özcan konuşmasında geceye destek veren  Mevlüt Uysal’a geceye katılan Adem Murat Yücel’e, geceye katılan tüm misafirlere teşekkür etti. Alanyalılar derneği başkanı Eyüp Kaya Alanya Kent Konseyi Başkanı  Nurhan ÖZCAN’a Alanyalılar Derneğine destek verdiği ve geceyi düzenledikleri için Çiçek takdim etti.  Daha sonra söz alan Aden Murat Yücel geceyi düzenleyenlere ve geceye katılanlara teşekkür etti.. Son söz için kürsüye çıkan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal: İstanbul’da gurbette Alanyalı hemşehrilerimizle bir araya gelmenin mutluluğu tarif edilemez. Bu yıl katılımın yüksek olmasından dolayı çok mutluyum. Seneye 20 otobüs Alanyalı ağırlamaktan onur duyarım dedi. Bu konuşmadan sonra Nurhan Özcan ve Adem Murat Yücel, Mevlüt Uysal’a Alanya’da yapılan ipek kozası tabloları hediye ettiler.
Gecede İstanbul Alanyalılar derneği tarafından misafirlere Alanya muzu ve Alanya mandalinası ikram ettiler. Alanya Kent Konseyi de sürpriz olarak Güneyliler orkestrası eşliğinde Ramazan ve Mehmet Kılınçay’ın geceye katılmasını sağladı. Ayrıca misafirlere nostaljik Cüce gazozu ikram edildi. Gecenin geç saatlarına kadar süren gecede Alanyalılar unutulmaz dakikalar yaşadılar. Gecenin bir başka süprizi de Alanyalı gençlerden oluşan Halk oyunları ekibinin zeybek gösterisi oldu. 
Ertesi günü sabahın erken saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’un fethini canlandıran Panorama 1453 adlı gösteri izlendi. Öğleyin iki saatlik arada Süleymaniye camii ziyareti ve Cuma namazı eda edildi. Saat 15.00 te başlayan Boğazda Gemi Turundan sonra Yuşa Peygamberin makamı ziyaret edildi. En son Karacaahmet ziyaret edilerek otele dönüldü.
Cumartesi günü erken saatlerde İstanbul’dan ayrılıp yeni açılan Osman Gazi köprüsünden Yalova tarafına geçildi. Yol güzergahında bulunan Bolu Abant gölü gezildi. Sonra Beypazarı’na uğrayıp eski dükkanlarda alışveriş yapıldı ve Konya üzerinden Pazar sabahı Alanya’ya gelindi.
 Bu Gezi boyunca 3150 Km yol kat edildi. Gidilen her şehirde basın ve gerekli protokoller ziyaret edildi.Basında yer alındı. Bu Kültür turu Alanya Kent Konseyinin olup Alanya Belediyesi ve Başakşehir Belediyesi destek vermektedir.
Destekleyen belediyelerimize , görevli Alanya Kent Konseyi yönetimine ve gönüllülerine ve siz değerli halkımıza teşekkür ederiz."

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2016, 16:47

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83