Alanyalı fırıncılar ekmek zammında ısrarcı

Alanya Belediyesi'nin zam yapan fırıncılara tutanak tutması fırıncıları harekete geçirdi. Esnaf Odasını ziyaret eden fırıncılar zamdan vazgeçmeyeceklerini söylediler. Başkan Demir ise fırıncılara sahip çıktı

Alanyalı fırıncılar ekmek zammında ısrarcı
 Ekmeğe yapılan 25 kuruşluk zamdan dolayı yaşanan karmaşanın ardından Alanya’daki fırıncılar Esnaf Odası’nı ziyaret etti. Fırıncılar zam konusunda geri adım atmayacaklarını söyledi. Esnaf Odası Başkanı Demir, fırıncılara sahip çıktı.
Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir de, “Fırıncılar zor durumda. Bu zammın acilen bakanlık tarafından onaylanması lazım. Eğer fırıncılar batarsa Alanya’da ekmeği mumla ararız, Çöp kutularının önüne konulan ekmekleri yemeye başlarız” dedi.

Alanya’da yaşanan ekmek zammının ardından Alanya Belediye Zabıta ekiplerinin sabah Alanya’daki 54 ekmek fırınına gerçekleştirdiği denetim ve zam yapan fırınlara tuttuğu tutanakların ardından Alanya’da ki fırıncılar Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret etti. Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir’i ziyaret eden fırıncılar ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Fırıncılar adına açıklamayı Akça Ekmek Fabrikası sahibi Mehmet Sağlam yaptı. 

’25 KURUŞ FAZLA BİR ZAM DEĞİL"

Yaşanan zam karmaşasından dolayı Alanya halkından özür dileyerek sözlerine başlayan Sağlam, “Bizim çok büyük sorunlarımız var. Sorunlarımızı halkımızın yüzde 80’i biliyor. Ne halde olduğumuzu herkes biliyor. Biz 3 aydır çok büyük sıkıntı çekiyoruz. Bu sıkıntının ana nedeni hammaddemizin undan kaynaklanıyor olmasından dolayı. Un yüzde 60 civarında zam aldı. Bunun elimizde belgeleri var. Bizim maliyetlerimizin yüzde 33’ünü un oluşturuyor. Elektriğe son 3 ayda yüzde 40 zam geldi. Bugün sabahta yüzde 18 daha zam geldi.  Biz maliyetlerimizi kurtaramıyoruz. Kar etmekte istemiyoruz. Sadece biz bu zararı karşılamak için yaptığımız 25 kuruş bize çok görülmesin.  Biz 4 ay önce unu 72 TL’ye alırken 4 ay vade ile alıyorduk. Şuanda ise 95 TL’yi peşin istiyorlar ve vade yapmıyorlar” dedi. 

"HERKES BİZİM ÜZERİMİZE GELİYOR"

Hiçbir maddesinin fiyatını herhangi bir kurumun belirlemediğini belirten Sağlam, “Sadece ekmeğin fiyatını bir kurum belirliyor. Bu nasıl oluyor. Bizim üzerimizde buna müthiş bir baskı yapılıyor.  Bugün Güneydoğu’da ekmek 1.25 kuruş olurken sorun olmuyor ancak Alanya’da olunca herkes bizim üzerimize geliyor.  Biz zor durumdayken bize Kaymakamımız, Belediye Başkanımız bize oda başkanlarımız ve STK’larında bize sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü biz çilekeş bir esnafız. Gece 24 saat çalışan, 365 gün açık olan ve tüm sıkıntıları çeken tek sistem bizdeki fırıncılık sistemi. Bizim tatilimiz yok, bayramımız yok. Biz bu zor durumdayken bile eğer kimseden bir fayda göremiyorsak, bu noktada bu işin temelinde bir yanlış var demektir. Bizde büyüklerimizin bu yanlışı düzeltip bize sahip çıkmalarını istiyoruz” diye konuştu. 

"ZAMDAN VAZGEÇMEYİZ"

Verilen zammın bakanlık tarafından geri çekilmesi durumunda ne yapacaklarıyla ilgili soruya da cevap veren Sağlam, “Biz zammı geri almayacağız. Davamızı hukuki yollardan araştıracağız. Olayın üzerine bizde gideceğiz, bizde hakkımızı arayacağız. Ancak bazı yerlerde haberler çıkıyor fırıncılar grev yapacak diye. Bizim öyle bir niyetimiz yok. Biz Allah’ın izniyle halkımızı aç bırakmayız” şeklinde konuştu. 

‘BELEDİYE BİZE ZAMDAN DOLAYI CEZA YAZAMAZ’

Konuşmasına devam eden Sağlam şunları söyledi: “Belediye zabıta ekipleri bütün fırınlarımıza tutanak tuttular. Belediye bize fiyat artırımından dolayı yasa gereği ceza yazamaz. Bize ticari mahkeme ceza yazabilir. Belediyenin öyle bir hakkı yok. Ancak bizim fırınımız kirlidir, bakımsızdır o zaman ceza yazabilir.  Bize tutacak tutuldu. Bu tutacakları belediyeye bir dilekçe ile başvuracağız. Perşembe günü encümende görüşülecek. “

"ZAM GEREKLİ"

Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir’de fırıncılığın çok zor bir meslek olduğunu belirterek: “Sabahlara kadar çalışıyorlar. Bugün bütün halkımız biliyor. Her şeye zam geldi zam gelmeyen hiç bir şey kalmadı. Bu fırınlar tezgahta ekmek satmıyor. Bakkal bakkal dolaşıyorlar. Günde kaç litre mazot yakıyor. Bunu görmemezlikten gelmek bazı siyasetçi arkadaşların hangi parti olursa olsun göz ardı etmemesi ve bu zammı biran önce gerçekleştirmeleri lazım.” Dedi. 

‘KÜFLÜ EKMEK ARAMAYA GİDERİZ’

Fırıncıların cezaya razı olduğunu ve zamma devam edeceklerini söyleyen Demir, “Fırıncılar gerçekten zor durumda. 54 fırıncının yarısı kapanırsa ne olur Alanya. Bu zammın biran önce bakanlıklar tarafından verilmesi lazım. Yoksa bu fırıncıların hiç birisi kalmaz. Ondan sonra ekmeği mumla ararız. Bayat ekmek yok mu, küflü ekmek yok mu diye aramaya gideriz. Çöp kutularının önüne konulan ekmekleri yemeye başlarız. Her fırının yaptığı ekmek belli faturasız giriş çıkış yok. Esnaflara un çuvalı başına destek verilip, esnaflar biraz olsun ayakta tutulabilir.  Zaten büyük zam peşinde değiller. Antalya 1.50 TL istedi, bizim fırıncılarımız 1.25 kuruş istiyor” diye konuştu.  
 

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2018, 10:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83