Alanyalı üretici perişan durumda

Alanyalı üretici perişan durumda


Tam kapanma kararının ardından semt pazarlarının kapatılması hem tarım üreticisini hem de halciyi zor duruma soktu. Üretilen mahsul için satılacak pazar olmayınca ürünler elde kaldı.

Alanya’da sebze ve meyve hal esnafını ziyaret eden Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, gördüğü manzara karşısında şok oldu. Halde depolarda tonlarca salatalık satılmayı beklerken bir o kadar üründe kamyon kasalarından sıcağın bağrında alıcı çıkmasını bekledi. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Pandemiyi hiç kimse istemezdi. Şu anda 17 günlük kapanma uzun bir süre. Yaz ayının başlamasıyla havanın ısınmasıyla birlikte hem turfanda meyveciliğin çok yoğun olduğu turfanda sebzeciliğin çok olduğu dönemde pazaryerlerinin kapalı olması üreticilerimizi mağdur etti. Girdi maliyetlerimizin çok yüksek olduğu bir dönemde devlet büyüklerimizden en azından üreticilerimizin daha da zarar etmemesi için Alanya’da haftanın bir günü 3 bölgede  ya da haftanın 2 günü belirli tedbirler alınarak pazaryerlerinin açılması ve ürünlerimizin  çöpe gitmemesi konusunda ricada bulunduk. Tüketiciler açısından baktığımızda şöyle bir durum var. Pazaryerlerinde tüketiciler pazaryerlerinde tüketebilecekleri 2,5 TL’ye alabilecekleri domatesi, salatalığı, patlıcanı zincir marketlerde Covid-19 tedbirlerinin daha da riskli olduğu durumlarda 6-8 liraya tüketiyor. Süre 3 gün kalmadı, daha 15 gün var.  Yaklaşık 25 gün daha biz bu ürünleri satamayacağız. Üreticiler şu an ürünlerini hayvanlarına yediriyor. Gün gelecek bunu da yapamayacaklar. Bugün üretici seradan muz keserken, müstahsil arıyor ve muz alamayacağız diyor. Dışişleri Bakanı’ndan, Antalya Valimizden, Alanya’daki yerel yönetimlerimizden ricamız, bizler bugün elimizi taşın altına koymazsak yarın üretici bulamayacak duruma geleceğiz.  Kapalı alanda her ne kadar Covid-19 tedbirlerine uyulsa da açık alandakinden daha çok risk altındayız. Devlet büyüklerinden mutlaka pazaryerlerinin açılması Alanya ve Antalya’daki ürünlerin tüccarlar tarafından ayrım gözetmeksizin alınması, hem zincir marketlere hem de pazaryerlerine ulaştırılması konusunda yardım bekliyoruz. Biz bugün salatalığın, domatesin hasadını yapmazsak yarın üretici bunları sökmek durumunda kalacak. Turizm iyi olsun ve virüsten kurtulalım diye bu tedbirleri alırken sonrasında turizm sezonuna geldiğimizde turizme tedarik edecek ürün bulamayacak duruma geleceğiz. 6 milyon üretici, binlerce pazarcı esnafı ve milyonlarca tüketici bundan karşı çıkacak. Üreticilerimiz çok zor süreçler geçiriyor. Bu hususta tarım Bağ-Kur primlerinin iptal edilmesi, kredi borçlarının faizsiz olarak 6 aylık süreyle ertelenmesi gerekiyor. Enerji, sera yapımı maliyetleri çok yüksek” dedi. 

'BÖYLE FİYATLAR OLMAZ'


Üretici Osman Solmaz da, “Alışveriş merkezleri açık da pazarlar niye açık olmasın? Korana virüs kapalı yerde daha çok zarar verir. Zabıtaları diksinler, pazarları açsınlar. Alanya’da şu an muşmula bitti. Muşmulanın 10-15 günlük ömrü var. Böyle fiyatlar olmaz” diye konuştu. 


'ÜRÜNLER ÇÜRÜYECEK'


Komisyoncu Ahmet Yağız da, “Üreticimize üretin deniliyor ama şu anda depo tamamen doldu. Artık alım yapamıyoruz. Konya’da komisyonculuk yapıyorum. Gönderdiğim ürünler satılmadı. Pazarların açılmasını talep ediyoruz. Bu ürünler hep çöpe gidecek. Çöpe gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Marketler açık ama bizim istediğimizi şu anda karşılamıyor. İnsanlar 40 derece sıcağın altında üretim yapıyor. Ürünlerinizi getirmeyin diyemiyoruz. Şu anda patlıcan, domatesler duruyor. Hepsi çürümeye başlayacak. Bir an önce tedbir alınması lazım. Bu ürünleri 4 gün bekletiriz. Sonra da dökmemiz gerekecek. Domates, salatalık, patlıcan hepsini ürettik. Şu anda satamıyoruz. İnsanlar, çiftçi, pazarcı mağdur.  Muşmula halde 3-4 TL, marketlerde 23.99 TL. Bu ürünler pazarlara girse 4-5 TL’ye satılacak. Konya’ya 90 ton ürün gönderdim, istemiyorlar. Biz bu ürünleri ne yapacağız? Kime göndereceğiz bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.


'İŞKENCE ÇEKİYORUZ'


Şu anda tarımın tamamen bittiğini vurgulayan Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de, salatalığı şu an alan kimsenin olmadığını söyledi. Sevilgen, “Salatalık 30-40 kuruş. 4 lira olan domates şu an 2 lira. Cuma günü 20 lira olan erik şu an 5 lira ve alıcısı yok. Büyük marketler şu an ürün sattırıyorlar. Oralarda 10 liranın altında bir şey bulamazsınız. Şu anda 3 bin lira maaşla çalışan 30 milyon insan var. Bu insanlar 10 liraya bir şey alamıyor. Bütün pazaryerlerinin yüzde 50’si tam gün açık olmalı. Şu an 30 milyon insanı yem ettiler. Elimize, ayağımıza sıktılar. Şu an bize işkence çektiriliyor. İşkence çekerek mi ölmek daha iyi yoksa kurşun sıkıp öldürmek daha iyi? Burada keyfimizden ağlamıyoruz. Burada parti ya da devlet eleştirimiz yok. Yapılan yüzde 100 yanlış. Kapatılacaksa AVM’ler kapatılmalı. Üreticinin tamamı tarladaki ürününü sökecek. Siz haziran, temmuz ayında fiyatlara bakın. Ürünü artık Ürdün’den mi nereden alacaksınız? O zaman ithal etmeye bakın. Şu an çiftçiler bitti. AVM’de fiyatlar ne kadar biliyor musunuz? AVM’de şu an muşmula 25 TL. Şu an burada muşmula 2 lira, alan yok. Alan varsa Allah belamı versin. Hiç anlamıyorsanız hallere, pazaryerlerine bir girin. Ziraat odaları, manavlar, çiftçilerle bir görüşün. Çıkıyorlar deri koltuklara oturuyorlar, kapansın diyorlar. AVM’ler açık olsun geri kalanı kapansın diyorlar. Yazık” dedi. 

'ÇİFTÇİYİ ZOR DURUMDA BIRAKMAYIN'

banner111


Alanya Toptancı Hali’ni ziyaret eden CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ ise, çiftçinin ürününün elinde kaldığını söyledi. Karadağ, “Kapatmayı düşünen hükümet şunu yapmalıydı. Bu ürünleri nasıl satacağız? Üreticinin elindeki ürünü nasıl değerlendiririz? Yazın tarım ürünleri beklemez, çürüyor ama ne yazık ki AVM’ler lebalep açık. Üreticilerin 2 liraya ürettiği muşmula bugün AVM’lerde 15 lira. Bu nasıl bir adalet?  Neden insanlarımız bu kadar fakr-u zaruret içinde bırakılıyor? Pandemi değil esnafı açlık, sefalet öldürecek. İnsanlarımızın binbir zorlukla ürettiği ürünler halcimizin elinde kalıyor.  Bu ürünler Alanya ve Antalya’da değerlendirilerek pandemi kuralları içerisinde neden dağıtılmıyor? Daha vakit geçmeden bu ürünleri alarak Anadolu’nun her bir köşesine ücretsiz ve pandemi kuralları içerisinde dağıtın. Esnafı, çiftçiyi zor durumda bırakmayın” diye konuştu. 

ÜRÜNLER ÇÖPE GİDİYOR


Şu anda vahim bir durumun ortaya çıktığını kaydeden Alanya Halk Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya da, tüm ürünlerin ellerinde kaldığını söyledi. Kaya, “Satılan ürünler de değerinin çok altında satılıyor. Bir türlü sesimizi duymak istemediler. Halkın ucuz ürün yiyeceği pazaryerleri kapatılır mı? Haftada en azından 1-2 gün dönüşümlü ya da kısıtlı olarak açılabilirdi. Şimdi tıkandık kaldık. Üreticinin masrafını kim karşılayacak? Salatalık 40 kuruş ama satılmıyor. Çöpe gidiyor. Domates 2 buçuk, 3 lira. Muz da 2-3 gündür satılmıyor. Sistem tamamen çöktü. Bazı vatandaşlar yanlış yorumlar yazıyor. Çöpe döksünler, hayır kurumlarına versinler diyorlar. Zaten biz hayır kurumlarına yeterince veriyoruz. Madem bu kadar duyarlılarsa nerede o hayırseverlerimiz üreticilerin ürünleri alıp onlar dağıtsınlar” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83