ALKÜ'de Türkiye-Azerbaycan ortak çalıştayı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) geçtiğimiz aylarda düzenlediği Tür- Rus Çalıştayı’nın ardından şimdi de kardeş ülke Azerbaycan ile var olan işbirliği ve dostluğu daha da geliştirmek amacıyla “Türkiye ve Azerbaycan’ın Ortak Değerleri” konulu Çalıştaya ev sahipliği yaptı.

ALKÜ'de Türkiye-Azerbaycan ortak çalıştayı
ALKÜ Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından birincisi düzenlenen ve Bakü Slavyan Üniversitesi ile Alanya Belediyesi’nin de destek verdiği Türkiye- Azerbaycan Çalıştayı’na ev sahibi ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın yanı sıra Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Bakü Slavyan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafik Novruzov ile Prof. Dr. Telman Cafarov, ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Güneş ve Prof. Dr. Leyla Harputlu, Azerbaycan ATV Televizyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Etibar Babayev, ALKÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Uysal, daire başkanları, fakülte dekan ve yüksekokul müdürleri, Bakü Slavyan Üniversitesi ile ALKÜ akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

İLK FAALİYET AZERBAYCAN ÇALIŞTAYI

ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen ve iki gün devam edecek olan çalıştayda açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Uysal, “Türkçe’yi ve diğer dilleri öğretmek amacıyla elverişli eğitim ortamını oluşturmak, bu alanda eğitim, uygulama, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak ve yapılan çalışmalara öncülük etmek amacıyla kurulan merkezimiz, Üniversitemiz bünyesinde ilk faaliyet olarak bugün Azerbaycan ile Ortak Değerler Çalıştayı’na ev sahipliliği yapmaktadır” dedi. Uysal sözlerinin devamında ALKÜ TÖMER’in medeniyet ve kültür mozaiği, Akdeniz’in incisi olan Alanya’da, Selçuklu’dan gelen hoşgörü ve dostlukla Türkçe’yi tüm dünya insanlarına öğreten bir kurum olma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, “İki günlük programda “İki Devlet, Bir Millet” sloganının muhatapları olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortak kültürel değerler temaslarına bulunacaktır. 12 farklı bildirim sunumu ile bugün ve yarın devam edecek olan Çalıştay programımızın iki devlet arasındaki ortak değerlere katkı sunmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİN DÜNYADA BENZERİ YOK”

Ardından ev sahibi olarak konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, “Öncelikle Bakü Slavyan Üniversitesi’nden gelen Rektör Yardımcılarımız ve hocalarımıza hoş geldiniz diyorum.” sözleri ile konuşmasına başladı. Devamında Rektör Pınarbaşı, “Geçen sene bende ilk yurt dışı ziyaretimizi Azerbaycan’a yapmıştım. Bakü Slavyan Üniversitesi bizi geçen yıl çok güzel ağırlamıştı. Bugün de iade-i ziyaret yaparak Bakü Slavyan Üniversitesi’nden beş öğretim üyesi hocamız buraya geldiler. İki gün boyunca Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin daha da geliştirilmesi ve daha ileri seviyelere götürülmesi için neler yapacağız; bunları konuşacağız ve alınan kararlar ile dostluğumuzu, kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz” dedi. Türkiye ve Azerbaycan’ın iki kardeş ülke olduğunun altını çizen Rektör Pınarbaşı, “Hatırlarsanız Azerbaycan 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan ettiğinde bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Azerbaycan Cumhurbaşkanı rahmetli Sayın Haydar Aliyev seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmiştir. Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin dünyada eşi benzeri yoktur. Bu sadece stratejik ortaklıktan çok bir dostluk ilişkisidir. Ortak değerlere, tarihe, kültüre, dine dile ve coğrafyaya dayanan bir kardeşliktir, bir kader ortaklığıdır” diye konuştu.

“ÇALIŞTAYLA ORTAK OLAN DEĞERLERİMİZE KUVVET VERECEĞİZ”

Ardından Bakü Slavyan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafik Novruzov böylesi bir çalıştayın içinde bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Sayın Belediye Başkanı Adem Bey, Sayın Rektör Ahmet Bey, Sayın dekanlar, rektör yardımcıları ve öğrenciler hepinizi selamlıyorum. Bugün ne mutludur ki iki devlet, bir millet bir aradadır. Bu Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın ortak değerleridir. İki gün sürecek olan çalıştayda biz birbirimizi dinleyerek, ortak olan değerlerimize kuvvet vereceğiz. Benim zannımca öğrenciler de, profesörler de, doçentler de aynı şeyleri söyleyeceklerdir. Ortak değerlerimiz yeni değil üzerine çok çok şeylerin konulduğu bir süreçtir. Sizlerin hepinize sevgimi, saygımı ve hocalarımızın sevgisini ve saygısını sunarım” dedi.

“ÇALIŞTAY İÇİN İKİ ÜNİVERSİTEYİ DE KUTLUYORUM”

Düzenlenen çalıştayda her türlü desteklerini esirgemeyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücal “Üniversitemizin düzenlediği “Türkiye ve Azerbaycan’ın Ortak Değerleri” konulu çalıştaya hoş geldiniz. Türk ve Kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin güçlendirilmesi adına böyle anlamlı bir çalıştayı düzenlediği için üniversitemizi ve Bakü Slavyan üniversitesini kutluyorum.” sözleri ile konuşmasına başladı. Devamında Başkan Yücel, Azerbaycan Halkı ile Türk Milleti’nin her zaman aynı kültüre ve aynı ortak değerlere inandıklarını belirterek birbirlerine çok eski tarihlerden bu yana her zaman “dost ve kardeş” olarak baktıklarını ifade etti. Başkan Yücel, “Bakü ile Ankara arasındaki ilişkiler "bir millet-iki devlet" anlayışı içerisinde sürmektedir. Evet biz 2 ayrı devlet olabiliriz ama biriz, Türküz ve aynı değerlere inanıyoruz. Tüm dünyada Türk ve Müslüman ülkeler arasında siyasal, kültürel, ekonomik olarak işbirliğinin sağlanması en büyük arzumuzdur. Kızıl Elma ülküsünün gerçekleşmesi Türk Dünyası’nın bağımsızlığını, gücünü ve etkinliğini arttıracaktır. İki gün sürecek ve Bakü Slavyan Üniversitesinden Rektör yardımcılarımızın ve çok değerli akademisyenlerimizin katıldığı bu çalıştayın iki ülke ve üniversiteler arasında çok yönlü işbirliğinin sağlanmasına, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlamasını dilerim” diye konuştu.

“BİZİM İÇİN TÜRKİYE’DE OLMAK HER GÜN BAYRAMDIR”

Açılışın son konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan ATV Televizyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Etibar Babayev, salondakilere hitabında “Sayın Başkanım, Sayın Rektörüm, kıymetli konuklar ve aziz öğrenciler ben hepinizi bu bayram münasebetiyle tebrik ederim. Diyeceksiniz ki bu nasıl bayram? Bizim için Türkiye’de olmak her zaman bayramdır” sözleri büyük alkışla karşılık buldu.

Türkiye’de 300’ün üzerinde televizyon programı yaptığını dile getiren Babayev, bu programların Azerbaycan Halkı ile Türk Halkı’nın birbirlerini daha iyi tanımasına aralarında köprü olarak çok daha yakın ilişkiler kurmalarına vesile olduğunu dile getirdi. Konuşmasının devamında Türkiye’den kurduğu dostluklara da değinen Babayev, Barış Manço’ya hususi sevgi ve saygısının olduğunu belirterek, “O dönemlerde Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan iki köprü vardı Türkiye’de, İstanbul’da. Ama bir köprü daha vardı ki bütün Türkiye ile dünyayı, dünya ile Türkiye’yi görüştüren bir kültürel köprüydü. Peki bu neydi? Bu Barış Manço köprüsüydü. Barış Manço çok iyi bir insandı, büyük şarkıcıydı, çok iyi bir televizyoncuydu bunu hepiniz bilirsiniz, ancak Barış Manço aynı zamanda çok büyük bir Azerbaycan aşığıydı da” dedi.

Barış Manço’ya duyduğu sevgi ve saygısına hitaben Barış Manço’nun Azerbaycan’daki anılarının ve programlarının konu edildiği bir kitap yazdığını ve adını da “Barış Köprüsü” koyduğunu ifade eden Babayev konuşmasında Barış Manço ile yaşadığı anılarından bahsetti.

Konuşmasının ardından kitabını Rektör Pınarbaşı’na hediye eden Babayev, salondakilere hitap ettiği konuşmasında Azerbaycan- Türkiye arasındaki dostluk adına çektiği kısa belgeseli de salondakiler ile paylaştı.

Konuşmaların ardından Azerbaycan’dan gelen konuklara ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ile Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel plaket takdiminde bulundu. Çalıştay, öğleden sonra ve yarın gerçekleştirilecek 12 farklı sunum ile devam edecek.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 17:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83