ALKÜ'den Alanyalılara çok önemli uyarı

Aşırı sıcak ve nemli hava bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda mevcut kalp problemlerini artırabilmektedir. Sıcaklık artışına bağlı olarak kalp hastalıkları riskinin de arttığına dikkati çeken ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Hakan Şengül kalp sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

ALKÜ'den Alanyalılara çok önemli uyarı

Aşırı sıcaklık artışının yaşandığı bu günler, sağlıklı kişilerde bile görülebilen bir takım kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilmektedir. Sıcak ve nemli havalarda pek çok kişi; havanın kendisini bunalttığından, göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet eder. Hava sıcaklığının artması ile birlikte vücudumuz bu artışı dengeleyebilmek için terleme yolunu kullanır. Cilt damarlarına giden kan oranı normale göre oldukça artar. Bu da kalbin iş yükünü arttırarak kalp hızında yani nabızda artışa neden olurken kan basıncında da düşüşe neden olmaktadır. Bu durum, özellikle kalp damar hastalıkları, tansiyon dengesizlikleri ve kalp yetersizliği olan kişileri daha çok etkilemekte ve sağlık problemlerini de arttırmaktadır. Özellikle bu hastalarımızın daha çok dikkatli olması gerekmektedir. 
Kalp damar hastalıkları kronik hastalıklar içerisinde yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunudur. Her yıl Dünya’da ortalama 18 milyon  Türkiye’de ise 200 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yazın sıcak havalarda  bu oran daha da  artmaktadır. Aşırı sıcak havaların etkisiyle kan dolaşımımız düzensizleşmekte bu da  kalp ve damar hastaları ile kalp krizi tehlikesini arttırmaktadır. 

SICAK HAVALARDA KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?  

Kalp sağlığını alacağımız bazı önlemler ile korumamız mümkündür. Güneş ışığının dik geldiği 11.00 ile 16.00  saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı ya da şemsiye kullanılmalı veya  gölge yerler tercih etmelidir. Aşırı sıcak havalarda sıvı dengesi için yeterli su tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması çok önemlidir. Bu yüzden günde 2,5-3  litre su tüketilmelidir. Hipertansiyon hastalarına genel olarak yapılan tuz kısıtlamasına devam edilmeli. Az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytin yağı, ay çiçek yağı gibi bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Günlük 2-3 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve bağırsak hareketlerinin düzeni için gereklidir. Ancak meyvenin aşırı tüketimi kan şekerini arttıracağı için sınırlı miktarda tüketilmesinde fayda vardır. Klima ortam ısısının 25 derecenin altında olmamalı ve doğrudan klima ile temastan kaçınılmalıdır. Sıcak yaz aylarında bilinçsizce kullanılan klimalar bir çok sağlık sorununa neden olduğu gibi kalp üzerinde de olumsuz etkilere neden olabileceği  unutulmamalıdır. Kızgın  kumlardan serin sulara aniden atlamayınız. Egzersizi sabah erken ya da akşam geç yapmayı tercih edin. Yazın enfeksiyonlara dikkat edilmeli, sağlık için alkolden uzak durulmalı veya azaltılmalıdır. Yaz aylarında hafif gıdalarla beslenmeye özen gösterin. Unutmayın ki kendinizin en iyi doktoru yine sizsiniz. Sağlığınız için gerekli önlemleri almayı unutmayın” diye konuştu.




Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2019, 09:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83