Atıksu arıtma tesislerinin çamurundan enerji üretilecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi Fizibilite çalışmaları tamamlanan 250 milyon lira yatırım bedelli “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” ile arıtma çamurundan elektrik enerjisi üretilecek. Kalkınma Bakanlığı tarafından fizibilite çalışmaları onaylanan tesis faaliyete geçtiğinde arıtma çamuru sorun olmaktan çıkacak.

Atıksu arıtma tesislerinin çamurundan enerji üretilecek
Kentin geleceği için hayati öneme sahip “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” için çalışmalarını tamamlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, çevreci tesisi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlık Fizibilite Raporu onaylanan tesis ile Antalya’nın 2070 yılı projeksiyonlarına göre atıksu geleceği ve çamur bertarafı da şekillendirilmiş olacak.

250 milyon liralık yatırım

ASAT Genel Müdürlüğü tarafından yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesini önlemek adına büyük öneme sahip olan “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” için 250 milyon TL’lik bir yatırım yapılacak. Geri kazanım tesisinde ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait 29 arıtma tesisinden çıkan çamurlar yakılarak enerjiye dönüştürülecek. Proje kapsamında atıksu arıtma tesislerinden çıkacak çamuru kurutmak, yakmak ve yakma sonucu çıkacak buharı ısı enerjisine çevirmek üzere geri kazanım sistemleri oluşturulacak.

3.2 mgw elektrik enerjisi üretilecek

ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait atıksu arıtma tesislerinden gelecek yaklaşık 500 ton atık çamur “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi”nde yakılarak 3,2 MGW elektrik enerjisi üretilecek. Geri kazanım tesisinde üretilen enerji ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nin ihtiyacı olan elektrik karşılanmış olacak. Bu projenin hayata geçirilmesiyle çamurun doğaya zarar vermesinin önüne geçilecek, sürdürülebilir kesintisiz bir hizmet Büyükşehir Belediyesi ve ASAT teminatı altına alınacak. ASAT’a yıllık maliyeti 45 milyon TL olan çamurun yanması sonucunda elektrik enerjisi üretilecek ve yanma sonrası oluşan külden fosfor geri kazanımı yapılarak tam çevreci bir süreç hedefine ulaşılmış olacak.



Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2020, 12:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83