Avukat Özçelik: "Neye imza attığınızı iyi bilin"

Kişisel veri konusunda vatandaşların bilinçlenmesinin önemli olduğunu söyleyen avukat Gamze Özçelik, “Her alanda mutlaka bir şeyler imzalıyoruz ancak neyi imzaladığımızı bilmiyoruz.

Avukat Özçelik: "Neye imza attığınızı iyi bilin"
10 dakikanızı ayırıp okumak ve sorular sorup sebeplerini öğrenmeye çalışmak bizlerin hayatında büyük bir kaybın yaşanmasının önüne geçebilir” diye konuştu.

Avukat Gamze Özçelik, Alanya HEP Üniversitesinde Kişisel Verileri Koruma Kanunu hakkında önemli bilgiler verdi. Kişisel Verileri Koruma Kanunun, (KVKK) özel hayatın gizliliği ve temel hak ve özgürlükleri koruma amacıyla çıkarıldığını belirten Özçelik, “Öncelikle kişisel veri dediğimiz kavramı açıklamamız gerekir. Kişisel Veri dediğimiz zaman elbette ki aklımıza ilk gelen adımız soyadımız ve telefon numaramız oluyor. Ancak kişisel veri kavramı sadece bunlardan ibaret değildir. Bir kişinin kimliğini belirleyebilen ya da belirlenebilir hale getiren her türlü veri kişisel veridir. Kişisel verilerimizin korunmasında biz vatandaşlara düşen en büyük görev bu konuya ilişkin olarak kendimizi eğitmek ve çevremizdekileri de bu yönde teşvik etmektir. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek her konuda olduğu gibi konuda da bizleri yanlışa sevk eder. Bu sebeple ilk olarak kendimizi ve çevremizi bilinçlendirmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

“İlk ihlal eden kuruma başvurmak gerekli"

Özçelik, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesinde KVVK ihlali karşısında neler yapılması gerektiğini de anlattı. Özçelik, "Kişisel verilerinizin bir kurum tarafından ihlal edildiğini düşünüyorsanız eğer 6698 sayılı Kanun çerçevesinde başvuru yollarını kullanabilirsiniz. Kişisel Verileri Koruma Kurumuna başvurmadan önce verilerinizi ihlal edildiğini düşündüğünüz kuruma ihlali öğrendiğiniz tarihten itibaren 30 gün içerisinde başvurmanız gerekir. Eğer kuruma başvurmadan Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na başvuruda bulursanız; kurum başvurunuzu değerlendirmeye almayacaktır. Öncelikli olarak verilerinizi ihlal ettiğini düşündüğünüz kuruma başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuzu takip eden 30 gün içerisinde ise ilgili kurum sizlere verileriniz durumu hakkında cevap verecektir aksi Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na başvurabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2020, 11:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83