CHP’li Budak’tan Aytemiz’e sert tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Alanya’da bulunan bir akaryakıt dağıtım tesisinin kapasite genişletme çalışmalarının, ÇED sürecinin yöre halkından gizlendiğini belirterek, turizmin kalbinin olası bir tanker faciasıyla durma noktasına gelebileceğini bildirdi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Budak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, caretta carettaların üreme alanına yapılacak tesislerin durumunu sordu.

CHP’li Budak’tan Aytemiz’e sert tepki
Turizmin, Türkiye’nin ödemeler dengesine katkı bakımından en önemli sektör olduğunu belirten Çetin Osman Budak şunları söyledi:

“Turizmde, geçen yıl 29 milyar 512 milyon dolar gelir sağlandı. Aynı dönemde Türkiye 27.6 milyar dolar cari açık verdi. Geçen yıl ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 45 milyon 628 bin seviyesindeyken, bunların yüzde 28.6’sına karşılık gelen 13 milyon 57 binini Antalya ağırladı. İçinde bulunduğumuz 2019 yılında ise özellikle Antalya hemen hemen her gün, gelen turist sayısı bakımından günlük rekorlar kırmaktadır. Türkiye için turizm ne kadar önemliyse, turizm için de Antalya o kadar önemlidir. Alanya ilçemizin ise gerek Türkiye, gerekse Antalya turizminde çok önemli bir yere sahip olduğu ortadadır”

Gelinen noktada, Alanya ilçesi sınırlarında bulunan bir akaryakıt dağıtım tesisinin, kapasite genişletilmesi çalışmalarındaki ÇED sürecinin Alanya halkından gizlenmesinin,  bölgede ciddi rahatsızlık yarattığının altını çizen Budak şu soruları yöneltti:

“Türkiye’nin en güzel sahil şeritlerinden birisine sahip olan Alanya’ya turizm sezonunda 300 metrelik 160 bin DWT kapasiteli akaryakıt tankerlerinin yanaşması, çevreyi nasıl etkileyecektir? 

Yükünü boşaltması 10 gün sürecek olan bu tankerlerin çevre için risk oluşturduğunu düşünüyor musunuz?

Bu çalışmaların ÇED sürecinde zorunlu olan ‘halkı bilgilendirme’ toplantısının gizlice yapıldığı iddiaları doğru mudur? 

Bu girişimin hayata geçirilmesi halinde,  günlük 7 bin akaryakıt tankerinin D-400 karayoluna çıkacak olmasının, insan hayatı için tehlike oluşturduğuna ilişkin görüşler doğrultusunda, herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 

Olası bir tanker kazasının denizden temizlenmesinin 7 yıl sürdüğü gerçeği dikkate alınırsa, bu risk nasıl önlenecektir? 

-Kapasite genişletme tesisin yapıldığı Uğrak ve Yeşilöz Mahallelerinin 3’üncü derece SİT alanı niteliği taşırken Yeşilöz Kumsalı da caretta carettaların üreme-yuvalama alanıdır. Bu nedenle dönemin Çevre ve Orman Bakanlığının 2009/10 numaralı genelgesi ile bölgenin koruma altına alınması dikkate alınırsa kapasite genişletme çalışmalarını doğal hayata etkileri ve çevre açısından olumlu buluyor musunuz?”



Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2019, 18:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83