Demirci isyan etti: Alanya ulaşımı ne olacak?

Alanya Belediyesi Meclis Üyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci ulaşım sorunu ile ilgili herhangi bir adım atılmamasına tepki gösterdi.

Demirci isyan etti: Alanya ulaşımı ne olacak?
İşte Erkan Demirci'nin o yazısı:

Bugün yapılan Asat Genel Kurulu'nun ardından büyükşehir meclis üyelerine adı Antalya ulaşım ana planı olan, ancak gerçekte Antalya Merkez ilçeleri ulaşım ana planı şelinde hazırlanan stratejik planın sunumu yapıldı. Sunumda bütünşehir yasasının mevcut şekliyle uygulanmasının mümkün olmadığı maalesef bir kez daha anlaşıldı.

Yaya, bisiklet, özel araç ve toplu taşıma sisteminin ve bu sistemin ihtiyacı olan yolların bütünşehir yasası kapsamında bütün olarak planlanması, sorunların tespit ve çözümü gerekirken, coğrafyanın büyüklüğü, merkez dışındaki ilçelerin ulaşım sorunlarının öncelikli kabul edilmemesi, bu ilçelerin sorun ve taleplerinin yeterince bilinmemesi gibi bir takım sebeplerle ulaşım master planının 5 merkez ilçeyle, kısmen Serik ve Kemer dahil edilerek hazırlandığını gördük.

Oysa yaklaşık 2.5 yıl önce ulaşım master planı yapılması büyükşehir belediye meclisinde gündeme geldiğinde bu planın il bütününde mi yoksa merkezde mi yapılacağını şahsen ben sormuştum ve il bütününde yapılacağı yanıtını almıştım. Aradan yaklaşık 2.5 yıl geçtikten sonra bizlere sunumu yapılan planın sadece merkezi kapsadığını görünce şahsen Alanya adına hayal kırıklığı yaşadım.

Bugün yapılan Antalya Ulaşım Ana Planı sunumu sonrasında Alanya'nın gün geçtikçe çığ gibi büyüyen ulaşım sorunlarının çözümü için henüz büyükşehir belediyesinin bir projeksiyonunun olmadığı net olarak ortaya çıkmıştır.

Konuyu büyükşehir belediyesinin siyasi desteğiyle Karayolları Genel Müdürlüğü'nce bırakın ulaşım master planını, imar planı dahi olmaksızın Alanya çevre yolunda yapımı devam eden alt ve üst geçişlere indirgeyecek olursak, bu yatırımlar geçici olarak doğu batı trafiğini rahatlatacağı kadar, kuzey güney geçişlerini de sıkıntıya sokacaktır. Telekom kavşağında doğu batı yönünde hızlanan trafik, yayla yolu kavşağındaki ışıklarda bekleyen araç sayısının iki katına çıkmasına yol açacak, trafik bu noktada kilitlenecektir. Ayrıca doğu batı trafiği bu noktada rahatlarken kuzey güney geçişleriyle, çevre yolundan Sugözü Mahallesi'ne ve Toptancı haline bağlantı yollarında sıkışmaların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Benzer şekilde Hasbahçe kavşağının yeni istikametinin ucu Cikcilli Gümüşdere'de kapalı olduğu için, doğu çevre yolu açılıncaya kadar yeni köprü kullanılamayacak, trafik devlet hastanesi kavşağına doğru tek şeritten akacağından içinden çıkılamaz hale gelecektir.

Üstelik Hacet'ten Hasbahçe'ye çıkış güzergahı yapılan köprü nedeniyle kapanacağından araçlar Hasbahçe bağlantı noktasını geçtikten sonra köprünün altından "U" dönüşü yaparak geri dönmek suretiyle Hasbahçe'ye ulaşmak zorunda kalacaktır. Bu da ilave trafik ışığı ve trafik yükü getirecektir.
Oysa çevre yolu trafiğinin dinek kavşağından itibaren bütün olarak analiz edilmesi, toplu taşım aksları, durakları, kuzey/güney Alanya katılım ve kavşak noktaları, kent içi diğer trafik akslarıyla entegre edilerek çözüm üretilmesi doğru planlama yaklaşımı olacaktır. Bu çözümlerin de üretilebilmesi için ulaşım ana planının bir önce yapılması elzemdir.

Tüm bunları görmek için uzman olmaya gerek yoktur. Antalya çevre yolu bunun en somut örneğidir. Bilindiği üzere Antalya çevre yolu üzerinde Altınova kavşağından itivaren, Çallı kavşağına kadar üst geçiş köprüleri yapılmıştır. Bu köprüler doğu batı istikametinde trafiği kısmen rahatlatmasına rağmen, kenti adeta kale duvarı gibi ikiye bölmüş, pik saatlerde kuzey güney geçişlerinin kilitlenmesine sebep olmuştur. Üstelik ulaşım ana planı kapsamında yapılmamış olan bu yatırımlar nedeniyle Çallı kavşağındaki alt geçiş yetersiz kalmış, henüz 10 yıl bile geçmeden üst geçiş yapılmak zorunda kalınmıştır. Benzer durum Mevlana katlı kavşağında da söz konusudur. Yarın metro hattı ihtiyacı olursa nereden geçeceği belli değildir.
Bu zihniyetin devamı halinde tüm bunların Alanya'da da yaşanması sürpriz olmayacak, ulaşım master planı yapılmadan yukarıda anlattığım şekilde üretilecek çözümler geçici olmaktan öte gidemeyecektir. Bu tip pahalı yatırımların Ulaşım Ana planı kapsamında bütüncül olarak kent içi özel araç, toplu taşım, yaya ve bisiklet trafiğiyle birlikte çözümlenmesi hata riskini en aza indirgeyecek, kamu kaynaklarının rasyonel kullanılmasını sağlayacaktır.

Tüm bu anlattıklarımı hep birlikte yaşarak göreceğiz.

Not: Yıldız Teknik Üniversitesi ile Alanya Belediyesi işbirliğiyle geçmiş dönemde Alanya Ulaşım Master Planı'nın yapıldığını hatırlıyorum. Ancak bu plandan büyükşehir ve Alanya Belediyesi yeni yönetimlerinin haberlerinin olup, olmadığını bilmiyorum.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 14:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83