Dim Vadisinde ikinci HES isyanı

Dim Vadisinde ikinci HES isyanı
Alanya’nın doğallığını koruyabilmiş ender köylerinden olan ve Dim Çayı’nın kaynağına ev sahipliği yapan Dim Alacami Mahallesi’ne, 7 yıl aradan sonra ikinci bir HES (Hidroelektrik Santral) yapılacağının ilan edilmesi, mahalle halkından büyük tepki topladı.
 
YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI İÇİNDE

Alacami Köyü’nde büyük çoğunluğu orman arazilerinde kalan sahada İleri Regülatörü ve HES kurulması planlanıyor. 30 ayda kurulması planlanan santralde 49 yıllık işletme dönemi öngörülüyor. Projenin maaliyetinin 150 Milyon TL’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Projenin tamamı Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sürdürülebilir alanı içerisinde kalıyor. Alanya şehir merkezine 43 Km mesafede bulunan Dim Alacami Mahallesi, doğal güzellikleriyle de turizm açısından gelecek vaat ediyor.
 

ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’nün ilgi sayılı yazısında; İleri Enerji Üretim Turz. İnş. San. Tic Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan "İleri Regülatörü ve HES (9,90 MWm/9,72M We)" projesi ile ilgili olarak, Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği gereği "Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi (e¬ÇED)" üzerinden elektronik ortamda sunulmuş olan proje tanıtım dosyasına "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gereklidir" kararı verildiği belirtilerek, söz konusu kararın halka duyurulması istendi. Duyurunun ardından Dim Alacami Mahallesi sakinleri, “Köyümüze 1 tane HES yapıldı, ikincisini istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
 
MUHTAR İTİRAZ DİLEKÇESİ VERDİ
“Söz konusu proje ile ilgili alınan "ÇED Gereklidir" kararı, projeden etkilenecek olan köy halkımızın kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde, muhtarlığımızda ve mahallemizin camisinde ilan edilmiştir. Ancak Alacami Mahallesi halkı olarak bizler bu projenin yapılmasını istemiyoruz” diyen Alacami Mahallesi Muhtarı Kerim Teker, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçede Alacami Köyü’ne HES Projesi yapılmasını istemediklerini ifade etti.
 

“KÖYÜMÜZ GELECEĞİNİ KAYBETMİŞ OLACAK”
Alacami Mahallesi Muhtarı Kerim Teker, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi, “Görüntü ve gürültü kirliliğinin yanında, koruma altındaki yaban hayatının, endemik bitki örtüsü, balık ve hayvan türlerinin bu projeden etkileneceğini düşünmekteyiz. Köyümüzün geleceği açısından da projenin, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan son derece olumsuz etki yaratacağını düşünüyoruz. Turizm açısından gelecek vaat eden köyümüz bu projenin hayata geçirilmesi halinde geleceğini de kaybetmiş olacaktır. Sulama suyumuzun bile boruların içine alınacak olması ile turizmin yanında tarım da yapılamayacağı görülmektedir. Gerekli bilimsel araştırmalar yapıldığı taktirde, bu endişelerimizin haklılığının ortaya çıkacağına olan inancımız tamdır. Bunlar ve bunlara benzer birçok olumsuz etkiden dolayı projenin hayata geçirilmesini istemiyoruz.”
 
İLK HES 2013’TE FAALİYETE GEÇMİŞTİ
Dim Alacami Köyü içerisinde su toplama havzası bulunan Bucak HES’in inşaatı 2011 yılında başlamış ve 2 yıl sürmüştü. 45 Milyon TL maliyet ile 2013 yılında kurulumu tamamlanarak faaliyete başlayan proje, Bucak Yenilebilir Enerji Üretimi A.Ş. tarafından yapılmış ve işletilmeye başlanmıştı.
Coğrafi olarak dağlarla çevrili küçük bir yerleşim alanı olan Alacami Mahallesi’nde Bucak HES’in ardından ikinci bir HES Projesi’nin daha planlanması mahalle sakinleri tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2020, 10:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83