DSİ'den Sapadere'ye şok iptal

DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, Sapadere Kanyonu'nun bulunduğu bölgeye 2014 yılında HES Projesi'nin inşa etmekten vazgeçen özel bir şirketin lisansının iptal edildiğini bildirdi

DSİ'den Sapadere'ye şok iptal
DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Tazgül, Sapadere Kanyonu'nun bulunduğu bölgede Hidro Elektrik Santrali (HES) Projesi'nin inşa edilip, edilmeyeceğine ilişkin soruya yanıt verdi. DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Tazegül'in yazılı olarak yanıtta şu ifadeleri kullandı:  
"Sapadere'de proje çalışmaları 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Adı geçen Havza Enerji, kullanma (sulama) suyu, içme suyu, taşkın, çevre ve turizm ile benzeri açılardan değerlendirilmek sureti ile çalışmalar fizibilite edilmektedir. Ayrıca HES tesis projeleri menba ve mansap şartları göz önünde bulundurularak projelendirilmekte ve bu aşamada tüm kurum görüşleri de dikkate alınmaktadır. Bundan başka söz konusu Sapadere havzasında yapılması düşünülen HES’in yüklenicisinin inşaattan vazgeçeceğini bildirmesi neticesi, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) 2014 yılındaki ilgili kararı ile lisansı iptal edilmiştir. Bahse konu şirketin lisansının iptal edilmesiyle birlikte, bu tür projeler ülkenin kalkınmasının temel dinamiklerinden enerjinin ucuza ve yerli kaynaklardan sağlanması açısında gerekli olup; projelerin uygulanması esnasında yerli kaynakları kullanırken çevresel etkilerini minumuma indirgenmesini sağlaması için dere yatağına canlıların ihtiyacını karşılayacak miktardaki suyun sürekli bırakılmasını sağlamak, ayrıca projelendirme esnasında kadim su haklarının (içme ve kullanma suyu, mera sulaması, balık çiftliği, değirmen v.b. gibi) korunmasını ve yatağa bırakılmasını sağlamak ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde DSİ’nin takip ve sorumluluğundadır."

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2017, 10:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83