Gülay Alanya'ya çıkarma yaptı

Antalya eski İl Milli Eğitim Müdürü ve MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Alanya'da çeşitli temaslarda bulunarak, nitelikli kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda atılan son adımları sektör temsilcilerine anlattı

Gülay Alanya'ya çıkarma yaptı
BİR dönem Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevi de yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Alanya'ya geldi. Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er'e yaptığı ziyaretle programlarına başlayan Gülay, daha sonra Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim ile birlikte önce Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ardından da Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ALTSO) ziyaret gerçekleştirerek hem okul yöneticileri hem de Alanya'daki sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Sektör ve okul işbirliğinde, bakanlık iştirakıyla sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili talepleri dinleyen Gülay, ortak yürütülebilecek çalışmaları değerlendirdi.
TOPLANTILARDA NELER GÖRÜŞÜLDÜ?
Toplantının içeriği hakkında bilgiler veren Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, toplantılarda görüşülen maddeleri şöyle sıraladı:
- Mesleki ve teknik ortaöğretimde okul çeşitliliğinden program çeşitliliğine geçiş sağlanarak 22 olan okul türü sayısı 4’e indirilmiştir.
- Esnaf ve sanatkarların mesleki eğitim için çırak bulamaması ve çırak sayısının 178 binden 75 bine düşmesi sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 9 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 6774 sayılı kanunla çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamın alınmıştır.
- Çıraklık eğitimini başarılı bir şekilde bitiren öğrencilere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi verilerek kendi işlerini kurma imkanı sunulmuştur. Ayrıca çıraklık eğitimini bitiren öğrenciler istekleri doğrultusunda fark derslerini tamamlayarak yükseköğretime gidebilme hakkına sahip olacaktır.
- Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenen beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3’te 2’si yani 420 TL’nin 280 TL’si devlet tarafından karşılanması sağlanmıştır.
- Öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla yaptırılan staj uygulamasının etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesi için staj uygulaması sonunda beceri sınavı yapılması şartı getirilmiş ve bu sınavda sektör temsilcilerinin de yer alması sağlanmıştır.
- Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu getirilmiştir.
- Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecektir.
- Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu oluşturulmuştur.
- Alanında markalaşmış meslek liseleri oluşturmak ve sektörün arzuladığı ve kolay istihdam edilen nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla 30 ilde belirli bir alanda tematik meslek liseleri açılması planlanmıştır. Mevcut durumda 16 ilde tematik meslek lisesi açılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2017, 18:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83