KÜÇÜK İŞLETMELER RİSK ALTINDA MI?

İş Güvenliği Uzmanı Ümit Sedat Bayram, küçük işletmelerin de risk altında olduğunu söyleyerek önemli tavsiyelerde bulundu. İş güvenliği çalışmalarının danışıklı olarak kağıt üzerinde kaldığını söyleyen Ümit Sedat Bayram, " Testi bir kere kırılır" diyerek iş güvenliği hizmetlerindeki aksaklıkları açıkladı ve Temmuz'da hayata geçecek kanun hakkında bilgi verdi.

KÜÇÜK İŞLETMELER RİSK ALTINDA MI?

 Tehlikeler önemsenmiyor 

banner111
ANKAR İş Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi Genel Müdürü Ümit Sedat Bayram, istatistiklere bakıldığında 1 veya 3 kişinin çalıştığı işyerlerinde iş kazaları ile daha fazla karşılaşıldığını vurguladı. Bayram bunun nedenini ise şu şekilde açıkladı "Küçük işletmelerdeki işveren ve çalışanların tehlikeleri önemsememeleri, çıraklık-ustalık ilişkisinde alaylı yetişme, ustanın her işi biliyorum, yaparım düşüncesi ile her türlü tamirat işine kalkışması, atölye, tamirhane gibi ergonomik şartların zayıf olduğu yerlerde durumun kanıksanması ile eğitim eksikliği en önemli nedenlerden. Büyük işletmelerde ise olabilecek iş kazalarının facia ile sonuçlanabilme ihtimali buralarda tedbirleri almaya yöneltmektedir. Yasal zorunlulukların etkisi ile iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin bu işletmelerde görev alıyor olması büyük işletmelerdeki iş kazası oranlarını da günden güne azaltmaktadır."


Hizmet alma zorunluluğu başlıyor.

Küçük ölçekli işletmelerde öncelikli önlemler olarak otokontrol mekanizmalarının kurulması gerektiğini söyleyen Ümit Sedat Bayram,  "Her işveren kendi kendini denetlemeli, işletmesine gönüllü olarak her gün bir iş müfettişi göndermelidir" dedi. Bayram, Temmuz 2016’da ise İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun genişleyen kapsamı ile az tehlikeli olup çalışan sayısı 10 ve üzerinde olan işletmelerde bu hizmeti alma zorunluluğunun da başlayacağını hatırlattı.  Ümit Sedat Bayram, çalışan sayısının 10’dan az olan işyerlerinde ise risk değerlendirmelerinin yapılacağını, çalışanlara iş güvenliği eğitimlerinin verileceğini ve işyeri hekimleri tarafından çalışanların sağlık muayenelerinin gerçekleştirileceğini söyledi. 

İş Güvenliği Hizmetlerindeki Aksaklıklar?

“Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” sınıfa sahip küçük işletmelerin birçoğunun öncelikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ya hizmet almadığını, ya da ekonomik sebeplerden dolayı gerekli tedbirlere önem verilmediğini belirten Bayram şunları söyledi. "İş güvenliği çalışmaları danışıklı olarak kağıt üzerinde kalıyor. Ne işverenin üretimi aksıyor, ne uzman ya da hekim fazla mesai harcıyor! Eğitim kayıtlarına imzalar alınıyor, işveren onaylıyor; tehlikeli bölgeler uyduruktan ya da göstermelik kapatılıyor. Ucuza yapılan risk değerlendirme raporları fotokopi yolu ile çoğaltılıyor, benzer işletmelere kapak değişikliği yapılarak teslim ediliyor. “Şu ana kadar hiç kaza yaşamadık” diyerek iş güvenliği hizmeti almayı reddeden taşeronlara yönelik asıl işverenler olayın vahametinin farkında değiller. Testi bir kere kırılır!İş kazası halinde yaşayacakları sıkıntıları henüz bilmiyorlar. Ticari anlamda etik kurallara bağlı olarak çalışan meslektaşlarımız da hem mesleklerini icra etmekte zorlanıyorlar, hem de düşük ücrete haksız kazançla mücadele ediyorlar. Çözümü bilinçlendirme yolu ile sağlayacağız. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 10:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83