Okulların yurt dışı gezileri de iptal oluyor

Dünya çapında 290 milyondan fazla öğrencinin eğitiminin aksamasına neden olan koronavirüs nedeniyle, okulların yurt dışı gezileri de iptal oluyor.

Okulların yurt dışı gezileri de iptal oluyor
Koronavirüs salgını nedeniyle 13 ülkede okulların kapatıldığı belirtilirken, Türkiye’de de öğrencilerin katılacağı yurt dışı gezilerinin velilerin kaygısı nedeniyle tek tek iptal edildiği öğrenildi. 


Riskli ülkelerden gelen öğrenciler 14 gün karantinada kalacak

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı Aslıhan Özenç “Salgınla ilgili olarak, yurtdışındaki eğitim kurumlarının da çeşitli önlemler aldığını görüyoruz. Özellikle salgının yayıldığı veya etkili olduğu Çin, Kore, İtalya ve İran gibi ülkelerden öğrenci kayıtları ve uluslararası pazarlama departmanı çalışanlarının bu ülkelere ziyaretlerini durdurmak; öğrenci, öğretmen ve çalışanları hastalık ve belirtileri hakkında bilgilendirmek; öğrencilerin sağlık durumlarını daha yakından takip etmek gibi önlemler, yurtdışında hemen her okul tarafından hayata geçiriliyor. Mart ayı sonunda yapılacak dünyanın en büyük eğitim konferanslarından biri olan APAIE (Asya pasifik odaklı) geçen hafta iptal edildi. Ancak mayıs sonu St Lois’de gerçekleşecek olan, daha da büyük, 10 bini aşkın uzmanın katıldığı Kuzey Amerika odaklı eğitim konferansı NAFSA şimdilik yapılacak gibi. Amerika’daki birçok okul ise gelecek olan ülkeye göre risk seviyeleri belirledi ve bu ülkelerden gelecek öğrencileri 14 gün karantina sonrası eğitime başlatacağını bildirdi. Türkiye Amerika’nın yaptığı bu risk sıralamasında bulunmuyor. Ama asıl sorun şu an itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderilen seyahat yapılmamasına yönelik tavsiye yazıları. Bu da yurtdışına öğrenci gönderen acentelerle okulları ve velileri karşı karşıya getirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaz okullarını da vurdu

Birçok okulun yurtdışı yaz okulu ve etkinliklerini düzenleyen Sempa Yurtdışı Eğitim'in Kurucusu Cem Uçak ise mart-haziran arasında okulların yaptığı kültür turları ve projelerin neredeyse yüzde 100’ünün iptal edildiğini söylüyor:

“Türk Hava Yolları son dakika bu iptallerde 13 Mart’a kadar başvuruların yapılması durumunda mayıs sonuna kadar gruplara bilet ücretlerini iade edeceğini açıkladı, kısmen rahatladık. Ancak yer hizmetleri için ödenen paralar var. Önümüzdeki en önemli sorunlardan biri de İngiltere ve Amerika’daki yaz okulları. Bu okullar için geçtiğimiz ekim-kasım ayından itibaren ödemeler yapılmaya başlanmıştı. Temmuzdaki bu organizasyonlar için herkes beklemede. İptal sayısı şimdilik yüzde 5’lerde. Okul ücretleri ödendi, biletler alındı. Ancak veliler de mayısa kadar bekliyor. Okullar yangın yeri gibi. Şimdilik beklemedeyiz.”











Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2020, 10:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83