Turizm raporu TBMM'de

Başlangıçta fikir olarak mantıklı gelen ve tanıtım faaliyetlerinin tek elden ve daha profesyonelce yapılmasını öngören Türkiye Turizm ve Geliştirme Ajansı’nın taslak teklif metni TBMM’de... Ve şu anda adı Tanıtma Ajansı... Fakat başlangıçta hayal edilenle bu aşamadaki metin arasında tartışılması gereken maddeler çok gibi ve bu haliyle sektörün ana bileşenlerine daha fazla yük anlamına geliyor ve ajansın yürütme kurulunda bu ana bileşenler bulunmuyor.

Turizm raporu TBMM'de
Bu şekilde tasarlanan büyüklükte bir fonun kimlerin yönetiminde olacağı da soru işareti. Burada ana fikir olan tanıtımın kimin elinde olacağı ve bu konuda yönetimde hiçbir profesyonelin olmaması yapılacak işlerle ilgili sektörde ciddi kuşkulara yol açmış durumda. Ayrıca ‘Turizm payı’ adı altında alınacaklar Bakanlık’tan belgeli konaklama tesisleri, seyahat acentaları, Bakanlık’tan belgeli deniz turizm araçları gibi bu işin asıl yükünü çeken sektörlere yükleniyor. Ve alınacak miktarların en azından şu anda bildiğimiz kadarı ile kriterleri sırtımıza yeni yük anlamına geliyor ki bunun sürdürülebilir olması imkansız. Bin bir güçlükle turistin ülkeye gelmesini sağlayan ve burada konaklamasında her türlü özveriyi gösteren sektörün ana bileşenlerinin görüşleri tekrar alınmalıdır. Anlaşılıyor ki bu fikir alışverişi sınırlı ölçüde olmuştur. Yapılması gereken;

**Sektörün ana bileşenleri Yönetimde söz sahibi olmalıdır.

**Turizm payı daha adil ve kabul edilebilir bir şekilde alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu sektörden gelir elde eden herkes belgeli olsun olmasın bu paya dahil edilmelidir. Tabana yayılan bir çalışma makul ve mantıklı olacaktır.

**Turizm payı hesaplamalarında sektörün gerçekleri göz önüne alınmalıdır. Toplam ciro üzerinden gidecek hesaplama yöntemleri özellikle seyahat acentalarına hak etmedikleri bir yük getirecektir.

Bu sektörün içinden gelen Bakanımızın bu konularla ilgili yasanın görüşülmesinde gerekli düzletmeleri yapacağı konusunda güvenimiz tamdır. İyi niyetle yapılan yanlışlar yapılanın yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez.


Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2019, 11:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83