VALİ FİRARDAKİ ALANYA KAYMAKAMINI ARIYOR

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir için "Firarda olanın kadrosu bizde, kendisi Kayseri'de görevliydi. Onun da yakalanması için ekibimiz Kayseri ile irtibat halinde. En kısa zamanda o da gözaltına alınacak" dedi.

VALİ FİRARDAKİ ALANYA KAYMAKAMINI ARIYOR

 Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik sürdürülen soruşturmalar kapsamında kentte gözaltına alınan, açığa alınan ve tutuklananların toplam sayısının bugün itibarıyla 803 olduğunu söyledi. Vali Karaloğlu, darbe girişimi gecesi Valilik Konağını karargah olarak kullandıklarını belirterek, darbecilerin emir listesinde yer alan Jandarma İl Alay Komutanı Kd. Albay Ahmet Yördagül ve Antalya'ya gönderilen sözde sıkıyönetim komutanı Jandarma Kd.Albay Metin Karagöz'ün Valilik Konağında kurulan ofiste gözaltına alındığını aktardı. 

banner111
15 Temmuz gecesi TSK içinde bir grup askerin darbe girişiminin ardından başlatılan demokrasi nöbetlerinde Antalya Valisi Münir Karaloğlu en önde yer aldı. Sıcak havaya rağmen binlerce Antalyalının hınca hınç doldurduğu Cumhuriyet Meydanı'ndaki demokrasi nöbetine katılan Vali Karaloğlu, elindeki Türk bayrağı ile Antalyalılarla ortak hareket etti. Vali Karaloğlu, 15 Temmuz gecesi turizm kenti Antalya'da yaşananları aktardı.
Antalya'nın darbe girişimini en sakin atlatan illerden biri olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, o gecede hiçbir askerin sokağa çıkmadığını, hiçbir askeri aracın sokakta yürümediğini kaydetti.
Antalya'da herhangi bir kurumu teslim almaya gelmeyen askerin bile olmadığını dile getiren Vali Karaloğlu, darbe girişimi haberini İstanbul'dan arkadaşları vasıtasıyla aldığını anlattı.

"İstanbul'daki arkadaşından öğrendi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı nasıl eniştesi aradıysa kendisini de İstanbul Kağıthane'de ikamet eden bir avukat arkadaşının aradığını aktaran Karaoğlu, "Arkadaşım, 'Burada farklı bir durum var' dedi. Köprülerin askerler tarafından kapatıldığını söyledi. Öyle söylemesi üzerine olağanüstü bir durum olduğunu, normal bir süreçle karşı karşıya olmadığımızı anladım. Önce MİT Bölge Başkanımızı, ardından Jandarma Komutanımızı, Garnizon Komutanımız ve İl Emniyet Müdürümüzle görüştüm. İlk görüştüğümde Emniyet Müdürü dışında kimsenin haberi yoktu. Askeri birimlerin haberi yoktu. Yalnız, Emniyet Müdürümüzü, Genel Kurmay Başkanlığı'ndan bir kişi arıyor ve 'Ben Başçavuş şu, ordu yönetime el koydu, birliklerinizi dışarı çıkarmayın ve karşı kaşıya da gelmeyin' demiş. Böyle bir ahlaksızlık yapılmış" dedi.

"Darbe girişimcilerin emir listesindeki Tuğgeneral imzası bizi biraz daha rahatlattı"

Hemen Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'u konağa, ofisine çağırdığını dile getiren Vali Karaloğlu, "Aranan telefonu araştırdık ve nereden arandığını teyit ettik. O kadar özgüvenle hareket ediyorlar ilk saatte. Kimliklerini gizlemiyorlar. Bu bizim için kesin bir bilgi oldu. Kalkışma var ama emir komuta zinciri içinde mi yoksa farklı bir şey mi onu anlamaya çalıştık. Tanıdığım bir iki paşa ile daha görüştüm. Anladık ki, bu olay ordunun tamamının bir kalkışması değil. Ordu içerisindeki bir örgütün Fethullahçı Terör Örgütü(FETÖ) ile bağlantılı bir grubun bir kalkışması olduğunu anladık. Jandarma Komutanımızı aradım, Kemer'den Solo Türk gösterinden dönüyor. Komutanlığa geçip, gelen bir bilgi, emir, talimat var mı diye sordum. 'Emirler geldi' dedi. O emirleri alıp derhal Valilik ofisine gelmesini istedim. Baktık ki, emrin altında Genel Kurmay Başkanı ya da Korgeneral ya da Tümgeneralin imzası yok. Tuğgeneralin imzası var. Bunlar bizi rahatlatan bilgiler oldu. Kalkışmanın seviyesi Tuğgeneral rutbesine kadar düşmüştü" ifadelerine yer verdi.
"Yerime atananla karşı karşıya oturuyoruz, emrinde en küçük birlik bile yok"
Garnizon Komutanı Mustafa Kaya ile görüştüğünü ve konudan fazla bilgisi olmadığını öğrendiğini kaydeden Vali Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu emirler elimize geçince Paşaya espriyle, 'Hayırlı olsun, seni görevden almışlar yerine bir albay atamışlar' dedim. O listede Antalya'ya kimin sıkı yönetim komutanlığına atandığı yazıyordu. Paşa bana dedi ki, 'Sayın Valim, yerime atananla şuan karşı karşıya oturuyoruz.' 'Nasıl buradaymış' diye sordum? Paşa, 'Bugün görevi devretti Burdur'da. Şu anda emrinde bir birlik bile yok. Görevinden ayrılmış, yeni görevine başlamak üzere burada ayrılacak gelen bir albay' dedi. Paşaya, arkadaşı da alıp ofise gelmesini istedim. Geldiler. Başsavcı vekilimizi aradım ve gözaltı olabileceğini ve hızlı hareket etmesini söyledim. Böylelikle, Garnizon Komutanı, Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, Başsavcı, Büyükşehir Belediye Başkanı ile kentte süreci yönetecek herkes görevinin başındaydı. Tek noktada birleştik. Bizim konağı karargah olarak tutuk ve orada çalıştık."

"Paralelci iki komutan valilik konağında gözaltına alındı"

Sürecin sabaha kadar devam ettiğini ve gözaltı kararının çıkmasının ardından İl Jandarma Alay Komutanı Ahmet Yurdagül'ün konakta gözaltına alındığını açıklayan Vali Karaloğlu, "Buraya, Sıkı Yönetim Komutanı olarak atanan vatandaş da valilik konutunda gözaltına alındı. Böyle de enteresan bir şey oldu. Bizdeki Jandarma Komutanını, Tunceli'ye Sıkı Yönetim Komutanı olarak atamıştı listede. Listede ismi olduğu için gözaltına alındılar. Gelen listede Garnizon Komutanımızın bir görevi yoktu. Kara Kuvvetleri'nin emrine alınmış gözüküyordu. Listede görevden alma ile ilgili ismi vardı, yeni bir görev vermiyorlardı. O da gün içinde gözaltına alındı" dedi.

"Vatandaş sokağa çıktıkça işimiz kolaylaştı"

Darbe girişimini, Türkiye'nin demokrasisine, geleceğine, seçilmiş hükümetine, seçilmiş Cumhurbaşkanına, millete yapılan büyük bir ahlaksızlık, alçaklık olarak niteleyen Vali Karaloğlu, "Bu millet çok darbe gördü. Her türlüsünü gördü. Ama hiçbir darbede, milletin vergileriyle alınmış uçak ve helikopterle milletin meclisinin bombalandığı, rastgele vatandaşın kurşun ve topa tutulduğu bir olay yaşamadı. İlk defa böyle bir alçaklığı yaşadı. Süreci yönetirken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bütün Antalya ve ilçelerinde halkı sokağa davet ettik. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden, halkımızı Cumhuriyet Meydanı'na davet eden bir mesaj yayınladım. Vatandaş sokağa çıktıkça işimiz kolaylaştı. Belediye araçları, askeri kışla önlerine çekildi" ifadelerine yer verdi.

"803 kişi gözaltında"

Gelinen süreçte milletin demokrasisine sahip çıktığına vurgu yapan Vali Karaloğlu, "Halkımız ardından demokrasi nöbetlerine başladı. Hala devam ediyor. Geldiğimiz ortamda arınma süreci başladı. Artık devletin bütün kurumlarını FETÖ mensuplarından arındırma, temizleme sürecindeyiz. Bunu hep birlikte başaracağız. Bu bir fırsattır, aynı zamanda krizdir. Kriz iyi yönetilirse millet için bir fırsata dönüşebilir. Biz bu krizi, milletimiz için fırsata dönüştüreceğiz. Hem askeriyede, hem adliyede, hem poliste, hem mülkiyeden, hem de bütün kamu kurum ve kuruluşlarından artık bu terör örgütü mensuplarını temizleyip, tekrar tekrar aynı sıkıntıları yaşamamak için bunu en kısa sürede yapmamız gerekir. Şuan Antalya'da FETÖ soruşturması kapsamında gözaltında bulunan, tutuklanan ve açığa alınanların sayısı 803. Bu süreç Antalya'da devam edecek bitmedi. Önümüzdeki hafta biraz daha yoğunlaşarak, üniversitelerde dahil arınma süreci devam edecek" dedi.

"3 mülki amir hakkında gözaltı"

Antalya'da FETÖ soruşturması kapsamında 3 mülki idare amiri hakkında gözaltı kararının çıktığını kaydeden Vali Karaloğlu, "1 vali yardımcısı ve 2 kaymakam görevden uzaklaştırıldı. 2'si gözaltında birisi firarda. Firarda olanın kadrosu bizde, kendisi Kayseri'de görevliydi. Onun da yakalanması için ekibimiz Kayseri ile irtibat halinde. En kısa zamanda o da gözaltına alınacak" diye konuştu.

"Okullara izin verilmeyecek"

FETÖ yapısına ait okullarının öğretmenlerinin öğretmenlik lisansını iptal ettiğini ifade eden Vali Karaloğlu, "Şimdi eğitim kurumu lisanslarını iptal etme çalışmaları var. Bunları Milli Eğitim Bakanlığı toptan yapacak ülke genelinde. FETÖ yapısında anaokulundan başlayıp, liseye kadar ne kadar okul varsa tamamının lisansı iptal edilecek. İzin verilmeyecek" dedi.

"Antalya sınıfı geçti"

Antalya'nın yaşanan süreçte sınıfı geçtiğini dile getiren Vali Karaloğlu, "Antalya, Akdeniz'de demokrasinin önemli duraklarından biridir. Antalya halkı, hem seçilmiş hükümetine, hem seçilmiş Cumhurbaşkanına, hem demokrasisine, kendi iradesine sahip çıkarak, bıkmadan usanmadan, meydanları doldurarak, devletinin yanında durarak bu sınıfı geçmiştir. Antalya halkına dirayetli duruşundan dolayı müteşekkiriz" ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 17:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83