Bahar: Doğruya destek verip yanlışı dile getireceğiz

Bahar: Doğruya destek verip yanlışı dile getireceğiz

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Ülkemizin şu anda uygulanmakta olan politikalar dışında bir seçeneği bulunmamaktadır. O yüzden biz her zaman olduğu gibi yapılan doğru işlere destek vereceğiz, yapılan yanlışları da çözümünü de söylemek suretiyle dile getireceğiz” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan Meclis’te ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak, ekonomi, enflasyon ile mücadele, fiyat istikrarı, Antalya ekonomisi ve ATSO gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hesapları İnceleme Komisyonu raporunda yer alan ATSO’da yapılan ödemeler tartışmasına ilişkin söz alan Başkan Bahar, “Bu kısır tartışmalar ile uğraşmayalım, üyelerimiz kendi sektörleri ile ilgili çalışmalar yapmalı. Bunu yapmayanları da 62 bin ATSO üyesi cezalandırmalı” diye konuştu.

YENİDEN AYAĞA KALKMA ZAMANI

Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin yaptıkları değerlendirmelerin eleştiri konusu olması hakkında konuşan Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Şimdi bazıları bizi “ekonomi yönetimine destek vermekle” eleştiriyor. “İş dünyasını temsil edenler, nasıl olur da bu politikayı destekler!” diyenler var. Tekrar ediyorum, bu bir tercih değil, bu bir zorunluluktur. Ülkemizin şu anda uygulanmakta olan politikalar dışında bir seçeneği de bulunmamaktadır. Türkiye, hiçbir dış etki olmadan, bir zorlama olmadan, tamamen kendi tercihi ile 2021 sonunda bir faiz indirim sürecine girdi ve ülke risk priminden, cari dengeye, enflasyondan döviz rezervlerimize, doğrudan yatırımlardan portföy yatırımlarına, üretim maliyetlerindeki sıçramadan, bozulan tüketim alışkanlıklarına, gayrimenkul ve araba fiyatlarına kadar tüm dengeler bozuldu; gelir dağılımı aşırı derecede bozuldu. Şimdi yeniden ayağa kalkma, bunları düzeltme zamanı ve bu sürecin olmazsa olması sıkı para politikasıdır o yüzden biz her zaman olduğu gibi yapılan doğru işlere destek vereceğiz, yapılan yanlışları da çözümünü de söylemek suretiyle dile getireceğiz.”


ATSO’YU TAKİP EDİN

Yılın beşinci ayını geride bırakırken, ekonominin kademeli olarak yavaşlamaya başladığını, üretim ve tüketimde büyümenin devam etmekle birlikte hız kaybettiğini belirten Başkan Ali Bahar, “Bunlarla birlikte finansal göstergelerimizin iyileşmeye başladığını, cari açığın gerilediğini, döviz rezervlerimizin ve ülkemize yabancı fon girişlerinin artmaya başladığını, CDS primlerimizin gerilediğini diğer önceki meclislerimizde ki öngörülerimize uygun, söylediklerimizi teyit edecek şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun da odamızın Ar-Ge’sinin, ekonomik gelişmeleri değerlendiren kadrolarımızın ne kadar tutarlı olduğunu görüyoruz. Ekonomik geleceğe bakmak isterseniz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası öngörülerini, açıklamalarını ve bültenleri takip edip, kendinize rehber yapabilirsiniz. Tüm profesyonel kadrolarıma bu anlamda teşekkür ediyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.


BU BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR

Meclis toplantılarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmeleri hatırlatan Bahar, ekonomide ani bir yavaşlama olmaması gerektiğini her zaman dile getirdiklerini kaydetti. Yüksek enflasyonla, artan maliyetlerle yorulmuş bir iş dünyasının sıkı para politikasına geçişle darbe yiyeceğini ifade eden Bahar, “Çok sayıda işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını, işsizliğin bir anda yükselebileceğini; bunun yerine kademeli bir faiz artırım sürecinin uygulanması gerektiğini, kredi kartları ve diğer başlıklardaki makro-ihtiyati tedbirlerin kademeli olarak hayata geçirilmesi gerektiğini söylemiştik.  Şu ana kadar da böyle oldu. Zorlanıyor muyuz? Evet, elbette zorlanıyoruz. Yüksek kredi maliyetleri hepimize ağır geliyor. Elbette, kimse yüksek faizden memnun değil. Ama arkadaşlar bu bir tercih değil, geldiğimiz noktada bu bir zorunluluktur” diye konuştu.


ŞİMDİ İŞLER TERSİNE DÖNÜYOR

Son enflasyon raporunda 2024 yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkarılmasını değerlendiren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar;

“Merkez Bankası dedi ki: ‘Enflasyonda gerileme benim öngördüğümden daha yavaş gerçekleşiyor. Çünkü hizmet sektöründe fiyatlar hala katı, iç talep hala canlı ve petrol fiyatları benim tahmin ettiğimin üzerinde. Ama şu anda yüzde 70’e yakın olan enflasyon 7 ay sonra yüzde 38’e inecek.’ Pek çok insan ve şirket, seçimlerden sonra dövizde bir sıçrama bekliyordu. Bu nedenle, seçimden önceki bir ayda yüklü miktarda döviz ve altın alanlar oldu. Fiyatlar daha da yükselecek diye talebin erkene çekildiği bir dönem geçirdik. Enflasyonla mücadeleyi bir kenara bırakın, enflasyonu kışkırtan bir politika ile üç yıl geçirdikten sonra, şimdi işler terse dönüyor. Dövizdeki yükselişin bittiğini görenler ellerindekini satmaya başladı. Hatta Sayın Hazine ve Maliye bakanımız Mehmet Şimşek, eğer piyasalardan döviz satın almazsak doların 20’li rakamlara 30’un altına gerileyeceğini dahi ifade etti. Nisan başından bu yana, Merkez Bankası hem döviz kuru düşmesin diye,  hem rezervlerini artırmak için 41 milyar dolar alım yaptı. Döviz rezervleri yeniden artmaya başladı ve önümüzdeki aylarda bu süreç devam edecek” açıklamasında bulundu.

banner111

GÜVEN İÇİN ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE

Yaz aylarında asgari ücret artışı yapılmamasının getireceği baz etkisiyle birlikte sıkı para politikasının etkilerinin hissedileceğini belirten Başkan Bahar, “Enflasyonda hızlı bir gerileme yaşayacağız. Ama eksik yok mu, yanlış yok mu, elbette var. Bakın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek Bey, “bir yıldır kamu harcamalarında tasarruf çalışmalarının devam ettiğini” söylediler. Sonunda bu tasarruf paketi bundan iki hafta önce açıklandı. Yalnızca merkezi yönetim bütçesinde değil, yerel yönetim bütçelerine yönelik tedbirler içeren program oldukça geniş kapsamlı ve Türkiye ekonomisine olan güvenin artması anlamında da çok önemli bir göstergedir” dedi. 

TASARRUF İLE BİRLİKTE VERİMLİLİK

Son alınan kararlarla beraber kamunun da tasarrufa ortak olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bahar, “Bugüne kadar enflasyonun yarattığı tahribat kimin üzerindeydi, vatandaşın ve iş dünyasının üzerinde. “Biz sebebi olmadığımız enflasyonu düşürmek için yük altına giriyoruz, kamu neden girmiyor?” dedik. Kamu harcamalarında tasarruf süreci bir an önce ve kapsamlı bir şekilde başlamalı dedik. İşte bu son kararlar ile kamuda fedakârlığa ortak oldu. İkincisi, açıklanan tedbirlere bakıyoruz. Hepsi doğru, hepsi güzel ama bunlar zaten olması gereken şeyler. Yani tasarruf edeceğiz zihniyeti ile değil, ideal bir kamu yönetiminde sürekli olması gereken ilkelerdir bunlar. Üçüncüsü bunların ekonomik büyüklüğü çok da yüksek değil. Mutlaka başka tedbirlerde desteklenmeleri gerekiyor. Kapsamın genişletilmesi gerekiyor ve aynı zamanda tasarruf ile birlikte asıl girdinin verimlilik anlayışı üzerinde olacağına inanıyoruz ve bunun altını çiziyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞAN NÜFUSUMUZU AZALTIYORUZ

20 milyon kişinin devletten sosyal yardım aldığına işaret eden ATSO Başkanı Ali Bahar, sözlerini şöyle devam ettirdi;

“Bu ne demek biliyor musunuz? Her 4 kişiden biri yardım alıyor. Türkiye’deki sosyal yardım oranı dünya geneline ve özellikle OECD ülkelerine göre yüksek seviyededir. Peki bu bizim hangi çarklarımızı işletmemize engel oluyor? Asgari ücretle hatta bunun da üzerinde bir ücretle çalıştıracak insan bulamıyoruz. Sanayici de bulamıyor, çiftçi de bulamıyor, börekçide bulamıyor, berberde bulamıyor. Gelişmekte olan bir ülke olarak çalışmaya ihtiyacımız varken, böyle büyük bir ülke, böyle genç nüfusa sahip ülke, böyle kadim bir ülke çalışan nüfusumuzu azaltıyoruz. Böyle bir sosyal devlet anlayışı yok. Çalışmamak demek çalıştırmamak demek çalıştıramamak demek sosyal devlet anlayışı değildir.”

Eğitim kalitesinin velilerin ve işverenlerin ortak sorunu ve şikâyeti haline geldiğini dile getiren Bahar, “Her yıl üniversitelerimizden 1 milyona yakın çocuğumuz mezun oluyor. Ancak bunların büyük kısmı ya gerekli niteliklere sahip değiller, ya da iş beğenmiyorlar. Mesleki eğitimde büyük bir zafiyet içindeyiz. Üniversite eğitimi, işsizliği 4 yıl öteleyen bir tampona dönüştü. Bu kadar istihdam ihtiyacımız varken, işsizim diyenlerin üniversite okumuş gençlerimizden oluşması yaşadığımız paradoksun en trajik göstergesidir” diye konuştu.

FONLAR YENİDEN PİYASAYA DÖNMEYE BAŞLADI

Mali göstergelerin bir sonucu olarak Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS’in 276 baz puan gerilediğini kaydeden Başkan Bahar, “2020 Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini görüyoruz. Bu, doğru kararlar ve doğru politikaların meyve vermeye başladığını gösteriyor. Nitekim 2-3 yıl önce Türkiye piyasasını terk eden fonlar yeniden piyasaya dönmeye başladı. Hisse senedi piyasasında yabancı payı yüzde 40’a yükseldi. İşler böyle giderse, disiplinimizi koruyabilirsek, doğrudan yatırımlarda da yeniden artış göreceğimiz günler çok da uzak değil” dedi.

TERSİNE ÇEVİRMEK BİZİM ELİMİZDE

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar; “Yakın geçmişte yıllık 15-20 milyar dolar net doğrudan alan ülkemiz, son yıllarda bunun tam tersi bir görünüm içinde. Gayrimenkul satışlarını dışarıda bırakırsak, Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar negatif. Yani nette sermaye gelmediği gibi gidiyor. Bunu tersine çevirmek de bizim elimizde. Şimdi önümüzde yeniden bir fırsat penceresi açılıyor. Döviz rezervlerimiz artmaya başladı, dediğim gibi CDS’lerimiz düşüyor, kredi notlarımız artmaya başladı ve bu yılsonuna doğru devamı da gelecek, yaz aylarından sonra enflasyon hızla gerilemeye başlayacak. İşte artık bunları da başardığımızda kalıcı sosyal ve istikrarlı bir ekonomi politikasını disiplinle korumalıyız.”

11 KOOPERATİF İLE TOPLU İŞYERİ PROJESİ

Komitelerden gelen talepler doğrultusunda, ruhsatsız ya da sağlıksız yapılardan oluşan iş yerleri için çalışma başlattıklarını kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Geçtiğimiz günlerde sizlerle bir araya gelerek Toplu İş Yeri Kooperatifleri Projesini görüştük. Buradaki amacımız şehrimizde farklı meslek gruplarının kümeleşmesi sağlayarak toplu işyerleri oluşturmak, Komitelerimizden farklı meslek gruplarının konuşlanacağı toplu iş yeri projesini, 11 kooperatif marifeti ile sağlamaktır. Çünkü biz ticaretimizin konutlardan, bina altlarından çıkması gerektiğine inanıyoruz. Maalesef kentimizde ticari alan planlamamız çok zayıf. Bundan dolayı, ticaret ihtisas alanları ve toplu iş yerlerine ihtiyacımız var. Bunun hem Dünyada hem Türkiye’de örnekleri var. Sizlerden bu çalışmaya destek vermenizi bekliyoruz. Antalya’yı her alanda örnek bir şehir yapmak için birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

ANTALYA RİSKLİ İLLERDEN BİRİ OLARAK YER ALIYOR

Antalya’nın Türkiye’nin en hızlı büyüyen illerinden biri olmasına rağmen alt yapı yatırımlarının yetersizliği nedeniyle büyümeyi kalkınmaya çeviremediğini vurgulayan Başkan Bahar, “TEPAV geçtiğimiz haftalarda bölgesel kalkınma ile ilgili bir rapor açıkladı. Şimdi “bu nasıl olur” diyeceksiniz ama Antalya bu raporda, bölgesel kalkınma alanında riskli illerden biri olarak yer alıyor. Biliyorsunuz büyüme ve kalkınma birbirinden farklı konular. Büyüme, ekonomide yapılan üretimin artmasını ifade ederken, kalkınma büyümenin kişiler arasında adil bölüşümünü, eğitim-sağlık ve sosyal imkânların gelişmesini, toplam refahın ve yaşam kalitesinin artmasını içerir. Biz Antalya olarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen illerinden biriyiz. Ancak gerek iç ve dış göç ile gerek alt yapı yatırımlarının yetersiz kalması ile bu büyümeyi kalkınmaya çevirme konusunda geride kalıyoruz. ATSO olarak yol göstermemiz, fikir üretmemiz ve bunları gündeme getirmemiz gerekiyor. İşte, toplu işyerleri projemizi bunun bir örneği olarak kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE TÜRKİYE’DE BİR İLK

Enerjiye olan dışa bağımlılık sebebiyle 2022’de 96 milyar dolar, 2023’te 69 milyar dolar enerji ithalatı yapılmasına işaret eden Bahar, sözlerini şöyle devam ettirdi;

“Bu yılın ilk 4 ayındaki enerji ithalatımız ise 23 milyar dolara ulaştı. Toplam turizm gelirimizden çok daha fazlasını petrol-doğalgaz ve kömür almak için harcıyoruz. Bir tarafta bu kalemlerin yurtiçi üretimini artırırken, bir taraftan da yenilenebilir enerjiye ağırlık vermemiz gerekiyor. Biz Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda gerek kendi kullanımımızı artırarak gerek bu konuyu sürekli gündemde tutarak, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasına çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ATSO hizmet binası ve Antalya Kültür Sanat çatısında enerji üretmeye başlayan Güneş Enerji Sistemimiz YEK-G belgesi ile ödüllendirildi. CK Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Fahrettin Bey, 2023 yılında 576 MWh’lık elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden ATSO’ya, sürdürülebilir enerjiye verdiği destek için bize bu belgeyi takdim etti. Biz bu proje ile Türkiye’de Odalar arasında bir ilki gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda gerek turizm sektöründe, gerek sanayi sektöründe, gerek şehir içi kullanımda yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasını arzu ediyoruz.

KOMİTEMİZE VE SEKTÖRÜMÜZE HAYIRLI OLSUN

ATSO olarak yerle iş dünyasının sesini Ankara’da ve tüm Türkiye’de gür bir şekilde temsil etmek için özveriyle çalıştıklarını, bu kapsamda üye ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ayrıca tüm komitelerin faaliyet alanlarını kapsayacak şekilde yurtdışı girişimlerine ağırlık verdiklerini belirten Bahar, Gazipaşa’da gerçekleştirecekleri üye buluşmasına ATSO Meclis Üyelerini davet etti. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar: 37. Grup Komite üyelerinin, İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından, NACE kodunda “fast food” ibaresi geçmesi halinde, bu işletmelerde garsona ihtiyaç olmadığı ve masaya servis hizmeti sunmaya gerek kalmadığı gerekçesiyle, verilen teşviklerden faydalanamamış olmaları konusunda mecliste dile getirdikleri konuyu hatırlattı. Bahar, “Gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışmalar ve görüşmeler neticesinde Fast Food Hazırlayıcı olarak çalışanlar artık “5246 Birim Grup Yiyecek Servis Tezgâhı Çalışanları kodu” ile SGK’a girişinin yapılması durumunda İşkur İşbaşı Eğitim Programından ve teşviklerden yararlanabileceklerdir. Komitemize ve sektöre hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

ATSO B2B NETWORKING ETKİNLİĞİNE DAVET

Bölge içi ticaret ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi amacıyla, yerli bir teknoloji kullanarak geliştirilen yapay zekâ teknolojisi ile ATSO B2B Networking etkinliği hakkında bilgi veren Bahar, “ATSO olarak düzenlediğimiz etkinlikler ve faaliyetlerin üyelerimize doğrudan katkı sağlaması ve aynı zamanda sonuçlarının da en hızlı şekilde alınması en büyük amacımızdır. 23 Mayıs 2024 Perşembe günü düzenleyeceğimiz ATSO B2B Networking etkinliğini hatırlatmak, sizleri ve tüm üyelerimizi bu etkinliğe beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Birbirimiz ile ne kadar fazla iş yaparsak, o kadar büyürüz, o kadar sağlıklı bir yapıya kavuşuruz ve birbirimizden o kadar çok öğreniriz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83