'GERİLİMDEN YANA DEĞİLİZ'

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi’nde Rus savaş gemisinden Türk balıkçı teknesine ateş açması hakkında değerlendirmelerde bulundu

'GERİLİMDEN YANA DEĞİLİZ'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi'nde Rus savaş gemisinden Türk balıkçı teknesine ateş açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu ve gerilimden yana olmadıklarını ifade etti. İtalya'nın başkenti Roma'da katıldığı Uluslararası Libya Konferansı sonrası Türk gazetecilere açıklamalar yapan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten sonra biz de nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamalarımızı yaparız. Gerilimden yana değiliz." diyerek tansiyonu düşürücü sözler söyledi. "Biz gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız" diyen Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "24 Kasım'da yaşanan bu üzücü olaydan sonra attığımız adımlar hep bu yönde olmuştur. Bu konuda Türkiye'nin hakkını tüm dünya da teslim ediyor. Türkiye'nin olgun ve sabırlı yaklaşımı, diyalogdan yana olması ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle karşılanıyor. Dolayısıyla balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları yapacağız." 

RUSYA'DAN ÜÇ İMKANSIZ ŞART 

Öte yandan sınırımızı ihlal eden uçağın düşürülmesi sonrası gerilen Türk-Rus ilişkilerinin tekrar düzelmesi için Rusya'nın 3 şart öne sürdüğü bildirildi. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, "Özür, sorumluların bir an önce cezalandırılması ve tazminat" beklediklerini söyledi ve "Bunlar olmazsa Türkiye'nin diğer açıklamaları sonuç vermeyecek" dedi. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rus pilot Oleg Peşkov'in helikopterle inerken Alparslan Çelik isimli bir Türk vatandaşı tarafından vurulduğunu, bu nedenle "özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat" beklediklerini söyledi. Rusya'nın bombaladığı tırların içinde insani yardım olmadığını da belirten Büyükelçi Karlov, doğalgaz konusunda ise Ukrayna üzerinden yapılan sevkiyat için, "Ukrayna topraklarındaki boru hattında arıza çıkarsa biz ne yapacağız?" dedi ve ekledi: "Örnekleri verdim, sonucu siz kendiniz çıkartın." 

PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİ İPTAL 

Kremlin ise 15 Aralık Salı günü (yarın) Rusya'da yapılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması planlanan Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'da yapılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması planlanan Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının yapılmayacağını duyurdu. Moskova'da gazetecilere konuşan Peskov, daha önceden Erdoğan'ın katılmasının da planlandığı Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair bir soruya, "Hayır, gerçekleşemeyecek. Böyle bir toplantı planlanmadı" yanıtını verdi. Putin ve Erdoğan Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede ÜDİK toplantısının 15 Aralık'ta Rusya'da yapılması konusunda anlaşmaya varmışlardı. Ancak Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus Su-24 bombardıman uçağını düşürmesinin ardından birçok toplantı iptal edilmişti. ÜDİK toplantısı konusunda ise resmi bir açıklama şimdiye kadar yapılamamıştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 15:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83